Vliegt de zwaluw hoog, 't blijft overwegend droog.

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Zwaluw © Ferran Pestaña

Tekst Evarist Ganzelever © Titelfoto Ferran Pestaña

De kans dat je een zwaluw spot in ons luchtruim is kleiner geworden dan dat je een Russisch gevechtsvliegtuig ziet. Zijn deze vogels vertraagd of blijven ze hangen in Frankrijk, waar insecten zich talrijker laten onderscheppen?

Dat hun aantal ieder jaar afneemt in onze contreien weten we intussen al een poosje, maar nooit kwamen zwaluwen zo traag binnen als vandaag. Als ze al komen! Het blijft een herhalen dat het verdwijnen van geschikte nestplaatsen één van de redenen van hun afwezigheid is. Het aantal broedgevallen is op veel plaatsen afgenomen met 30 tot 90 procent. En dat voor een vogel die met zijn gemetselde nesten langs gevels en daken sinds mensenheugenis tegen ons aanleunt. Onze moderne architectuur en levenspatroon zijn een bedreiging voor deze sympathieke vogel.

Een andere oorzaak van hun achteruitgang is de afnemende hoeveelheid insecten. Denk maar eens aan de voorruit van je eigenste auto.Tot een paar decennia geleden werd deze in de lente en zomer in een mum van tijd herschapen tot een slagveld.  Het slinkende insectenbestand, voedsel voor talrijke vogelsoorten en veroorzaakt door luchtverontreiniging én het gebruik van bestrijdingsmiddelen, loopt dan ook parallel met hun afwezigheid in ons landschap. Een duidelijkere wake-upcall kan amper!