Van Calais naar Boulogne sur Mer

Het is al even strandweer. Wie net over de grens rustig vaarwater zoekt, kan genieten van de Opaalkust met Cap Griz en Blanc Nez en rustige kustdorpjes bij de kliffen. Wereldoorlog II is prominent aanwezig en Dover vlakbij. Een bordje zeevruchten en Nausicaa maken deze kortbij vakantie compleet.

Als je Calais nadert, waarschuwen borden op de snelweg voor overstekende voetgangers en zo weet je meteen dat de kanaaltunnel en Sangatte vlakbij zijn. Velen wachten en zoeken er elke dag en nacht naar een opportuniteit om richting Calais of Dover te trekken. Zelf hebben we er niets van gemerkt toen we een midweekje genoten van dit stukje Franse kust, verkozen tot Grand Site de France.

Boor kanaaltunnel

Elke dag varen gemiddeld zo’n 500 schepen door het Nauw van Calais waar je vanop de kliffen (Cap Blanc en Gris Nez) bij helder weer Dover ziet liggen en de krijtrotsen. De afstand bedraagt respectievelijk 28 en 31 km. De ferry’s kruisen netjes mastodonten.

bunker Cap Blanc Nez

In WOII dachten de Duitsers dat dit de plek was voor de landing en de eerste stap richting bevrijding. Het was dan ook een sterk verdedigde strook kust, die echter moeilijk neembaar is door de hoge kliffen.

Een rustgevend, glooiend landschap met velden als lappendeken, brengt je in 8 kleine kustdorpjes zonder hoogbouw, met sterke getijden. De strandcabines staan dan ook op de dijk zelf en worden soms overspoeld bij storm of krachtige wind. Hier werden al snelheden tot meer dan 150 km/uur gemeten en de Oceaan wordt dan nog eens de trechter van het Kanaal en de Noordzee ingeduwd.

Wandelaars en fietsers (ter plaatse ook elektrische te huur) komen hier voluit aan hun trekken al is het erg heuvelachtig en niet zomaar eventjes zachtjes trappen. Het werd ook allemaal respectvol voor pure natuur heringericht.

Zelf logeerden we in hotel Atlantique in Wimereux – alle kamers hebben zeezicht – waar je ook kunt genieten van de *Michelin. Dit kleine dorpje met kleurrijke huizen uit de Belle Epoque in nauwe straatjes ademt frisse, verse zeelucht.

De wind is er quasi altijd medespeler en een paradijs voor surfers en strandkarren.

Even verderop bij het binnen rijden van Boulogne sur Mer, Nausicaa met het grootste aquarium van Europa. Sinds medio mei is er een nieuwe vleugel geopend die bezoekers quasi laat mee duiken met 60.000 zeedieren zoals haaien, roggen, inktvissen en andere kleurrijke bewoners van de zee.

Aquarium Nausicaa Boulogne sur Mer

Vlakbij kun je genieten van La Matelote dat al meer dan 10 jaar een *Michelin heeft.

Het was mooi en zonnig weer wanneer we er heen trokken maar nu zal het wellicht heel veel drukker zijn, wanneer het hoogseizoen op volle toeristentoeren draait.

Meer informatie? http://www.cote-dopale.com/tourismehttps://www.nausicaa.frhttp://www.la-matelote.com/nl/http://www.atlantic-delpierre.com/

Scroll naar boven