Tussendoortje Maasvallei Limburg

Jean Marie
0 reactie(s)
Maasvallei Maaseik Limburg

© JMDB

Velen nemen geen verlof meer in de zomerperiode. Kortbij vakanties zijn steeds meer  in trek. We fietsten, wandelden en proefden de Maasvallei van uit ons hotel ‘Aldeneikerhof’ in gehucht Aldeneik waar slechts 245 mensen resideren.

Het Aldeneikerhof*** - http://www.aldeneikerhof.be/hotel - is een klein hotel met 8 moderne kamers vlakbij de Romaanse kerk van dit gehucht en niet ver van het wijndomein Aldeneyck – www.wijndomein-aldeneyck.be - waar Karel en Tine klassewijnen vinifiëren.

hotel Aldeneikerkhof Maaseik

Men kan er uitgebreid genieten van een ontbijtbuffet. Bina en Pieter verwelkomen u ook ’s avonds met een gastronomisch diner. Heel fijn dat Frans keukenaccent en hoogstaand culinair. Het weer was mooi en we konden dan ook op het terras in de tuin tafelen. Vlakbij ligt de Maas en verschillende knoppunten van het fietsroutenetwerk. Wandelen en al dan niet elektrisch trappen zijn dan ook bijna een must.

wijndomein Aldeneyk

De vakantiegids ‘Altijd Welkom bij de Limburgers’ is een gratis boek van 350 bladzijden dat je bijna overal vindt. Alle info van logies tot fiets- en wandelroutes vind je er in terug.

markt Maaseik

Maaseikhttps://toerisme.maaseik.be/ -is een kleine stad (25.000 inwoners) met een historische markt waar je ook de toeristische dienst vindt. Het centrum heeft het wat moeilijk en op deze mooie plek staan liefst 13 zaken of huizen te koop, over te nemen of te huur. Jan en Hubert Van Eyck werden hier geboren. Hier kozen we voor een bezoek aan het oudste restaurant  ‘De Bokkerijder’ (Markt 26-27) waar 3 broers de familiezaak hebben overgenomen. Eerlijk, heerlijk met een mooi vineus toetje van een groot wijnliefhebber.

In Genk - https://www.nationaalparkhogekempen.be/nl - huurden we voor een peulschil een fiets om het nationaal park van de hoge Kempen te doorkruisen via verschillende fietsknooppunten.

brug Maastricht

Maastricht

We staken uiteraard even de grens over voor een bezoek aan Maastricht waar we in het station een fiets huurden voor 6.50 euro en zo de stad konden doorkruisen. Fiets- en voetgangersvriendelijke stad met veel historische gebouwen en een groot shopping center dat we evenwel niet bezochten. De dure parkings (1 euro elke 16 minuten) vermijd je echter best.

stadhuis Maastricht

stadspoort Maastricht

Honderden fietsers en voetgangers krioelen als haastige mieren richting eigen doel door de smalle adertjes van dit aldoor snel kloppend centrum. Een boottochtje op de Maas is een veel beleefde toeristische attractie. Een City Map kost je 1.75 euro en zo loop/fiets je niet verloren aan beide oevers van de Maas waar 121.000 mensen huizen. https://www.bezoekmaastricht.nl/

Dilsen Stokkem

restaurant hostellerie Vivendum Dilsen Stokkem

Wie zich gastronomisch wil laten verwennen moet zeker en vast eens langsgaan in het restaurant Hostellerie Vivendum – www.restaurant-vivendum.be - waar je ook kunt logeren. Alex Clevers en zijn team halen 16/20 bij Gault Millau en hebben al meer dan een decennium *Michelin. We gingen er langs op zondagavond en konden genieten van een all inclusive diner voor 75 euro. Verrassend mooi zonder surprise als je de rekening vraagt.

Domein Bokrijk

Bokrijk domein

Op de terugweg zijn we nog gestopt in het domein Bokrijk waar tot 20 oktober 2019 een tentoonstelling loopt van Bruegel – www.dewereldvanbruegel.be en waar je ook een woonhuis ‘Lokeren’ vindt. Ook hier veel fiets- en wandelroutes al zijn binnen het domein geen tweewielers toegelaten. Fietsen door het water is hier een attractie maar jammer genoeg kun je geen fiets huren aan het openluchtmuseum. Wie dat wil doen? https://drive.google.com/file/d/1IpEvg2S3N5FiodTLwmlVsPzE8vhIdElA/view - https://fietsparadijslimburg.be/

Het was een heerlijk rustige tussendoorvakantie die we ook smaakvol hebben beleefd.