Velt opentuin

In het kader van haar leertraject Bio- & BD-Landbouw liep Lien stage in de zelfpluktuin Rawijs. Voor haar werkstuk legde ze een eetbare binnentuin aan in een braakliggende serre. Je kan deze tuin (samen met veel andere) na afspraak bezoeken op zondag 6 juni 2021 vanaf 11 uur.

Op zaterdag 5 en zondag 6 juni 2021 gaan de Ecotuindagen van Velt door. In heel het land kan je tal van ecologische tuinen bezoeken en staan de tuineigenaars voor je klaar met praktische tuin-tips en leuke ideetjes. Een bezoek is gratis, maar gezien Corona moet je wel vooraf reserveren.

Het perceel van deze binnentuin werd sinds 1981 niet meer beteeld. Na 2014 werd het perceel ook niet meer beregend.

Velt opentuinen Lien Rawijs Lochristi

Lien is landwijzerstudente en stagiaire sinds september 2019. Ze kwam met het voorstel om de arme bodem om te toveren tot een mooie diverse plek vol biodiversiteit, een binnentuin met een microklimaat die het ecosysteem ondersteunen. Het is vooral ook een plaats waar de plukkers van Rawijs elkaar kunnen ontmoeten en waar er tijd is voor een gezellig babbel, een rustig moment en plezier na het veldwerk. In oktober 2020 werd gestart op dit stukje verwoestijnde bodem. De serre onderging een metamorfose.

Velt opentuinen Lien Rawijs Lochristi

 “We hebben zo veel mogelijk gewerkt met meerjarige eetbare planten, aangevuld met enkele éénjarigen zodat onze bodem voortdurend bedekt blijft. We voerden zo weinig mogelijk bodembewerkingen uit, zodat het bodemleven dat we proberen op te bouwen niet verstoord wordt en willen onze cirkel in de eetbare binnentuin in de toekomst sluiten. Het organische materiaal dat onze beplanting zal produceren en achterlaten, gebruiken we om te mulchen of zetten we in als bodembedekker. Het is een bron van voedsel voor onze kleine maar belangrijke vrienden zoals wormen.

Er werd zoveel mogelijk rekening gehouden met het serreklimaat en geëxperimenteerd met mediterrane en tropische beplanting. Van rozemarijn tot zelfgekweekte citroenboompjes. Van kiwibessen tot een aardbeienboom, van een ananasguave tot erwtenstruiken. Voor onze kippen creëerden we een bos, want daar horen ze thuis.”

Velt opentuinen Lien Rawijs Lochristi

Tijdens je bezoek vertellen ze je graag meer over plantenkeuzes en de voordelen van meerjarigen, de manier waarop bodemstructuur werd verbeterd en de opgedane ervaring bij het aanleggen van deze eetbare binnentuin.

Adres? Koning Albertlaan 101 (Rawijs) – https://www.biomijnnatuur.be/kalender/velt-ecotuindagen

Inschrijven? https://www.velt.nu/ecotuindagen/rawijs

In een straal van 10 km zijn nog 4 andere tuinen te bezoeken waaronder ‘De Zoetenhof’ in de Burgstraat in Destelbergen.

Scroll naar boven