Tuindagen in mei

Jean Marie
0 reactie(s)
Tuindagen Beervelde mei 2019

© tekst + foto's JMDB

Ze komen er aan op 10 – 11 en 12 mei van 10 tot 18 uur. Italië is het thema van deze voorjaarseditie. Lees en win! We mogen 15 duo tickets wegschenken.

Italië kennen we natuurlijk van uit diverse culturele, soms exclusieve hoeken. Zijn illustere automerken (Ferrari, Alfa, Lamborghini, Maserati, Fiat en Lancia) kent iedereen maar ook  de soms kleurrijke Vespa’s zijn wereldberoemd. Het is niet alleen één de grootste wijnproducenten met Nebbiolo, Sangiovese, Nero D’Avola en zo vele andere lokale varianten maar ook modeland met Armani, Cavalli, Dolce, Gabbana, Gucci, Prada en Versace. Je vindt er ook illustere tuinen zoals die Van Bardini, Boboli, Villa Pisani en veel andere niet altijd toegankelijk. Beervelde is dat wel het ganse weekend.

Tuindagen Beervelde mei 2019

Het 25 hectare grote kasteelpark werd in 1873 ontworpen en aangelegd in Engelse landschapsstijl. De bedoeling van de opdrachtgevers, de Graven de Kerchove de Denterghem, was het park als uitstalraam te laten fungeren voor de toen nog prille Gentse sierteelt. Vandaag is het domein nog steeds in handen van dezelfde familie. Het wordt het hele jaar door onderhouden in functie van de internationaal gerenommeerde Tuindagen van Beervelde die er half mei en half oktober plaatsvinden en tevens heel geliefd bij jonge koppels met trouwplannen, op zoek naar een sprookjesachtig kader.

Basisidee is, op een relatief kleine oppervlakte, de elementen bijeenbrengen die men in een ideaal natuurlijk landschap zou willen zien: romantische vergezichten, glooiende weiden, de illusie van een opening in een groot bos, kronkelende paadjes, grillige waterpartijen, bruggetjes, sprookjesachtige gebouwen...

De regel van het spel is "Het is aangelegd maar het moet er natuurlijk uitzien". De oorspronkelijke aanleg en het huidige onderhoud in Beervelde beantwoorden perfect aan deze visie.

Tuindagen Beervelde mei 2019

Wat valt er zoal te beleven?

Er zijn natuurlijk heel veel standhouders die ongetwijfeld op het thema inspelen maar wat dacht je van een lentewandeling in het bos van het Park door Natuurpunt.  De wandeling is gratis en samen met gediplomeerde natuurgidsen ontdek je flora en fauna.

Marc Verhofstede van HUMUS geeft een boeiende en leerzame workshop rond bodem duurzaam herstellen en composteren. Alle gezonde voeding begint bij een gezonde bodem met veel humus. De bodem is de motor van onze voedselkringloop. Het is het orgaan dat plant, mens en dier voedt.

Kringloopkrachten Lochristi (IDM) geven tips over kringloop tuinieren en thuis composteren (stand 503) en Biogroei geeft meer info over biologisch tuinieren en natuurlijke plaagbestrijding (stand503)

Zin om je tijdens de tuindagen een uurtje te laten onderdompelen in de wereld van de bloemen en zelf een mooi stukje maken? Dan is de bloemenworkshop van Gundrun Cottenier interessant.

Tuindagen Beervelde mei 2019

Zin om tijdens de tuindagen te leren vilten en zelf een prachtige decoratie te maken? Bij Textiellabo kan je workshops droogvilten volgen. In een uurtje leren ze jou hoe je een pluk wol omtovert tot een prachtige decoratie. Het resultaat neem je meteen mee naar huis. Voorkennis is niet nodig.

Meer info? https://www.parkvanbeervelde.be/nl/de-tuindagen/de-tuindagen-mei-2019/thema

Tickets kosten 10 euro in VVK – 12 ADK en een weekendticket (3 dagen) 15 euro. Groepen van + 25 personen krijgen korting en kinderen tot 14 jaar komen er gratis in.

Alle viervoeters aan de leiband zijn welkom. Er zijn doggy bars voorzien voor dorstige hondjes. De parking ligt aan de Beerveldse Baan (GPS Beerveldse Baan 34), op grote weiden en is gratis. De parking voor mindervaliden is op het Schuttersplein.

Rolstoelvriendelijk? Dat hangt af van de weersomstandigheden. De paden zijn verhard en bij droog weer makkelijk berijdbaar met een rolstoel.

Tuindagen Beervelde mei 2019

Hongertje?

Tijdens de Tuindagen kan je op verschillende locaties terecht voor lekker eten, van gezellig tafelen tot de snelle snack uit het vuistje. Picknicken is uiteraard ook mogelijk, in het Park staan her en der banken en er zijn leuke plekjes genoeg.

Het Park van Beervelde grenst aan een NMBS Station (op +/- 650m van de ingang). Er zijn verbindingen met onder andere Gent-Sint-Pieters en Antwerpen-Centraal. Vanuit Gent-Sint-Pieters kan je met bus 35 of 77 gemakkelijk Beervelde bereiken.

Ook je aangekochte bloemen en planten kan je laten vervoeren richting plantencrèche (stand 237) van waar ze naar het ophaalpunt worden gebracht (stand 100). Deze service is gratis. Op het Schuttersplein (voor de ingang) kan je aan de stand van Compo of aan onze plantencrèche een handkar lenen zodat je al jouw aankopen gemakkelijk kan vervoeren.

Dienst 112 is ook aanwezig en ook voor het verschonen van baby’s kan je in de toiletwagen (stand 506) terecht.

De Tuindagen hebben veelal mooi weer en hopelijk is dat dit jaar ook weer het geval. Geniet van het park, de exposanten en van elkaar.

15 duo tickets gratis

We schenken 15 duo tickets weg als je het juiste antwoord stuurt naar info@lochristinaar.com uiterlijk op 1 mei 2019 op volgende vraag:

Wie begeleidt de gratis lentewandeling in het Park?

De mailadressen van de winnaars worden doorgestuurd richting organisatoren zodat je je tickets ontvangt maar worden verder niet gebruikt voor enig commercieel doel.

Tuindagen Beervelde mei 2019