"Tocht van de hoop" doorkruiste Lochristi

Bennie
0 reactie(s)
Tocht van de hoop © Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

Geen Lola4Life dit jaar, maar wel een “Tocht van de hoop”. Een symbolische tocht, volledig coronaproof en een lichtpuntje in donkere tijden. Deze voormiddag legde een team van 4 lopers een parcours van 42 km af. Een groepje wandelaars vertrok op hetzelfde tijdstip en is momenteel nog onderweg.

Tocht van de hoop 2020 © Johan Sommeville

Na de start in het centrum van Laarne deden de sportievelingen achtereenvolgens Beervelde, Lochristi, Hyfte, Zaffelare en Zeveneken aan. De lopers eindigden hun tocht aan de kerk van Hyfte, de wandelaars zijn momenteel – in een druilerige regen - op de terugweg richting Kalken.

Tocht van de hoop © Bennie Vanderpiete

De wandeltocht

De 4 wandelaars komen allen uit Laarne en Kalken en zijn – naast organisator Danny Clincke – Peter Vermassen, Saskia Vermeulen en Annick Hanselaer. Op hun tocht passeerden de wandelaars deze voormiddag aan het woonzorgcentrum in Laarne, het WZC Sint-Pieter in de Bosdreef in Lochristi en het WZC Sint-Vincentius in Zaffelare. Momenteel stappen ze naar het station in Beervelde en van daaruit naar het WZC in Kalken. Hun eindpunt, de kerk van Kalken, hopen ze omstreeks 17 uur te bereiken.

Tocht van de hoop © Bennie Vanderpiete

Marathon van de hoop

Net als de wandelaars gingen de lopers deze morgen – onder de leiding van medeorganisator Bart Gunst – om 8 uur van start aan de kerk in Laarne. Hun tocht over 42,195 km bracht hen via Beervelde eerst naar Lochristi en dan naar Hyfte.
Daar begonnen ze aan een grote lus op Lootse bodem. Op het  middaguur was er een 2de passage langs het WZC Sint Pieter. Via Dorp-West, de Koning Albertlaan en Bunder bereikten ze dan om 12.32 uur het eindpunt, de kerk van Hyfte.

Tocht van de hoop © Bennie Vanderpiete

Coronaproof verloop

Het aantal deelnemers was, zowel bij de wandelaars als bij de lopers, beperkt tot 4 personen omwille van de coronamaatregelen. De deelnemers begeleiden tijdens hun tocht, of samentroepen om hen aan te moedigen, was uit den boze. Daarom werd, op vraag van de gemeentebesturen en de politiediensten, het parcours vooraf niet bekendgemaakt.

Tocht van de hoop © Bennie Vanderpiete
De 4 Lootse marathonlopers

De sportievelingen die de “Tocht van de hoop” liepen, zijn alle vier lid van de loopclub van loopcoach Bart. En één ding hebben ze gemeen: ze begonnen met “een blokje om” en zijn niet meer gestopt met lopen. We stellen u “de 4 Lootse Forrest Gumps” even voor.

Tocht van de hoop © Bennie Vanderpiete

Bart Gunst (49) – ook gekend als loopcoach Bart – begon in de zomer van 2010 te lopen. Hij wou als ex-roker met een BMI van 31 iets doen aan zijn gezondheid, zijn conditie wat opkrikken en zijn gewicht onder controle houden. 10 km werd een eerste mijlpaal, 20 km een volgende uitdaging en in 2013 liep hij zijn eerste marathon. Lopen werd steeds meer een passie. Na een opleiding aan een trainersschool startte Bart een eigen loopclub. Bart trekt zo’n 4 tot 6 keer per week de loopschoenen aan en leidt de trainingen. Dit jaar zal hij – voor het eerst – meer dan 5000 km op de teller hebben. Zijn persoonlijke besttijd staat na 51 marathons (daarvan liep hij er dit jaar 21) op 3u15min. En tijd die hij in Brugge neerzette.

Tocht van de hoop © Bennie Vanderpiete

De baardige Kurt Hebbrecht (51) woog zo’n 107 kg toen hij in augustus 2017 besloot om te gaan lopen en zo iets aan zijn gewicht te doen. Eén jaar later, in de zomer van 2018, liep hij al mee de Belgische kustlijn af. Een actie ten voordele van het Kinderkankerfonds Koester. Nu loopt Kurt – bijna 40kg lichter – wekelijks 50 tot 120km, mooi gespreid over 5 trainingssessies. Kurt haspelde al zo’15 marathons en 2 ultralopen af.  Recent realiseerde hij “het duiveltje”: 444 km lopen in 30 sessies van 1 tot 66km.

Tocht van de hoop © Bennie Vanderpiete

Marathonloopster Hilde Dosogne (51) is de enige vrouw in het gezelschap. Ze begon in 2011 te lopen om, als moeder van 4 kinderen, terug fit te worden en wat gewicht te verliezen. In 2013 volgde dan haar eerste marathon. De “Tocht van de hoop” zal dit jaar haar 18de marathon zijn. En dan komt er op 31 december - oudejaar nota bene - nog eentje bij. Hilde deed ook al 11 ultralopen. In september - op het ultraloopfestival van Deventer - liep ze haar langste afstand ooit: 100km in een tijd van 9u50 min. Hilde traint 5 keer per week, de ene keer individueel, een andere keer met de loopcoach Bart.  

Tocht van de hoop © Bennie Vanderpiete

Johan De Somviele (58) mag dan wel de ouderdomsdeken van het gezelschap zijn, op loopvlak is hij nog een “jong veulen”. Johan – die een zittend beroep heeft - begon in 2017 te lopen. Ondertussen heeft hij al 8 marathons op zijn palmares, waaronder Amsterdam, Parijs, Eindhoven en Rotterdam. Zijn beste prestatie is 3u59min. Vooral “dankzij een goede pacer, Hilde Dosogne”, zoals Johan het zelf verwoordt. Johan traint zo’n 4 keer per week met elke maandag nog een sessie “Core Stability”. Recent zocht hij een nieuwe uitdaging en het werd een “Half Marathon Challenge”. Van 31 oktober tot 5 december liep hij elke dag een halve marathon en verbeterde daarbij zijn persoonlijk record 2 maal. Zijn besttijd bedraagt nu 1u44min over 21km. Door zijn challenge zal Johan dit jaar meer dan 4.000km gelopen hebben.
Tocht van de hoop © Bennie Vanderpiete
 

(Foto's © Bennie Vanderpiete - Johan De Somviele)