Uyttenhove en de Raad voor vergunningsbetwistingen

Dit Vlaams Rechtscollege ging op 1 september 2009 aan de slag. Hoopvol wellicht zoals een eerste schooldag. Onderbemanning en groeipijn kosten tijd en energie. Op 15 oktober stelde de Raad haar 4de jaarrapport voor. Dat belooft nog niets voor Uyttenhove. We vroegen schepen Sandro naar een reactie.

Filip Van Acker, Voorzitter: ‘Toekomstige procespartijen, burgers en overheden kunnen er op vertrouwen dat wanneer een beroep ingediend wordt bij de Raad dat hen aanbelangt er binnen een redelijke termijn een uitspraak volgt.’

De Voorzitter spreekt over de toekomst maar we keken naar het verleden met twee grote dossiers in Lochristi, de school in Zaffelare en Uyttenhove in Zeveneken.

Dat is natuurlijk al een hele tijd geleden ingediend en ook de gemeenteraadsverkiezingen stonden deels in het teken van dit dossier.

Voorzitter Van Acker: “ 1 à 1 ½ jaar is niet abnormaal op voorwaarde dat de achterstand is weggewerkt en de personeelskaders zijn afgestemd op de instroom.”

De Raad werkt wellicht heel hard en in het 4de werkjaar werden 1129 uitspraken geveld. In het derde werkjaar waren er dat 864 en zo konden ook 758 dossiers worden afgesloten.

Er is misschien beterschap op komst maar Vlaanderen doet niet noodzakelijk beter dan wat anderen ooit deden.

Uyttenhove en de Raad voor vergunningsbetwistingenWe vroegen naar een stand van zaken bij Sandro Di Nunzio.

“ Er werd tot onze allergrootste frustratie nog geen pleitzitting vastgesteld (laat staan dat er zicht is op een uitspraak). Dus we zitten nog steeds te wachten, zonder ook maar te weten wanneer we exact zullen mogen pleiten.

Op een bepaald moment (jammer genoeg nadat ons dossier al aanhangig werd gemaakt), heeft men beslist om volgens de LIFO-methode – Last In, First Out – te werken. De 'oude' dossiers – waaronder Uyttenhove en de school in Zaffelare – werden allemaal onder één magistraat gebracht, die 'belast' werd met het wegwerken van de achterstand. Het wegwerken van de 'oude' dossiers verloopt jammer genoeg niet chronologisch. Het valt niet te voorspellen wanneer Uyttenhove aan de beurt zal zijn.

Momenteel is het wat Uyttenhove betreft: (rechts)onzekerheid troef. Alle partijen hebben lang geleden al hun memories neergelegd waarna de Raad een beperkte termijn had om een hoorzitting te organiseren.

Aangezien op het niet naleven van desbetreffende termijn geen procedurele sanctie staat, wachten we intussen al een veelvoud van de voorziene termijn.

Concreet is het voor ons als bestuur heel vervelend, want we zijn al enkele jaren later en we staan nog geen stap verder. Daarenboven kunnen wij op geen enkele wijze voorspellen wanneer het terug in gang zal schieten.”
 

De Eco Expo had er plaats, net zo als andere initiatieven dit jaar. 2014 komt er aan.
 

Scroll naar boven