Sterke verhalen over sterke vrouwen.

Marleen Rogiers
0 reactie(s)

Tekst Marleen - Foto JMDB

Iers bestsellerauteur Cecelia Ahern  debuteerde op 21-jarige leeftijd met ‘PS I Love You’.  Deze novelle werd gepubliceerd in 2004. De verfilming ervan was even succesvol. Sindsdien schrijft Ahern jaarlijks een novelle. Haar oeuvre wordt verkocht in  veertig landen, werd vertaald in dertig talen en is  goed voor de verkoop van 25 miljoen exemplaren.

In de oorspronkelijke versie, uitgegeven in 2018, werd het boek genoemd naar het laatste verhaal: “Roar”  hetgeen brullen betekent. Bij de Nederlandse vertaling in 2020 kreeg de verhalenbundel “De vrouw die haar stoute schoenen zocht” als titel.

Het is een gedurfde verhalenbundel over dertig vrouwen geworden, die zich plots heel zwak, hopeloos of somber voelen. Ze staan  op een kruispunt in hun leven.  En dan vinden ze de kracht om verder gaan en terug positief in het leven staan, sterker en weerbaarder dan voorheen.

Door beeldspraak  letterlijk te nemen komt Cecilia Ahern tot verrassende situaties, soms bizar, soms grappig, soms provocerend, maar altijd hoopvol.  Zo is er het verhaal  “De vrouw die door de grond zakte en daar talloze andere vrouwen aantrof” . Om uit een uiterst vervelende, genante situatie te ontsnappen zakt ze letterlijk door de grond. Ze komt terecht bij tal van andere vrouwen die dit ook hebben gedaan. De een krabbelt al vlugger recht dan de andere. Maar eenmaal besloten om zich niet langer te schamen voor hetgeen gebeurd is, komen ze terug op de grond. Daar herpakken ze zich en doen ze succesvol verder waar ze mee bezig waren.

In andere verhalen  gaat het over mannen en vrouwen die vooral leven vanuit de perceptie van anderen. Ze nemen hun voor de hand liggende rol op tot ze merken dat de discrepantie tussen hun rol en hoe ze echt zijn te groot is.

In “De vrouw die dacht dat haar spiegel kapot was”, en in “ De vrouw die in haar mans schoenen ging staan”  merken de vrouwen een verschil met hoe ze zich voelen en hoe ze waargenomen worden door anderen.  En de voor de hand liggende rol net wel of niet meer opnemen.    

En soms vraagt een vrouw zich letterlijk af of het gras echt groener is bij de buren. En vernemen we dat het letterlijk ook zo is, en waarom dit zo is.

Het is een uitdaging om die dertig schijnbaar uiteenlopende verhalen te bundelen. De verhalen belichten een divers spectrum van onprettige situaties en eindigen hoopvol. Daardoor schept het boek hoge verwachtingen die niet steeds worden ingelost.  Niet elk verhaal boeit. Andere verhalen worden dan wel op een verrassende manier uitgewerkt en laten je de keus om er verder over na te denken.   En zoals het een verhalenbundel past, lees je best niet alle verhalen na elkaar.  Je pikt er nu en dan eentje uit om te lezen en te laten bezinken.

Ahern, Cecilia. 2020. De vrouw die haar stoute schoenen zocht. Dertig verhalen over sterke vrouwen. Nederlandse Vertaling. Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Slijhoff B.V. - ISBN 978 90 245 84895