Veertig jaar Lokerse Feesten

Wat ooit begon als een kleinschalig feest, georganiseerd door enkele lokale jeugdclubs en alternatievelingen, is op enkele decennia uitgegroeid tot een stadsfestival met internationale weerklank.

Niks wijst er nog op dat het huidige succes van de Lokerse Feesten zijn wortels heeft op de Oude Vismijn.
De Fonnefeesten, waar het volk dat je er tegenkwam belangrijker was dan wie er op het podium stond, kan je eigenlijk een aanvulling op het jaarlijkse kermismenu noemen.
Een populair volksfiguur en tevens cafébaas met de bijnaam ‘de Fonne’, was het, die zijn naam gaf aan dit evenement.
Gezelligheid, zien en gezien worden en enig openluchtgefilosofeer tussen twee optredens door, waren de smaakmakers van deze festiviteit.
Sommigen, zoals ondergetekende, die vonden dat de Gentse Feesten eigenlijk wel wat langer mochten duren, vonden enige uitboltroost op dit kleinschalige en intieme festival.
Onderlinge meningsverschillen tussen de toenmalige organisatoren lagen uiteindelijk aan de basis van wat de Lokerse Feesten vandaag zijn: een volksfeest in het stadscentrum met daarnaast een tiendaags muziekfestival met een affiche die gerust naast deze van het legendarische Woodstockfestival mag hangen.

Dat de meesten niet onmiddellijk frituur ‘Het Zeels Gebak’ of de autoscooter voor ogen hebben wanneer je zegt een avondje naar de Lokerse Feesten te gaan, lijkt mij evident als je weet dat dit jaar namen als Amy McDonald, Hooverphonic, Motörhead, Triggerfinger, Neil Young & Crazy Horse, Patti Smith en Gabriel Rios even aan de oever van de Durme zullen kamperen!

Naar aanleiding van deze verjaardag verscheen het boek ’40 jaar Lokerse Feesten’ dat verkrijgbaar is bij verschillende handelszaken in en rond Lokeren.

www.lokersefeesten.be/nl/programma

Scroll naar boven