Top-editie van Lo Plage met VROB-nostalgie

Bennie
0 reactie(s)
Lo Plage 1 en 2 augustus 2015

© Bennie Vanderpiete

De 4de editie van Lo Plage zit er op. Het voorbije weekend werd er op een speciaal aangelegd strand achter Drankencentrale De Clercq gesport dat het een lieve lust was. In totaal bekampten 18 teams elkaar in de disciplines strandvoetbal, beachvolleybal en petanque.

De verhoopte deelname van wijkploegen of teams van de politieke partijen bleef uit. Toch betekende de deelname van tien teams op zaterdag, en acht op zondag, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de voorbije jaren. Het tweedaags tornooi mocht de hele tijd genieten van zomers weer en radio VROB zorgde voor aangename muziek. Zaterdagavond zo’n 170 eters op de barbecue die aansluitend konden genieten van een spetterend optreden van Flash Drive en dan is duidelijk dat de 4de editie van Lo Plage een groot succes was.

Lo Plage 1 en 2 augustus 2015

Radio VROB

Eigenlijk begon ons sportieve evenement dit jaar al twee dagen vroeger. Want in de rand van Lo Plage had men het idee opgevat om de voormalige radio VROB (Vrije Radio OudenBos) van onder het stof te halen en weer eens gedurende drie dagen de ether in te sturen.
Hiervoor was een “mobiele studio” geïnstalleerd in een tent achter de drankencentrale. Uitgezonden werd er met een antenne die zo’n 20m hoog op een kraanarm stond. Radio VROB was zo in een straal van bijna 50 km te horen (in de regio’s waar geen andere zenders van dezelfde frequentie gebruik maken). Het werd drie dagen pure nostalgie; een emotionele reünie van (lokale) radio-grootheden. Radio waar al eens iets fout liep - doordat ook de routine nog niet terug was - en waar de overgangen net iets minder vlot verliepen. Maar lekker lokaal en bij momenten hoogstaand.

De emotionele uitzending van Dirk Roels en Luc Segers op vrijdag en “zondag aperitief” met fijne gasten en livemuziek van Chris Corn behoorden zeker tot de hoogtepunten. Het zorgde ook voor een heel aangename sfeer, met de nodige interactie, op het strand van Lo Plage. Het zou ons sterk verwonderen indien dit geen vervolg zou krijgen.

Lo Plage 1 en 2 augustus 2015

Lo Plage op zaterdag

Op de eerste dag van het tornooi traden er tien ploegen aan die elkaar bekampten in de drie hogervermelde sporttakken. Het fantastische weer zorgde voor een heel aangenaam ontspannen sfeertje, maar toch kwamen heel wat teams met de winnaarsmentaliteit op het terrein. Op het einde dienden “Lochristi niet plooien” en “Lochristi wel plooien” in een onderlinge voetbalwedstrijd uit te maken wie de dagwinnaar zou worden. Beiden ploegen waren eigenlijk delegaties van SK Lochristi B, en moesten op zondag om 16 uur een wedstrijd spelen. Om kwetsuren te vermijden, besloot men de onderlinge match te vervangen door een rondje “schepcorners” (nvdr: hoekschoppen waarbij de bal nadien enkel naar doel mag gekopt worden).

“Lochristi niet plooien” trok het laken naar zich toe en mocht met de eer gaan lopen.
‘s Avonds dan een barbecue voor 170 personen, met een spetterend optreden van de coverband Flash Drive dat live werd uitgezonden door VROB.

Lo Plage 1 en 2 augustus 2015

Lo Plage op zondag

Acht ploegen hadden zich ingeschreven voor de tweede dag van het tornooi. Onder hen drie teams die de dag voordien ook deelgenomen hadden en waarvan sommige leden al lachend kloegen dat ze nog hoofdpijn hadden door het dorstige weer tijdens de barbecue. Eén van deze drie teams was Yusco Projects. Zij behaalden op zaterdag een fraaie derde plaats. Maar doordat de beide ploegen van SK Lochristi B verstek moesten geven op zondag, mochten ze aantreden in de finale.
De overwinning op de tweede tornooidag was voor Dwight A. Zo waren de beide finalisten gekend.
Beide teams zouden in een rechtstreeks duel, bestaande uit een petanque- en een volleybalwedstrijd, uitmaken wie de beste van het weekend was. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en waren erg  zenuwachtig. Uiteindelijk bleek Dwight A het best met de druk te kunnen omgaan. Zij mochten de trofee Lo Plage 2015 in ontvangst nemen.

Lo Plage 1 en 2 augustus 2015

Positieve eindbalans

Achttien deelnemende ploegen, goed weer en voldoende publieke belangstelling zorgden voor een top-editie van Lo Plage. Ook qua accommodatie bleek de grote tent een pluspunt en zo is men in de toekomst zeker in staat om nog meer sporters toe te laten.
De vorige drie jaren werd er, globaal gezien, break-even gedraaid. Het opzet van deze vierde Lo Plage was fondsen te verzamelen voor een goed doel, namelijk de “vierde wereld onder onze eigen kerktoren”. Het was voor de organisatie nu al duidelijk dat de financiële balans erg positief zal zijn en er - zelfs met behoud van een werkingsreserve - een mooi bedrag ter beschikking kan gesteld worden van het Sociaal Huis. Zij zullen dit geld dan, in alle discretie, ten behoeve van lokale hulpbehoevende gezinnen aanwenden.
Lo Plage 2015 was een schot in de roos, een magistraal doelpunt! Op naar 2016!

Lo Plage 1 en 2 augustus 2015

Fotoreeks

Zoals beloofd zorgde Lochristinaar voor een uitgebreide fotoreeks, hoewel we verstek moesten geven voor de barbecue en het optreden.
De fotoreeks zelf is opgebouwd uit drie delen waarin achtereenvolgens “Lo Plage op zaterdag”, “Lo Plage op zondag” en “Radio VROB” aan bod komen. Veel kijkplezier.

 

Bij het artikel van Bennie Vanderpiete ook zijn mooie reeks foto's over dit event.

Posted by Lochristinaar.com on zondag 2 augustus 2015