Tuindagen Beervelde: mooie opkomst voor start “De 3 Musketiers”

Bennie
0 reactie(s)
Tuindagen Okt 22-Openingsdag - © Bennie Vanderpiete

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

Gisteren gingen de 64ste Tuindagen van Beervelde van start. Meer dan 7.000 tuin- en plantenliefhebbers genoten van het mooie weer en de bijna 250 standen. Lochristinaar geeft 10 tips voor wie vandaag of morgen gaat.  

Het was gisteren de hele dag erg druk in en rond Beervelde. Het was filerijden vanaf de afrit op de E17 en ook het verkeer op de Beerveldsebaan verliep moeizaam. Dat had alles te maken met de massale opkomst voor de start van de 64ste Tuindagen van Beervelde, de grootste tuinbeurs van het land met net geen 250 standhouders.

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

Thema “de 3 Musketiers”

Het centrale thema is deze keer “de 3 Musketiers”. Gravin Valerie Lavault kruipt het hele weekend in de huid van Anna van Oostenrijk, de echtgenote van de Franse koning Lodewijk XII. Zij kreeg van haar gemaal een ketting met 12 diamanten maar het gerucht deed de ronde dat ze die geschonken had aan haar minnaar. Toen de koning daarom plots aan Anna vroeg om de ketting te dragen, zat ze in nauwe schoentjes. Maar de trouwe musketier D’Artagnan was de reddende engel die het sieraad met de diamanten op de valreep kon terugbezorgen aan Anna.

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

Nadat Anna de ketting omgehangen kreeg, gingen de figuurlijke poorten van 64ste Tuindagen open en mocht het publiek binnen. Ook vandaag en zondag, telkens om 09.55 uur, zullen Anna van Oostenrijk en D’Artagnan in de kasteeldreef het publiek vermaken met deze scène. Nadien flaneren ze de hele dag in het Park en gaan gewillig op de foto met de bezoekers.

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete  
De villa

Het is ondertussen traditie dat de inkom van de villa ook versierd wordt volgens het centrale thema. Daar vindt u deze keer niet alleen een mooi gedekte tafel en twee fraai uitgedoste etalagepoppen die Anna van Oostenrijk en D’Artagnan voorstellen. De hele inkom baadt in een 17de -eeuws sfeertje.

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

Kamerconcerten

In de villa vinden er ook dagelijks kamerconcerten plaats. Graaf Renaud en zijn echtgenote Valerie zijn gastgezin voor de Oekraïense Tetyana Krasavina en haar beide zoontjes. Tetyana is celliste bij het symfonisch orkest van Kiev. Samen met pianist Nicholas Rast speelt ze vandaag en morgen, in de erg mooi versierde woonkamer van de villa,  telkens 3 concertjes van een 25-tal minuutjes (om 12.30 uur, 14 uur en 15.30 uur). Ongetwijfeld één van de hoogtepunten van deze Tuindagen.

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

De workshops – De Groene verbeelding

Ook tijdens deze 64ste editie is er terug de mogelijkheid om workshops te volgen. Voorop uiteraard het bloemschikken bij “De Groene Verbeelding” van Gudrun Cottenier. Haar stand vindt u op het plein achter de villa. De workshops vinden plaats om 11, 13 en 15 uur en deelnemen kost 25 euro. Deze keer maakt men een potjes voor zomerse of andere bloemen en theelichthoudertjes met gedroogde bloemen, bloemblaadjes en angelwings.

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

De vele terrasjes

Een dagje in open lucht, een mens krijgt er honger en dorst van. Maar geen nood, u vindt ongetwijfeld uw gading op één van de vele terrasjes. En het is vooral gezellig toeven op het grote plein aan de achterzijde van de villa met ook enkele Lootse standhouder.

Bij Tom Mestach en zijn team van “L’autre côté” bent u aan het juiste adres voor een frisse Brugse zot en bij Elke Gansbeke (ELGA) kan u terecht voor lekkere burgers of een “Patat Overloaded”. Maar ook wie liever een ijsje of een wafel lust vindt zijn gading op deze locatie.

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

Optredens op het podium

Op de grasvlakte achter de villa bevindt zich ook het podium waar de liveoptredens plaatsvinden. Gisteren ontroerde Erline – begeleid door Tetyana op de cello en Roel op de piano – met een schitterende performance. Vandaag kan u er luisteren naar Dirk De Vriendt (13 uur) en naar het duo Semper Pie (15.15 uur en 16.45 uur). Morgen, zondag, een erg Lootse muzikale dag. Dan treedt Semper Pie terug twee keer op (11.30 uur en 13 uur) waarna ze de fakkel doorgeven aan Triodelo. Zij beklimmen om 14.30 uur en 16 uur het podium.

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

De tuinpersoonlijkheid

Geen plechtig moment met uitreiking van oorkonden aan de standhouders meer. De damesjury bezocht gisteren de meer dan 230 standen en beloonde de exposanten die creatief met het thema aan de slag gingen of een erg fraaie stand hebben.

Toch is er vandaag om 11.30 uur een “officieel gedeelte” met receptie want de tuinpersoonlijkheid 2022 wordt bekendgemaakt. Die krijgt – zoals steeds – een koperen gieter uit de  handen van graaf Renaud.  

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

De mooie grote beelden van William Roobrouck

Op de grasvlakte voor de villa vindt u de werken van kunstenaar William Roobrouck. Sinds donderdag prijkt er zijn nieuwste creatie “Absence”. Een monumentaal beeld dat het hoofd van een vrouw voorstelt.

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

Een unieke gelegenheid om – in première - dit werk te bekijken want volgende week verhuist het naar Knokke. U kon er donderdagavond al alles over lezen in deze bijdrage (hier klikken).

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

De Beloftevolle Hovenier

“De Beloftevolle Hovenier” is een competitie tussen verschillende scholen die een opleiding voor tuinaannemer aanbieden. De finale vindt elk jaar plaats in Beervelde, tijdens de lente-editie van de Tuindagen. Drie ploegen van 3 studenten die, onder begeleiding van een coach en onder de ogen van een vakjury en van het publiek, 2 dagen tijd krijgen om een opgelegde tuin aan te leggen. Eerder dit jaar was er een voorronde. Daaruit werden 3 finalisten gekozen. De scholen van Stabroek, Sint-Niklaas en Kortrijk strijden dit jaar om de overwinning. Deze competitie is een initiatief van de Belgische Federatie van de Groenvoorzieners en kan u beleven op de grasvlakte voor de villa. Vandaag kan u de 3 teams nog aan het werk zien, morgen wordt de winnaar bekendgemaakt.

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

Kinderkankerfonds

Tussen de villa en het koetshuis een tentje van Koester Lochristi. Deze lieve dames zetten zich al 14 jaar in ten voordele van het Kinderkankerfonds Koester en verkopen azalea’s op de Tuindagen. Een uitstekend moment om een goede daad te stellen! Koop een plantje en help de kankerpatiëntjes.