Voor wie snel nog even het lijk wil gaan groeten…

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Tentoonstelling Caermersklooster Gent 200 jaar begrafeniscultuur Vlaanderen

© Evarist Ganzelever

Nog tot en met dit weekend loopt in het Caermersklooster in Gent de tentoonstelling ‘R.I.P, 200 jaar begrafeniscultuur in Vlaanderen’. Niet meteen het hipste lente-item, wel interessant om iets waarmee we allen vroeg of laat geconfronteerd worden, eens in een verruimend perspectief te zien.

De tentoonstelling is niet alleen een nostalgische terugblik op afscheid en de dood waar dodenwake, het thuis sterven en het kisten door de dorpstimmerman een plaats krijgen, ze laat de bezoeker ook kennismaken met de oude en nieuwe rituelen.

Dat de dood in het verleden dikwijls een strijdpunt tussen verschillende ideologische strekkingen was, bewijst bijvoorbeeld de hetze rond de toekenning van begraafplaatsen en de afwijzing van crematie.

In tegenstelling tot het Vlaanderen van gisteren, waar de Katholieke kerk het monopolie had op de geestelijke rituelen, zie je dat dit vandaag totaal verwaterd is. Ook de alternatieve rituelen hebben intussen hun plaats gevonden.

Door het tonen van materieel en immaterieel erfgoed biedt de tentoonstelling dan ook een brede kijk op het afscheid en de dood.

Aan de hand van moderne kunst, schilderijen, verhalen en getuigenissen, maar eveneens een lijkkoets, oude rouwkledij en zelfs een lijkkamer, krijgt de bezoeker een goed beeld van hoe men omging en gaat met afscheid nemen.

Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster -Vrouwebroersstraat 6 – 9000 Gent +32 (0)9 269 29 10 - caermersklooster@oost-vlaanderen.be - www.caermersklooster.be - Open van 10 tot 17 uur (toegang tot 16u30) - Gratis toegang