Toch een beetje Gentse Feesten met Steve Maas en Chris Corn

Bennie
0 reactie(s)
Gentse Feesten 2020 Lochristinaar

© Bennie Vanderpiete

Geen échte Gentse Feesten dit jaar. Maar dankzij allerlei initiatieven zullen er gedurende 10 dagen toch heel wat optredens zijn. Online of voor een beperkt publiek. Op de programma’s ook 2 ronkende namen uit Lochristi.

Geen Gentse Feesten dit jaar en dat is uiteraard het gevolg van het coronavirus. Tot 15 april koesterde men nog hoop, maar die dag besliste de veiligheidsraad dat er tot (minstens) eind augustus geen grote festivals en massa-evenementen mogen georganiseerd worden. Organisatoren en artiesten zorgden dan maar zelf voor alternatieven. En die vinden uiteraard plaats, vanaf vandaag tot 26 juli, de 10-daagse dat de Gentse Feesten normaal zouden plaatsvinden. Met Lootse inbreng.

Online Gentse Feesten met Steve Maas en Chris Corn

Steve Maas uit Zaffelare heeft één passie: muziek. Blues, rock, maar ook soul en funk bepalen zijn leven. En omdat hij - naast een talentvol gitarist - ook erg goed zingt, is de rol van frontman hem op het lijf geschreven. In 2018 trad hij met Stix & Stuff een memorabel optreden tijdens de Zaffelaarse Belevenissen. Stix & Stuff zijn niet meer, maar Steve treedt verder op met zijn soulmate en gitaarvirtuoos Arne Demets. Onder meer op zondag 16 augustus, tijdens de Zaffelaarse Belevenissen Light, zal het duo Maas & Demets te bewonderen zijn.  

Steve is uiteraard ook de frontman van zijn groep Stevie’s Experience. Een band met steengoede muzikanten: Marcus Weymaere (drums), Patrick Cuyvers (keyboards), David Bosuyt (bas) en David Piedfort (leadgitaar). Mannen die hun strepen verdienden bij The Scabs of als muzikant voor Tv-programma’s.

Freddy Jacobs runt samen met zijn vrouw de muziekschool Mezzos in Ledeberg. En toen de beslissing viel dat er dit jaar geen Gentse feesten zouden zijn, bleef hij niet bij de pakken zitten. Hij wou de vele muzikanten toch de kans geven om op te treden, als was het online.  Zo ontstond het idee van de Online Gentse Feesten (https://onlinegentsefeesten.wordpress.com/)

Steve Maas organiseert al jaren - telkens in de maand juli - een festival in het Achturenhuis, de bekende brasserie van Frank Vandenbussche in Ledeberg. Steve zorgt er niet enkel voor de groepen, hij beheert ook het budget en staat in voor de infrastructuur en de techniek. En Frank tipte Freddy Jacobs over Steve’s kwaliteiten.

Om technische redenen besloot men de optredens op voorhand op te nemen, o.m. in een zaal in Wondelgem. De opname en de bewerking van die sessies gebeuren door Steve Maas en Davy Bossuyt. Op de agenda heel wat ronkende namen als François Glorieux en Sioen. Het aanbod is zeer gevarieerd, van klassiek tot rock. En tijdens een aantal klassieke concerten zal er ook live geschilderd worden.

De 44 groepen met meer dan 160 artiesten treden allemaal gratis op. En op het 10-daagse programma ook een Lootse inbreng. Zaterdag 18 juli om 21 uur is er Stevie’s Experience. Op woensdag 22 juli, om 22 uur, is Chris Corn te zien en zaterdag 25 juli om 21 uur is het genieten van Maas en Demets.
Het volledige programma vindt u op volgende website:
https://onlinegentsefeesten.wordpress.com/companies-art/

Door op de naam van de artiesten te klikken, kan u dan de livestream openen.
Het hele gebeuren kost uiteraard een pak geld en er zijn geen inkomsten. Wie het project wil steunen, kan dit door een T-shirt te kopen of een donatie te doen. De nodige info vindt u op dezelfde website.

Gentsche Gruute Bubbel Fieste

Sinds enige tijd heeft Chris Corn een nieuwe band. Bij die nieuwe band, Walis, speelt ook Bart Mareen. Deze bassist kent u ongetwijfeld van bands als Biezebaaze en PartieParty. Bart runt samen met  Dirk Van den Mergele het evenementenbedrijf “Wij maken uw Feest”. En ook voor hen is een zomer zonder Gentse feesten, geen echte zomer. Daarom organiseren ze  de Gentsche Gruute Bubbel Fieste. Van 17-26 juli, met optredens in zaal Guislain (Vormingscentrum Guislain, Jozef Guislainstraat 43, Gent). Elke avond 1 optreden met maximaal 100 toeschouwers.

Het programma staat al een tijdje op punt en u kan er gaan kijken naar PartieParty (17 juli), Sitting Duck (18 juli), Stefaan De Winter, frontman van Die Verdammte Spielerei (19 juli), Kurt Burgelman (20juli), Goes & Goes (22juli), Kurt Burgelman (23 juli), Stefaan De Winter (25 juli) en Kurt Burgelman, Bart Mareen & Ben Crabbé (26 juli). Maar ook hier terug een Lootse inbreng met Chris Corn die er op 21 en 24 juli optreedt. De deuren openen telkens om 18.30 uur, de optredens starten om 20 uur. Tickets kosten 20 euro per persoon - daarvoor krijgt u ook een drankje - en kunnen per mail besteld worden bij mailnaar@wijmakenuwfeest.be .

Gentse feesten - digitaal en creatief alternatief

En dan zijn er ook nog de pleinorganisatoren. Ook zij keken om een passend alternatief - met respect voor de veiligheidsmaatregelen - aan te bieden. In het totaal zijn er zo een 12-tal initiatieven in de Feestenzone. Heel wat pleinen zorgen voor optredens waar live publiek aanwezig mag zijn, maar dikwijls op andere locaties. De ene keer zijn de concerten gratis, een andere keer wordt er bij de reservatie geld gevraagd. Zo treedt Chris Corn op maandag 20 juli om 19 uur op in IVV Sint-Vincentius (School verpleegkunde, Sint-Margrietstraat 33). Organisator is het Veerleplein, maar het concert vindt dus op een andere locatie plaats. De toegang is gratis, tafels zijn beschikbaar voor bubbels van 4 tot max 15 personen. Reservatie van de gratis tickets kan per mail via gentsefeesten@veerleplein.be .

Het Uitbureau (Organisator van Het Luisterplein en de de Place Musette) slaat voor de gelegenheid zijn tenten op in de binnentuin van Hotel d’Hane Steenhuyse in de Veldstraat. Ook hier is het aantal plaatsen beperkt. Reserveren kost 8 euro en daarvoor krijg je dan ook 2 drankjes ( http://www.uitbureau.be/default.aspx ).  
Alle pleinen - Polé Polé uitgezonderd  - gaan ook optredens livestreamen. Op de Groentenmarkt zal Chris Corn op vrijdag 17 juli virtueel te zien zijn. Het volledige programma is te vinden op de feestenwebsite van de Stad Gent ( www.gentsefeesten.be ), al had die overzichtelijker en gebruiksvriendelijker kunnen zijn. Ook AVS zal dagelijks een Gentse Feestenmagazine uitzenden. De Stad Gent ondersteunt de “mini Gentse feesten 2020” met meer dan 700.000 euro.

Heel wat initiatieven om toch  een beetje sfeer te brengen in deze bijzondere tijden. Met veel goede wil vanwege artiesten en organisatoren. Laat ons hopen dat iedereen verstandig kan genieten. Zonder samenscholingen op Gras- en Korenlei, zonder nieuwe besmettingen.  “Allemoal een goeie Gentsche Fieste, en houd het gezond!”

Lochristinaar was aanwezig toen het optreden van “Stevie’s Experience” opgenomen werd. En uiteraard namen we de nodige foto’s. Veel kijkplezier.
Fotoreeks Stevie's Experience (klikken op onderstaande foto om de reeks te bekijken).