Stemmen voor de cultuurlaureaat? Trees De Brabander voorgesteld

Vanaf 2020 zullen er in onze gemeente jaarlijks 3 cultuurprijzen uitgereikt worden. De “echte” cultuurlaureaat, een carrièreprijs en de publieksprijs. En voor die prijs kan iedere inwoner van Lochristi stemmen op één van de genomineerden. Lochristinaar stelt ze u voor, vandaag Trees De Brabander.

Het kunstenaarscollectief Lo-art heeft – behalve Evarist Ganzelever – nog een tweede (bestuurs)lid in zijn rangen dat genomineerd is als cultuurlaureaat: Trees De Brabander. Samen met haar echtgenoot Hans Van Hilst kwam ze in 1978 in Lochristi wonen. Eerst in de Slagmanstraat en nadien in de Oude Veldstraat, waar nu ook hun galerij “Recup” gevestigd is.Trees heeft een aangeboren passie en talent voor kunst. Van jongs af aan tekende ze veel, daarbij geholpen door een rijke fantasie en gestimuleerd door haar ouders. Die zorgden al vroeg voor een eigen atelier: een houten tuinhuis met kachel en WC waar Trees zich kon terugtrekken in haar eigen wereld.

Na de kunsthumaniora aan de Academie voor Schone Kunsten te Gent volgde Trees 1 jaar beeldhouwen en – in avondschool – 3 jaar grafiek. Jarenlang organiseerde ze teken- en crea-ateliers voor kinderen, als vrijwilligster en ook beroepsmatig. In 2007 startte ze nog een driejarige opleiding als leerkracht plastische opvoeding en gaf een tijdje les in het middelbaar onderwijs. Na nog 3 jaar gewerkt te hebben als oppasser voor zieke kinderen, ging Trees met pensioen. 

“Kunst is de rode draad in mijn leven, vroeger en nu. En met mijn man Hans vorm ik een (h)echt kunstenaarskoppel” aldus Trees die vooral gekend is omwille van haar mooie tekeningen: naar levend model, illustraties van kinderboeken of Haiku’s, ontwerpen van affiches of logo’s. Tekeningen die ze maakt in houtskool, pastel of pen en inkt. Trees stond in voor de illustraties van 5 boeken. Maar ze maakt ook aquarellen, schildert, werkt met brons en doet grafisch werk. Zelf omschrijft ze haar cultureel oeuvre als “geëngageerd, sociaal en eigenwijs”.

Het lijstje van tentoonstellingen waar haar werk te zien was, is ellenlang en omvat exposities in Nederland en België. Daarbij uiteraard ook 2 edities van Serrekunst, de projecten met Lo-art (o.m. “De bewaarschool” in het LCC te Zaffelare, “Vertel ons geen sprookjes” in Beervelde, “Wrede/vrede kunst” n.a.v. 100 jaar WO I) en de exposities in het kader van “Kunst omdat het moet”.
Haar werken waren al te bewonderen in de wandelgangen van de BRT en in de Gentse vestiging van het hotel “Holiday Inn”. Al moest het werk daar na enkele dagen verwijderd worden omdat het “te aanstootgevend was”. Er rustte (in 1991) nog een taboe op mannelijk naakt.

In 2008 nam Trees deel aan de Canvas-collectie en in 2013 was ze een van de 19 laureaten in de postzegelwedstrijd “Stop seksueel misbruik”. Het is slechts een kleine greep uit de onderscheidingen die deze veelzijdige kunstenares kan voorleggen.

Als ze verkozen wordt, heeft Trees een wens: “Dat de noden van de lokale kunstenaars opgelost worden. Dit kan in de vorm van expositieruimtes en/of (betaalbare) ateliers. En dat de scholen gestimuleerd worden om crea ateliers te blijven aanbieden, erg belangrijk voor opgroeiende kinderen”. 

En de titelfoto met Trees, die namen we aan haar atelier. Een tuinhuis, met kachel ….

Stemmen voor Trees, of voor een andere kandidaat, kan u via deze link  (https://www.lochristi.be/eloketdetail/112/kies-hier-wie-publiekslaureaat-2020-wordt ). De cultuurlaureaten zullen bekendgemaakt worden bij de opening van het nieuwe complex Uyttenhove.

Scroll naar boven