Viskok van het jaar

Jean Marie
0 reactie(s)
Viskok van het jaar DOude Pastorie Lochristi Jan Audenaert

Tekst JMDB - Foto Bennie - JMDB - VLAM

Jan Audenaert is viskok van het jaar. Hun restaurant D’Oude Pastorie in Hijfte moest gisteren de Michelinster inleveren, die ze de afgelopen 5 jaar mochten etaleren. In de late namiddag werd hij viskok van het jaar.

Jan Audenaert van restaurant D’Oude Pastorie in Lochristi maakte het lekkerste en origineelste gerecht klaar met wijting - vis van het Jaar 2019 - op de Nationale Horecawedstrijd in de demokeuken van Horeca Expo in Gent. De wedstrijd is een initiatief van VLAM en wordt ondersteund door alle Belgische restaurateursverenigingen en de NorthSeaChefs.

Jan koos voor wijting kort gebakken – spitskool – zadenrisotto en groene kruiden. De bereidingstijd is 1 uur 45 minuten. Je zult het ongetwijfeld binnenkort kunnen proeven daar in Hijfte.

Al voor de 31ste keer organiseerde VLAM een receptenwedstrijd rond de Vis van het Jaar voor professionele koks. Ze moeten een recept insturen, dat werd beoordeeld door een leesjury.

De vijf beste recepten werden geselecteerd voor de finale, die traditiegetrouw plaatsvindt op Horeca Expo in Gent. De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys, beoordeelde de techniek in de keuken, bereiding, smaak en presentatie.

Naast Jan Audenaert zaten ook Nick Coppens uit Gavere, Louis Vermassen uit Nieuwpoort, Martijn Gelaude uit Gent en Jeffrey Vermassen van Sir Kwinten in de finale.

De winnaar van de wedstrijd ging naar huis met de 'Viskok van het Jaar'-trofee en -diploma, een cheque ter waarde van 750 euro, een waardebon van 250 euro te besteden bij ISPC, aangeboden door Horeca Expo en een dinerkaart voor twee personen bij Peter Goossens van driesterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruisem.

Wijting, Vis van het Jaar 2019

VLAM koos samen met de Vlaamse visserijsector voor wijting als Vis van het Jaar 2019. Deze vis is weinig bekend. Hij wordt het ganse jaar op regelmatige basis aangevoerd als bijvangst van tong en pladijs. Wijting is een lekker en goedkoop alternatief voor kabeljauw. Het visvlees is mager en zeer licht verteerbaar maar bevat wel graatjes.

Winnend gerecht van Jan en Wannes

wijting viskok van het jaar

In Frankrijk is wijting een klassieker op de menukaart. Aan onze kust en op kermissen is gezouten en gedroogde wijting (bolling) een attractie. Wijting wordt vaak in beslag gefrituurd (als ‘lekkerbekje’, ‘kibbeling’ en ‘fish and chips’) of gepaneerd geserveerd. Er zijn echter ook heel wat andere bereidingen mogelijk, bijvoorbeeld een bouillabaise, pekelen of bakken (in de oven).