Vlaanderen feest en Erline betoverde het Uytcafé

Bennie
0 reactie(s)
Vlaanderen feest - Erline - © Bennie Vanderpiete

Tekst en titelfoto © Bennie Vanderpiete

Vlaanderen feest! En Lochristi deed dat gisteren al met een aperitiefconcert van Erline, letterlijk op kousenvoeten.

Het is vandaag 11 juli, de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap. De datum verwijst naar de Guldensporenslag die op 11 juli 1302 gevochten werd. In 1973 werden de officiële symbolen van Vlaanderen erkend, o.m. de Vlaamse vlag met de zwarte leeuw met rode tong en klauwen en “De Vlaamse Leeuw” als volkslied.

Vlaanderen feest - Erline - © Annick Gentier

Daar 11 juli (nog) geen betaalde feestdag is voor alle Vlamingen, vierde Lochristi gisteren al feest met een gratis aperitiefconcert van Erline in het Uytcafé. Na de verwelkoming door schepen Marie-Claire Van Nieuwenhuyse zongen de bijna 100 aanwezigen eerst samen “De Vlaamse Leeuw”, waarna het de beurt was aan “de nachtegaal van Beervelde”.

“Ik ben geen persoon van veel woorden. Ik neem jullie liever mee in mijn beleving van de muziek. Ik hoop dat jullie ervan kunnen genieten” aldus Erline. En dat was zeker het geval.

Vlaanderen feest - Erline - © Bennie Vanderpiete

16 Nederlandstalige luisterliedjes had Erline voorbereid voor dit aperitiefconcert, samen met haar toetsenman Roel Peeters en de Oekraïense celliste Tetyana Krasavina. Tetyana is muzikante bij het symfonisch orkest van Kiev maar verblijft nu – t.g.v. de oorlog in haar land – bij graaf Renaud en zijn echtgenote Valérie.  

“Het is zalig om met beroepsmuzikanten te mogen optreden”  vertelde Erline aan Lochristinaar. “Met Roel werk ik al jaren samen en hij voelt me ook zeer goed aan. Tetyana trad al eens met ons op tijdens de Tuindagen. Nu hebben we  een tweetal keren samen geoefend om een aantal nieuwe nummers in te studeren. Het is verbazend hoe snel ze die onder de knie had.”

Vlaanderen feest - Erline - © Bennie Vanderpiete
 

Openen deed Erline met ”Heb het leven lief”, een nummer van Liesbeth List dat ze bracht in de versie van Yasmine. Van die Vlaamse artieste zouden later nog “Porselein” en “Diep in mij” volgen.
Maar ook met songs van Ann Christy (“De roos”), Stef Bos (“Later als ik dood ben” en “De Tederheid”) of Philippe Robrecht (“Magie”) kreeg ze het Uytcafé muisstil. Het gemak en de zuiverheid waarmee Erline de hoogste noten haalde, en de beleving waarmee ze zong, ontroerden iedereen.

Vlaanderen feest - Erline - © Annick Gentier

“Door de wind” was een mooi slotnummer waarna een groot applaus volgde en Erline even een krop in de keel kreeg. Het publiek wou de zangeres niet laten vertrekken zonder een bisnummer en koos voor een herhaling van de meezinger “Porselein”
Erline betovere het Uytcafé!

Lochristinaar had maar liefst 2 fotografen ter plaatse. Dat leverde niet enkel een mooie fotoreeks op, maar ook een filmpje met de nummers “Door de wind” en het bisnummer “Porselein”. Veel kijkplezier.

Fotoreeks

(Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen).

 

Video

(Foto's © Bennie Vanderpiete & Annick Gentier)