Trekproef ‘zieke’ eik

Jean Marie
0 reactie(s)
Trekproef ‘zieke’ eik Zeveneken

Tekst - foto JMDB

Het resultaat van deze proef, uitgevoerd op 29 november 2018 door Pan Boombeheer, is bekend en is heel gunstig voor deze ‘zieke’ boom. Volgens de meting heeft deze levende kathedraal voldoende verankering om een windbelasting van 12 Beaufort te weerstaan.

Een onafhankelijk onderzoek werd eind vorig jaar uitgevoerd. Het ging om een stabiliteitscontrole. Een tweede onderzoek zou absolute zekerheid geven.

Een kracht van 12 Beaufort is orkaankracht en wordt omschreven als ‘  Veel wordt vernield. Schuttingen waaien om, veel dakpannen waaien van het dak, wegen liggen vol met bladeren. Lantaarnpalen schudden. ‘

Het advies luidt:

Door de hoge mate van beschutting en de ruime marge waarover de boom beschikt kan men stellen dat er nauwelijks sprake is van een risico op windworp.

De aantasting die vastgesteld werd aan de tegenoverstaande zijden van de boom en de auditieve controle van de stam wijzen mogelijks op een ernstige aantasting van de stam. 

Gezien dit onderzoek enkel iets zegt over het risico op windworp en niet over stambreuk is het ten zeerst aangewezen om deze aantasting verder in kaart te brengen door middel van geluidstomografie. Het is enkel de combinatie van deze twee onderzoeken dat uitsluitsel kan geven over het risico met betrekking tot zijn omgeving.

Komt er dan nog een vijfde onderzoek na 2010 en 2018 toen er al drie werden uitgevoerd? Worden plannen bijgestuurd en kap vermeden?