Vos in het water

Ellen
0 reactie(s)
Vos in het water

De Gentse brandweer heeft een team van een vijftigtal mensen die gespecialiseerd zijn in het redden van dieren. Maar een vos uit het water vissen zoals deze week voorviel, was ook nieuw voor het Gentse korps. Verstevigde handschoenen blijken een must bij zo’n klus.

‘De vraag naar meer aangepaste dierenredding kwam eigenlijk van professor Gasthuys van de faculteit Diergeneeskunde van de UGent. Om de stress bij dieren bij een redding te verminderen, hebben we onze aanpak herzien’, zegt Nico De Craene van de Gentse brandweer. ‘Het is de bedoeling dat we continu een ploeg paraat hebben die weet hoe ze dieren in nood veilig moet vangen.’

Daarbij moet je eigenlijk op alles voorbereid zijn. ‘Wat hebben we dit jaar al gevangen? Een vogelspin, een korenslang in een bakkerij, paarden en koeien en al drie ontsnapte kangoeroes.’

De vos die op 16 december in de Ketelvaart in het water sprong, was ook voor de brandweer nieuw. (Bron: De Gentenaar)

De vos werd op 18 december vrij gelaten. Hij werd voorzien met een GPS zender en wordt nu verder opgevolgd door het INBO. Het is de eerste vos in stedelijk gebied die een meerwaarde zal betekenen voor het vossenonderzoek van het INBO (instituut voor natuur en bos uit Geraardsbergen). Ze lazen het artikel in de Gentenaar. Al 20 jaar voeren ze vossenonderzoek uit met zenders maar recent met GPS-zenders. De vos werd op de rand van het stedelijk gebied van Gent gelost in een min of meer jachtvrije zone. Het is een mannetje (rekel) die naar alle waarschijnlijkheid dit jaar geboren is. Om de zoveel uren krijgt het INBO per e-mail informatie via de GPS zender. Hij werd ook voorzien van 2 oormerken.

Zo gaat de zender bij overlijden van de vos misschien niet verloren. Hopelijk gebeurt dat niet te snel want 9 op de 10 jonge vossen overlijden in het eerste levensjaar wees het onderzoek uit van het INBO. De oorzaak is het verkeer en de hoge jachtdruk.

( De lokale Milieuraad steunde het VOC en het gemeentebestuur zal het VOC in 2014 opnemen als erkende natuurvereniging )