Veltactiviteiten winter 2021

Jean Marie
0 reactie(s)
Tomatenoogst

Tekst JMDB - Foto Cathy Vanheest - Eric Prouzet - Jason Leung

De regionale afdeling van Velt start haar activiteiten, al is dat nog allemaal digitaal. Onze bodem, koken met restjes en een moestuincursus staan op de agenda.

Koken met restjes op 15 januari 2021

Geen fysieke kookles maar online waarbij ze focussen op het feestelijk koken met het verwerken van (feest)overschotjes.Tijdens dit online-infomoment geeft lesgeefster Sabine allerlei info over het opleuken van (Nieuwjaars)drankrestjes, het creatief herwerken van hapjes-overschotten (tot nieuwe), het verwerken van niet-gebruikte groenten en fruit voor later, het bewaren van overschotjes, het koken met radijsblad, wortelloof … en zoveel meer.

Het start om 19.30 uur en een uur voor het begin van de les krijg je een zoom-link doorgestuurd om de les te kunnen volgen. In de mail krijg je ook toelichting hoe je precies inlogt.

Inschrijven? Mail vóór woensdag 13 januari naar vanstichelenfransen@skynet.be of 0497 34 27 38. Bij inschrijving krijg je meer info over het betalen.

Prijs? 5 euro voor Velt-leden, 8 voor niet-leden

Bodem op 24 februari 2021

Een goede bodem is de basis van een gezonde (moes)tuin. Je planten gedijen beter en worden veel weerbaarder tegen ziekten en plagen als ze op een gezonde bodem groeien. Maar wat is dat dan precies, een gezonde bodem?

Op deze vragen krijg je een antwoord op woensdag 24 februari van 20 tot 21 uur. Dan organiseert Vel Reinaert een online infomoment met prof. Steven Sleutel (UGent). Deze bodemwetenschapper legt beknopt uit wat het belang is van de zuurtegraad en organische stof (humus of koolstof) voor de grond. Hij bespreekt ook wat goed is in tijden van klimaatverandering. Ze bieden deze vorming gratis aan, als nieuwjaarscadeautje.

Inschrijven ? dianestijn@gmail.com of 09 348 34 25 en je ontvangt de dag voordien een link om deel te nemen aan de sessie. Stijn helpt je ook op weg als dit je eerste keer online is.

Basiscursus Ecologisch moestuinieren vanaf 17 maart 2021

radijzen

Samen met Velt Damvallei organiseert Velt Reinaert een 4-delige online-basiscursus ‘Ecologisch moestuinieren’. De lessen vinden plaats op woensdag 17, vrijdag 19, woensdag 31 maart en donderdag 1 april, telkens om 19.30 uur.

Programma?

Sessie 1: inleiding - inventaris specifieke vragen van de deelnemers - voorkomen van ziekten en plagen deel 1 - helpers in de moestuin

Sessie 2: starten met een moestuin - voorkomen van ziekten en plagen deel 2

Sessie 3: bodembewerking - compost maken en gebruiken - water geven

Sessie 4: tuinindeling en teeltplanning - voedingsstoffen voor de plant: stikstof, fosfor, kalium en andere – groentefamilies - beantwoorden van vragen (van de eerste sessie) die niet aan bod gekomen zijn.

Ook dit gebeurt van uit je bubbel. Een uur voor het begin van de les krijg je van de lesgever een zoom-link doorgestuurd om de les te kunnen volgen. Bij de eerste les krijg je ook uitgebreid toelichting hoe je precies inlogt.

Inschrijven? tot zaterdag 13 maart via mail naar vanstichelenfransen@skynet.be of 0497 34 27 38. Je inschrijving is pas geldig na betaling vooraf.

Prijs? 35 euro - 25 voor Velt-leden)

https://beweegt.velt.be/reinaert - https://www.facebook.com/veltreinaert

bloemkool