Update komeet Atlas

Thierry Van Driessche
0 reactie(s)
komeet Atlas zw Hubble

Tekst Thierry - Foto's Hubble / SWAN

Begin vorige maand schreven we over de komeet C/2019 Y4 (ATLAS). Deze komeet heeft intussen echter heel wat stof doen opwaaien. Inderdaad, recent bleek dat ze langzaam maar zeker uit elkaar aan het vallen was. De helderheid is daarmee ook sterk afgenomen.

Zoals wel eens meer voorkomt zal deze nieuw ontdekte komeet de vooropgestelde helderheid niet halen. De ruimtelescoop Hubble is ondertussen gericht geweest naar deze komeet en bevestigde inderdaad wat vele (amateur) kometenjagers ondertussen gevonden hadden; op de foto zijn meerdere brokstukken te zien. Dat zie je op de foto rechts bovenaan. Door het uiteenvallen van de kern van de komeet zal ze spijtig genoeg niet met het blote oog te zien zijn binnen een paar weken.

Ondertussen is in de 2de helft van maart nog eens een nieuwe komeet ontdekt, namelijk C/2020 F8 (SWAN). Deze is voor het ogenblik in het zuidelijk halfrond al met een goede verrekijker waar te nemen. Deze komeet zit voor ons nu nog onder de horizon. Vanaf de tweede helft van mei zal ze laag tegen de horizon zichtbaar worden, al of niet met een verrekijker, op voorwaarde dat ze niet uit elkaar valt, want het betreft hier ook een komeet waarvan het verloop van de helderheid moeilijk te voorspellen is.

De foto van komeet ATLAS is gemaakt geweest door de Hubble ruimtetelescoop, de foto van SWAN is gemaakt geweest door Gerald Rhemann.