Terugblik VROB Large: cheque voor MOK en heel wat mooie optredens

Bennie
0 reactie(s)

© Bennie Vanderpiete

Het doek is gevallen. Gisteren eindigde de zestiendaagse radiomarathon “VROB Large”. Iets meer dan 2 weken was de living van de woning van Dorp Oost 5 de muzikaalste woonkamer van Vlaanderen. In een vorige bijdrage – op oudejaarsavond – hadden we het al over de erg mooie “Living Room Concerts” van Semper Pie, Coup de Frein en Chris Corn. In deze bijdrage pikken we de draad terug op en keren terug naar oudejaarsavond.

“Op aperitief met..” bijna alle radiostemmen van VROB

31 december was hét moment voor de (bijna) voltallige ploeg van VROB om te verzamelen en alvast te klinken op het voorbije – succesvolle – radiojaar en op 2019.
Geen sinecure om al die radiostemmen samen te krijgen. En deze bijeenkomst vormde dan ook een ideale gelegenheid voor presentatrice Dominique en haar programma “Op aperitief met..”
De gasten op 31 december waren dan de presentatoren van onze lokale zender die elk een eigen verzoeknummer hadden. Uiteraard hoorde daar ook een groepsfoto bij.

“De tijdloze top 50” levert 750 euro op voor MOK

Op 2 januari was er de ontknoping van de “Tijdeloze Top 50”. DJ Dréken had luisteraars, vrienden en kennissen opgeroepen een persoonlijke top-5 in te sturen en daaraan een vrijwillige bijdrage te koppelen. Dit geld zou integraal ten goede komen van MOK, een organisatie die mensen met een beperking of met extra noden, ondersteunt bij het zelfstandig wonen. Thomas Van Hoorick – initiatiefnemer van MOK – had voor de gelegenheid Wout, Piet en Thomas meegebracht naar de studio. En zij mochten DJ Dreken en Dirk assisteren bij het aankondigen van de Top 15.
Na “Hotel California” van The Eagles en “Alive” van Pearl Jam” – de platen die op de dichtste ereplaatsen strandden - was het tijd om bekend te maken hoeveel dit nu opgebracht had. Piet en Wout mochten een cheque van 750 euro in ontvangst nemen. Waarna “Mia” van Gorki – ook dit jaar de nummer 1 – door de luidsprekers mocht knallen.

“750 euro, dit is veel meer dan ik ooit had durven hopen” vertelde Dré Van Rysselberghe ons achteraf. “Mijn doel was om 250 euro op te halen. Dat bedrag stelde ik in de loop van de actie al bij naar 500 euro. Maar 750 euro is een onverhoopt succes. Dank aan iedereen die een bijdrage deed en aan alle sponsors.”

“Wij gaan dit geld gebruiken voor de aankoop van een busje dat we nodig hebben voor ons vervoer” zei een glunderende Thomas Van Hoorick. “Er waren in het kader van Music for Life maar liefst 12 acties waarvoor MOK het goede doel was. Het resultaat van 8 acties is al bekend en de opbrengst is nu al ca 9.500 euro. En daar komt nu nog eens deze mooie cheque bij.”

Bij DNA staat de tijd even stil

Na de overhandiging van de cheque was het terug tijd voor een “Living Room Concert”. Dirk en Anke – kortweg DNA – mochten als eerste aan de bak in het nieuwe jaar. Ook zij brachten 4 maal 3 liedjes. Veelal songs waarvan de titel of de naam van de uitvoerder iets minder bekend in de oren klinken, maar die je herkent na enkele akkoorden.

Het genre dat we spelen? Dat is “dee-en-aais”. Dat zijn liedjes die ons pad kruisen en waar we een goed gevoel bij hebben” antwoordden Dirk en Anke op de vraag van presentator Peter Vervaet.
En ook de keuze van de instrumenten is soms verrassend. De duo’s die al eens een melodica of een kazoo bovenhalen, lopen niet dik gezaaid.

DNA opende met “For Emma” van Bon Iver. Toen iets later een heel breekbare versie van “Ploegsteert” (Het Zesde Metaal) en “Bang Bang” van Nancy Sinatra volgden, liet het publiek zijn bewondering blijken. Ook “Hanna” van Anton Walgrave zal ons lang bijblijven. Twee uren vlogen voorbij. Maar tijdens de nummers van Dirk en Anke leek de tijd soms stil te staan. Zo mooi was het.

Dirk was wat grieperig maar zijn vrouw had hem een thermos met tijmtee meegegeven. Op de eerste rij zaten dan ook nog zijn neef Ludo met echtgenote Ann. Zij genoten vooral van de warme stem van… Anke.  Je zal maar familie in het publiek hebben.

Familie speelt trouwens een belangrijke rol bij DNA. Het was in 2009 op een feestje van Dirks schoonmoeder – die toen 80 kaarsjes mocht uitblazen – dat men hem voorstelde om een nummertje te brengen met zijn nichtje dat zo mooi kon zingen. Dat was dus Anke. Ze brachten die avond “De Roos” van Ann Christie. Dit jaar viert DNA zijn tienjarig jubileum. Dit zal gepast gevierd worden, vermoedelijk met een bijzonder optreden in Zaffelare in de loop van de maand februari. Maar daarover later meer.

Turtle Wex doen het met 3

Turtle Wex mocht vrijdag het zevende, en laatste Living Room Concert voor zijn rekening nemen.
Jan (Gitaar en Vocals), Jeroen (Gitaar en Vocals) en Tom (Percussie) moesten het deze keer met drie doen. Het vierde bandlid, Krist, was verhinderd door een weekendje “Bongo-bon”.
“Krist vervangen we deze avond door een andere 4de man, onze computer Roland” grapte Jan. “Dat is een heel braaf bandlid en hij drinkt niet”.

Met “Envoi” van Absynthe Minded, “Crazy” van Gnarls Barkley en “Ayo Technology” van Mayo maakte Turtle Wex onmiddellijk indruk bij het publiek. Dat was vrijdag niet zo talrijk afgezakt naar het praatcafé in Dorp-Oost 5. Maar eens te meer gold het cliché “de afwezigen hadden ongelijk”.
Jan, Jeroen en Tom brachten 12 covers, meestal rustige rocknummers. Daarbij soms verrassende keuzes zoals Michael Kiwanuka’s “Love and hate” (met gitaarsolo) en het erg mooie “Le vent nous portera” van Noir Desir.

“Zoutelande” vormde dan weer een erg mooie afsluiter. Toch voor wat het radio-gedeelte betrof. Want na de uitzending speelde Turtle Wex nog een half uurtje en bracht nog enkele ijzersterke covers, o.m. “I will follow” van Triggerfinger, “Louise” van Gers Pardoel, “Mia” van Gorki en “Nothing Really Ends” van Deus. Al vormde die laatste song dan toch wel degelijk het einde van een erg sfeervol optreden.

Ook Lochristinaar bij VROB

Ook de medewerkers van Lochristinaar droegen deze keer hun (heel beperkte) steentje bij tijdens deze VROB Large. Op zondag stelden we steevast onze “Music on Sundays” live voor tijdens “Zondags aperitief” met Dominique en Gilbert.

Op 23 december – in volle kerststemming – kwam Anne met een a capella versie van “Little Drummer Boy” van Pentatonix. Eén week later was Machteld al in nieuwjaarmodus met “An der schönen blauen Donau”, een klassieker op het traditionele nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker. Jean Marie ging gisteren de multiculturele tour op met “Winter” van Kids United.

De Newswatcher

We leverden ook 3 dagen de “newswatcher”. Jean Marie blikte op 2 januari al eens vooruit naar alle verjaardagen van 2019. Dit jaar is het bijvoorbeeld exact 50 jaar geleden dat de Neil Armstrong de eerste stappen op de maan zette en Eddy Merckx zijn eerste “Tour” won. Maar hij herinnerde ook aan het geweld tegen de Brusselse hulpdiensten in de oudejaarsnacht.

Dat deed ook Machteld de dag nadien. Maar haar was ook opgevallen hoe 2 “vruchtbare” vrouwen voor het eerst in eeuwen een Indiase tempel betreden hadden en wat voor ophef dit veroorzaakte in India. Of Netflix die een fragment uit een talkshow schrapte wegens “te kritisch” voor het Saoedisch regime.

Evarist Ganzelever had het over de eerste dag van de solden, de koopjesgekte en trok meteen de vergelijking door naar die aangespoelde containers op de stranden van de Waddeneilanden. Net als bij de solden storten mensen zich massaal op dit soort dingen.
Ook de betoging in Ninove passeerde de revue, net als de poederbrief voor Wouter Beke. Daar waar Francken de voorpagina nog haalde kreeg dat nu slechts een randvermelding in Het Laatste Nieuws.

Chirofeesten Beervelde

VROB houdt nu zijn jaarlijks “winterslaapje”.  Het eerstvolgende evenement dat ze opluisteren zijn Chirofeesten van Beervelde, op 12,13 en 14 april.

Lochristinaar was aanwezig op de Living Room Concerts van DNA en Turtle Wex. Van  beide optredens vindt u hieronder een fotoreeks met enkele sfeerbeelden.

DNA @ VROB Large

Turtle Wex @ VROB Large