Troostplek aan kapel Lobos

Jean Marie
0 reactie(s)
troostplek Ferm Lochristi Lobos

Tekst Foto - JMDB ©

Ferm Lochristi plantte troost met deze eerste troostplek in onze gemeente.

Ingrid Boone Ferm Lochristi

Ingrid Boone opende deze plek: “ Corona bracht een hele schok teweeg, ook in onze gemeente. Mensen worstelen met gemis, verlies en afscheid. Ferm geeft hen met dit initiatief een plek waar ze samen troost kunnen vinden en ook letterlijk troost kunnen planten. Met bloembollen in een hoofdrol.

Het sociale leven van velen werd ontwricht. De nood aan troost is hoog. Troost vinden kan ook op een stille plek in het groen. Een plek dichtbij huis waar men verbondenheid in verlies en verdriet kan voelen. Maar ook opnieuw hoop en vertrouwen in de toekomst.

Marianne Ferm Lochristi

Na Bridge over troubled water van Simon en Garfunkel kwam Marianne aan het woord. Afscheid nemen van hun dementerende papa in een woonzorgcentrum in tijden van COVID-19 hakte op hen allemaal in. Vijf kinderen in een bubbel van 1 of 2 mochten op bezoek of afscheid. Op 22 april overleed hun papa en ook de begrafenisplechtigheid werd gelittekend door de maatregelen.

Bernice getuigde met veel emotie over de stage die haar kleinkind Helena (23) liep als stagiair-verpleegkundige in Dendermonde en de keuzes die ze moesten maken. Het overlijden van een 12-jarig kind trof haar diep net als dat van een koppel prille zestigers.

Met PlantTroost richt Ferm (vroegere KVLV) een fysieke plek in voor iedereen die troost wil geven of vinden. Er zijn er nu al meer dan 150. De eerste werden geopend bij het begin van deze zomer.

In Beevelde komt er ook nog eentje. In Zeveneken wordt gedacht aan de kapel met de gedenkplaat van de mensen, die ooit langs de steenweg het leven lieten.

Zoals de Boerinnenbond vroeger kapelletjes oprichtte op het platteland, zo komt Ferm nu met haar troostplekjes.

troostplek Lobos Ferm

Het moet een groen plekje zijn  dat voor iedereen toegankelijk is. Door in het najaar bloembollen te planten om dan in het voorjaar 2021 - wanneer alles weer groeit en bloeit  - de moeilijke periode van COVID-19 te herdenken.

De gemeente verleende haar medewerking en goedkeuring. De burgemeester gaf een historisch overzicht van de Loboskapel die meer dan 400 jaar oud is.Twee schepenen volgden de inhuldiging.

Hoe ziet een troostplek er uit?

Ze hebben dit gemeenschappelijk: link met de natuur, een groen plekje, een troostpaneel en bloembollen. Je hoeft geen lid te zijn van Ferm maar samenwerking is een plus.

Meer info? https://www.samenferm.be/netwerk/planttroost/troostplekken