Villa Johanna straks een luxe seniorenresidentie?

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Villa Johanna © Bennie Vanderpiete

Tekst Evarist Ganzelever © Foto's Bennie Vanderpiete

Of een advocatenkantoor, dokterspraktijk, ... als je op de suggesties van de makelaar mag afgaan. De tot restaurant omgebouwde bloemistenvilla in Jugendstil uit 1927 staat te koop.

Wie heeft zijn benen nog niet onder tafel gestoken in deze authentieke villa die ooit toebehoorde aan bloemist De Meyer en vernoemd is naar zijn echtgenote? Het gebouw is een ontwerp van architect Maurice De Wilde en is later door architect Jean Pierre Ryssen gerestaureerd en getransformeerd tot restaurant.

Gelegen langs de drukke Antwerpse Steenweg is deze zaak een baken wanneer je Lochristi binnenrijdt, al dan niet stapvoets tijdens de spitsuren! 20 jaar reeds, is dit het culinair terrein van Leen en Bart Gyssels-Ryssen.

Chef Bart, die een klassieke opleiding genoot aan de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge en ervaring opdeed in verschillende zaken, ontwikkelde uit eigen ervaring een degelijke keuken. Complexloos en eerlijk, waarvoor verse ingrediënten van betrouwbare leveranciers garant staan.

Gastvrouw en echtgenote Leen deed onder andere ervaring op in feestzaal Lozen Boer, waar ze regelmatig insprong. Zij is het die de gasten ontvangt, de bestellingen opvolgt en dies meer. Villa Johanna is een familiezaak die bewijst dat kwaliteitsvol uit eten gaan ook budgetvriendelijk kan.

Villa Johanna © Bennie Vanderpiete
En nu?

Het is een wetmatigheid dat niks blijft zoals het is. Dingen komen en gaan. Soms is dit noodzakelijk om aansluiting met de tijdsgeest te behouden. Of is eindigen in schoonheid misschien wel een opportuniteit voor wie de beste jaren van zijn leven achterliet in zijn levenswerk.
In Lochristi, maar net zo goed overal, rijzen nieuwe gastronomische initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Of Villa Johanna een tweede leven krijgt als restaurant zal wellicht bepaald worden door de markt. De weg erheen is alvast geplaveid voor wie een culinaire doorstart in dit iconisch gebouw voor ogen heeft.

Sluiting ten vroegste eind 2022

Op de website van Villa Johanna (www.villajohanna.be)  is ondertussen al te lezen:

“Beste trouwe gasten, na heel lang wikken en wegen, en daar hadden we de afgelopen jaren veel tijd voor, hebben we besloten een nieuwe wending te geven aan de majestueuze Villa Johanna.
Wij vinden het nu tijd om na twintig jaar Villa Johanna en nog een tiental jaar horeca voordien, een nieuwe uitdaging te zoeken, die beter past bij onze persoonlijke mogelijkheden en waar we niet afhankelijk zijn van personeel. Concreet betekent dit dat ‘ons’ restaurant ten vroegste sluit op 26 december 2022.”