Stemmen voor de cultuurlaureaat? Luc Segers voorgesteld

Vanaf 2020 zullen er in onze gemeente jaarlijks 3 cultuurprijzen uitgereikt worden. De “echte” cultuurlaureaat, een carrièreprijs en de publieksprijs. En voor die prijs kan iedere inwoner van Lochristi  stemmen op één van de genomineerden. Lochristinaar stelt ze u allemaal voor, vandaag Luc Segers.

Luc Segers trok in 1974 naar het RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound in Brussel) om er een opleiding tot regisseur te volgen. Iets wat toen eerder ongewoon was, zeker voor de zoon van een bloemist op de hoek van de Stationsstraat en de Nieuwstraat. Daar groeide Luc op, in de wijk ’t Kasseitje. Doordat hij – in tegenstelling tot heel wat andere jonge regisseurs – er niet de schouders voor ophaalde om de wekelijkse Lotto-trekkingen te regisseren, kreeg hij een voet binnen bij de toenmalige BRT. En dat zorgde voor heel wat mooie kansen. Voor het zondagavondprogramma “Avondje uit” blikte hij zo’n 30 toneelstukken in en leerde zo grootheden als Jo De Meyere, Jan Decleir, de gebroeders Verreth, Luc Philips, Nora Tilley en Ann Petersen kennen.

Het bezorgde hem de nodige naambekendheid om dan als assistent van Vincent Rouffaer de serie “Hard Labeur” te mogen regisseren. Een serie over het harde leven en de zware stiel van een boerenfamilie. En toen de regisseur van “De Kolderbrigade” (met Gaston en Leo en Romain Deconinck) plots overleed, mocht Luc invallen.
Maar Luc werkte ook voor de dienst “Jeugd” van de BRT en leidde de opnames van o.m. “Prettig gestoord” en “Bingo”, waar hij wereldsterren als Tina Turner, Paul Young, Chris Rea en The Pogues in het programma kreeg.

En dan volgde “Vlaanderen Vakantieland”, een programma waarbij hij 23 jaar lang aan het roer stond. Luc reisde de hele wereld rond, tot in de uithoeken van Sri Lanka en Indonesië. In zijn zog bekende presentatoren als Erika Van Tielen, Nic Balthazar en Saartje Vandendriessche.

Met Cath Luyten trok hij 3 weken naar Zuid-Afrika. “Ik dacht, toen ik studeerde, dat ik als regisseur altijd in een studio zou blijven” vertelt Luc. “Maar ik mocht 23 jaren lang reizen, zag zowat de hele wereld en werd er nog voor betaald. Ik beschouw het nog steeds als een hemels, uniek geschenk”.

In Catalonië werd hij ooit gehuldigd voor een reportage over de Spaanse regio. De hele ploeg van Luc ging met de geldprijs uit eten, en de rest werd eerlijk verdeeld.

Ook in eigen streek was deze globetrotter cultureel erg actief. Van ‘70 tot ‘77 was JH Lodejo zijn tweede thuis en in 1973 won hij de Beker van België voor dj’s. Op radio VROB presenteerde hij “Sportsoep” op zondagnamiddag, een programma met correspondenten die telefonisch verslag uitbrachten van sportwedstrijden. Hij organiseerde kroegentochten met o.m. Blue Blot en Boogie Boy als muzikale gasten, was initiatiefnemers van “Serrekunst”, een 5-jarig kunstfestival dat hij in ’87, ’92 en ’97 organiseerde. 4 jaar geleden stond hij aan de wieg van Ambrosiana en organiseerde, samen met Tineke Boel, de Avondouverture.

Als interviewer is de 68-jarige Luc geregeld nog actief : tussen de uitzinnige supporters op Picasso Village of met de micro van VROB op de markt. Vorig jaar presenteerde hij nog op het Kortfilmfestival. Luc is ondertussen met pensioen. Maar stilzitten is niet aan hem besteed. Want hij is terug bezig met het organiseren van kroegentochten.

”Als cultuurlaureaat zou ik één wens hebben”, aldus Luc. “Dat cultuur losgekoppeld wordt van amusement en vrijetijdsbesteding. Cultuur moet zijn als dagelijks eten. Cultuur is wie we zijn, onze geschiedenis. Cultuur verruimt de geest. En daarom moet cultuur breed gaan en sociaal worden. Cultuur moet er voor iedereen zijn en mag niet voorbehouden blijven voor een kleine groep”.

Stemmen voor Luc, of voor een andere kandidaat kan u via deze link  (https://www.lochristi.be/eloketdetail/112/kies-hier-wie-publiekslaureaat-2020-wordt ). De cultuurlaureaten zullen bekendgemaakt worden bij de opening van het nieuwe complex Uyttenhove.

(Afbeeldingen © Luc Segers & Bennie Vanderpiete)

Scroll naar boven