Verkiezingen 26 mei

Jean Marie
0 reactie(s)
Verkiezingen 26 mei

© JMDB

Zondag worden verkiezingen gehouden voor het Europees (21) – Federaal (150) en Vlaams parlement. Voor Vlaanderen zijn dat 124 zetels. De Senaat (60) wordt niet meer verkozen. In oktober 2018 kwamen meer dan 1 miljoen kiezers niet opdagen. Is er moeheid, onmacht of desinteresse?

De vorige verkiezingen liggen alweer 5 jaar achter ons. Wat wordt het deze keer? De meerderheidspartijen in Vlaanderen kunnen alvast verder bij eenzelfde stemmenaantal (CD&V 27 – N-VA 41 zetels) en Open VLD (19) was/is niet eens nodig. Wat doet Groen en sp.a of PVDA op de linkerzijde en het Vlaams Belang uiterst rechts?

Pensioen - belastingen

De Federale regering verhoogde alvast de pensioenleeftijd en dat stond helemaal niet in hun propaganda catalogussen. Die moet volgens sommigen in de verdere toekomst nog omhoog. Van werkplek richting rusthuisbed?  Ook de indexsprong van 2% was een verrassing. De Tax-Shift zorgt voor iets meer zakgeld maar dat heeft zijn repercussies voor de inkomsten van deelstaten en gemeenten. Zij ontvangen veel minder terwijl ze meer financiële lasten moeten dragen (politie – brandweer ..). In sommige gemeenten staat het water al aan de lippen. Het is dan ook niet uitgesloten dat er lokale belastingverhogingen komen.

Wachtlijsten

De wachtlijsten voor (thuis)zorg, gehandicapten, woorzorgcentra, sociale woningen en zelfs scholen zijn er nog altijd en worden er alleen maar langer op. Er zijn nu ook wachtrijen voor al zij die politieke ambities hebben. De eerste vrouwelijke premier? Veel minsterkandidaten ook terwijl de rit nog moet gereden worden. Anderen gaan sowieso richting Europa of ambiëren top jobs. Uittredingsvergoedingen kunnen oplopen tot vele honderdduizenden euro’s. Het gat in de Schatkist blijft een diepe kuil. Ondertussen is het nog steeds wachten op een nieuwe gouverneur in onze provincie. Jobs zijn belangrijk.

Milieubeleid

De regering viel na migratieperikelen en het pact van Marrakesh uit elkaar. Het milieubeleid stokt (zonder Staatsveiligheid) met vier klimaatministers. De files blijven heel lang. De luchtkwaliteit verbetert maar blijft lamentabel, net als het water in rivieren en beken. Na de Turteltaks was er bijna een Bentaks. De elektriciteitsfactuur en andere basisbehoeften (water – gas) blijven stijgen. Het product verzuipt onder BTW, heffingen, … en is een verkapt aanslagbiljet. Het afschakelplan moest niet worden toegepast dankzij buitenlandse toevoer. Arco-coöperanten wachten nog op een oplossing. Het Justitiepaleis Brussel staat al sinds 1986 in de stellingen en dat is goed voor Michel Van den Brande (The Sky is the Limit).

Het worden misschien spannende verkiezingen? Vallen er verrassingen te rapen? De tegenstelling tussen het noorden (rechts) en het zuiden van dit land (links) wordt wellicht nog groter?

De formatie zal wellicht geen sinecure zijn op Federaal vlak al lonken sommigen alweer naar mekaar of liggen zo wat in het midden van het bed om misschien een koekje van diezelfde deeg te serveren?

Heel veel respect natuurlijk voor al die vrijwilligers en geëngageerden, die zich van op onverkiesbare plaatsen of achter de schermen gratis inzetten voor hun idealen. Europa blijft één van de welvarendste regio’s op deze wereld, al komen er kapers op de kust van uit het Verre Oosten.

Hier gaan we alvast voor de eerste maal nu ook verplicht elektronisch stemmen al is dat voor velen geen zorg of inbreng.

Meer  info? https://verkiezingen.fgov.be/algemeen/kandidatenlijsten-en-stembiljetten