Strong Viking Obstacle Run: 9.200 sterke mannen en vrouwen!

Bennie
1 reactie(s)
Strong Viking Obstacle Run Puyenbroek Wachtebeke

© Bennie Vanderpiete

Zaterdag en zondag vond de derde editie van de Strong Viking Obstacle Run in het provinciaal domein Puyenbroeck plaats. Lochristinaar begaf zich onder de Vikings en vond een aantal “debutanten” uit Lochristi.

Het provinciaal domein van Puyenbroeck was het afgelopen weekend opnieuw het decor voor de Strong Viking Obstacle Run. Deze “MUD-editie” was het vierde evenement van de organisatie in het provinciaal domein. 9.200 Vikings daagden op om een parcours af leggen, door de bossen en de velden en bezaaid met tientallen waanzinnige hindernissen.
Waterbakken waar je over houten balken moet klimmen, “ramping” in de modder onder prikkeldraden door, metershoge wanden waar je enkel in teamverband over komt, honderden meters lopen met een zwaar houten schild en een stenen hamer, …
Aan inspiratie geen gebrek bij de organisatoren.

Er diende vooraf ingeschreven voor de “Lightning” (7km en 21 hindernissen), de “Warrior” (13km en 33 hindernissen) of de “Beast” (19km en 43 hindernissen). De helft van de lopers koos voor de 13 km, de ander helft was netjes verdeeld over de twee andere afstanden.
Een heel erg internationaal deelnemersveld waarin maar liefst 17 nationaliteiten vertegenwoordigd waren. Overwegend uit België en heel Europa, maar ook deelnemers uit de VS, Bermuda en zelfs Zuid-Afrika. Velen namen deel in groep, soms zelfs verkleed.

Elke 20 minuten vertrok er een nieuwe “wave”, zesendertig in het totaal. Eerst werd er verzameld in de startvakken en werd de sfeer er goed ingebracht tijdens een opwarming. Viking-kreten alom en het “brotherhood”-gevoel werd benadrukt: “We leave no Viking behind”. Na het startschot mochten de lopers dan uit het vak klauteren. Een wand van 3m hoog deed dienst als “startlijn”. Samenwerken was de boodschap en het was maar een voorproefje van wat nog zou volgen.

Al na enkele hindernissen leken alle deelnemers op elkaar: kletsnat, onder de modder en met een grimas op het gezicht. Een grimas die aan de finish - het Walhalla - plaats zou ruimen voor een brede glimlach. Voor velen was de gerealiseerde tijd van ondergeschikt belang. Strong Viking is fysiek en mentaal tot het uiterste gaan. Samen afzien met een glimlach! Van de 9.200 deelnemers haalden er slechts 7 de finish niet. “We leave no Viking behind”!

Loots debuut in de Lightning

Vanessa Verween en haar man Kristof T’Jampens (Lochristi), diens broer Andy en zijn vriendin Jutta Van Der Vreken (Hijfte), Kelly Reynvoet en Dominique Wulteputte (Zaffelare) vormden de ruggengraat van een Loots team van (jonge) dertigers, aangevuld met Verena Pynaert uit Oostakker.
Zij namen zaterdag - zonder specifieke voorbereiding - voor het eerst deel aan een Viking Run en kozen voor de Lightning.

“Zelf ben ik pas in januari gestart met lopen, met loopcoach Bart. Anderen begonnen zelfs helemaal onvoorbereid” aldus Vanessa. “We hebben de 7 km afgelegd in iets meer dan 2 uur. Het viel uiteindelijk zeer goed mee omdat je zelf het tempo kan bepalen. De moeilijkste hindernis was toch wel de Brother Hill. Zonder hulp van de andere groepen was het niet gelukt om ieder van ons boven te krijgen.”

“Echt super dat iedereen elkaar helpt. Verder een prima organisatie - alles was tot in de puntjes geregeld - en we hebben ons reuze geamuseerd. Ik heb maandag al onmiddellijk onze tickets gekocht voor de Strong Viking Run - Water Edition die op 2 en 3 september plaats vindt in Wachtebeke”

Bram deed de “Beast

Ook Bram - 18 jaar - uit Lochristi nam voor het eerst deel. Weliswaar sportief en goed getraind, maar ook zonder specifieke voorbereiding of kledij. Hij ging de uitdaging aan met de Beast, het parcours met 43 hindernissen.

“Ik had verwacht dat het moeilijk ging zijn, en dat was het ook. Sommige obstakels waren wel zwaarder dan vooraf ingeschat. Vooral de diepe moddergrachten en het allerlaatste stuk voor de aankomst zijn lastig. Je bent bijna aan de finish - de benen zijn vermoeid en de armen doen pijn - en dan krijg je in de laatste honderden meters nog drie serieuze hindernissen waar het puur om armkracht gaat (bijvoorbeeld, al hangend, van ring tot ring zwaaien). Maar het is superleuk geweest en vooral de sfeer is buitengewoon. Onder de deelnemers heerst echt een groepsgevoel en ook de aanmoedigingen van de toeschouwers doen deugd. Ik ga dit zeker nog doen.“

Bram bereikte de finish na 2u36min.

De wedstrijden

Op zondag was de eerste wave voorbehouden voor de wedstrijddeelnemers. Bij de mannen won de Pool Grzegorz Szczechla voor Johan Ingemarsson (Zweden), en Frank Van Lieshout (Nederland). Hij zegevierde in een tijd van 1u25min04sec.
Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Nederlandse Sabine Spreen voor haar landgenote Corien Jansen. De Spaanse Lorena Gonzalez vervolledigde het podium.

In september Strong Viking Water Edition in Wachtebeke

Het voorbije weekend in het provinciaal domein was een “MUD -version”, modder in overvloed dus.
Op 2 en 3 september volgt in Wachtebeke dan de Strong Viking Water Edition 2017.
Tickets bestellen kan je al via volgende link: http://strongviking.com/obstacle-run-gent-water-edition

Wie graag eens deelneem aan een Viking Run, vindt op de website van Strong Viking Obstacle runners een aantal praktische tips qua kleding en voeding.

 “Loopschoenen met voldoende grip of een aangepast profiel zijn aan te bevelen en het dragen van handschoenen (met voldoende grip) kan ook zeer handig zijn” geeft de groep van Vanessa en Kristof ons alvast mee.
De volledige internationale kalender, waarop je ook kan doorklikken naar de evenementen, bereik je via volgende link: https://obstakels.com/kalender

Onderstaande fotoreeks geeft alvast een impressie van wat de 9.200 sterke mannen en vrouwen voorgeschoteld kregen. Veel kijkplezier.