VROB Large – het feest van de lokale bands

Bennie
0 reactie(s)

Tekst Bennie Vanderpiete - Titelfoto Moritz Knorringer/Bennievdp

Het is ondertussen een traditie en elk jaar opnieuw is het reikhalzend uitkijken wie er deze keer op de affiche zal staan. Ook dit jaar zorgt evenementenradio VROB voor een “Large” met heel wat optredens. Vanaf dinsdag 26 december om 16 uur gaat de lokale radio 13 dagen op antenne (t/m 7 januari) vanuit het Speurdonkhof met ook een heel aantrekkelijk avondprogramma. Bijna elke dag is er een band die live optreedt.
 

In het totaal 10 concerten, enkel op 31 december en op 1 en 2 januari blijft het podium onbemand.
VROB Large aankondiging © Bennie Vanderpiete

Optredens

VROB Large gaat dit jaar op 26 december – 2de Kerstdag nota bene – van start en het is Walis die de debatten mag openen. Deze band zag in volle coronaperiode het levenslicht. Hun eerste optreden, in 2021 in de Minard Schouwburg zonder publiek, was enkel via livestream te zien. In 2 jaar tijd groeide Walis - met Bart Mareen (bas), Mathieu Verfaillie (drums) en Pierre Lemmens (toetsen) naast frontman Christophe Versaevel – uit tot een vaste waarde op de Gentse Feesten. Niet verwonderlijk met 4 steengoede muzikanten die niet voor de hand liggende folkrock covers brengen. Verheug op steengoede songs als “Agapa” (Bear’s Den), An end has a start” (Editors), “Veronica” (Elvis Costello) en “I will wait” (Mumford& Sons), “Little Lion Man” (Mumford & Sons) en “Hoy Hey” (The Lumineers). Een stevige opener!

Op woensdag 27 december is het dan tijd voor een stevig potje rocken met Shapeshifted. Deze Gentse band werd in 2011 opgericht en wisselde meermaals van bezetting. Tot, in mei 2019, de 4 originele bandleden elkaar terugvonden. Shapeshifted staat garant voor energieke optredens met muziek die doet denken aan The Rolling Stones, Iggy Pop of Dr. Feelgood. Naast zanger-gitarist Marc Van der Eecken en gitarist Pieter Minne ontdekt u bassist Jean-Marc Talloen die o.m. bij de Guy Swinnen Band speelde. Verder nog een “oude bekende” met drummer Peter De Bosschere die nog met Chris Corn speelde en al meermaals te zien was bij VROB als lid van Biezebaaze en The A-Ties.

VROB Large aankondiging © Bennie Vanderpiete

De dag nadien, donderdag 28 december, brengt Triodelo leven in de brouwerij. Deze (Lootse) band ontstond in volle coronaperiode. Zangeres Carine De Bruyne (zang, kazoo, keyboards) wordt muzikaal ondersteund door Hendrik De Mets (gitaar, bas, mondharmonica) en Steve Anteunis (gitaar, bas, keyboards, cajon). Triodelo is geen echte partyband, maar een feestje is nooit veraf als dit drietal optreedt. De voorbije jaren waren ze – naast heel wat andere optredens – ook een vaste waarde tijdens de Tuindagen van Beervelde om de bezoekers te vermaken. 

Wie vorig jaar bij Turtle Wex in het Speurdonkhof aanwezig was, zal vrijdag 29 december met stip aanduiden in zijn/haar agenda. Het (fel gesmaakte) optreden van Jan, Tom en Jeroen kende toen nog een verlengstuk met hun “jukebox formule”. De aanwezigen konden toen nummers kiezen uit een lange lijst vol klassiekers. Een concert dat tot ver na middernacht duurde. Muzikaal ijzersterk!

VROB Large aankondiging © Bennie Vanderpiete

Wienke en Jurgen Van Bouchaute mogen, als “Semper Pie”, op zaterdag 30 december het jaar uitzwaaien. Het vader-dochter duo is ondertussen een vaste waarde tijdens VROB Large en… op de Gentse Feesten. Al op jonge leeftijd begint Wienke samen met haar papa – met wie ze de liefde voor eerlijke en organische muziek deelt - op te treden. Nu brengt het duo eigen akoestische interpretaties van recentere en iets oudere pop & rock nummers. Stevig klinkend maar soms ook zoet als Pie. En vocaal erg sterk!

Erik Paredis en Marc Roose van “Blues from the Attic” mogen op woensdag 3 januari de spits afbijten in het nieuwe jaar. Vorig jaar speelden ze voor het eerst tijdens VROB Large en verrasten met een bluessafari van Gent tot Noord-Amerika. Behalve een gitaarvirtuoos is Erik ook een blues encyclopedie. De anekdotes waarmee hij de songs vlot aan elkaar praat, zijn minstens even boeiend als het samenspel van Eriks gitaar en Marcs drum. Erik kreeg trouwens gitaarles van wijlen Tiny Legs Tim.

De muziekschool Lochristi is al jaren een kweekvijver van muzikaal talent. Dit jaren hadden maar liefst 5 van de 11 genomineerden voor de titel van cultuurlaureaat een verleden in de muziekschool. Ongetwijfeld neemt Simon Neyt terug zelf plaats achter de keyboards maar we zijn nu al benieuwd welk mooie stemmen hij op donderdag 4 januari meebrengt.

VROB Large aankondiging © Bennie Vanderpiete

Partyband “Tante Carla” mag daarna het weekend feestelijk inzetten op vrijdag 5 januari. De band werd in 2015 opgericht als gelegenheidsband en bij gebrek aan inspiratie op dat moment vernoemd naar “tante Carla”, fan van het eerste uur en de tante van bassist Tom Mortiers. Deze 6-koppige band speelt vooral (stevige) Engelstalige rock uit de jaren ’60 t/m ’90 maar waagt zich ook aan modernere nummers van bv. Rihanna en Kings of Leon. Vorig jaar kregen ze in het Speurdonkhof het publiek aan het dansen. Benieuwd of het dit jaar opnieuw lukt?

Elsy & the servants © Eva Deryckx

Zaterdag 6 januari treedt Jurgen Van Bouchaute een tweede keer op, dan als gitarist van “Elsy & The Servants”. Hun optreden vorig jaar bij VROB Large was eigenlijk de try-out van de band. Naast frontvrouw en zangeres Els Van Campenhout herkent u Ellen Moermans achter de drums. Patrick Bonne bespeelt de bas. Een vrij nieuwe band die pop en rock van de 70-ies tot nu zal brengen, met soms verrassende nummerkeuzes.

Ook Pokerface ontstond in volle corona-periode maar de band - met o.m. de broers Willy en Luc De Geest, kan ondertussen rekenen op een grote schare trouwe fans. Uiteraard is de gelijknamige hit van Lady Gaga een vaste waarde op de setlist, maar de band deinst ook niet terug voor wat ruiger werk zoals “Whole Lotta Rosie”, “Sex on Fire” of “Weak”. Er zal gedanst en gezongen worden op de slotdag, zondag 7 januari, met covers van “Cryin’ at the discotheque” en “Iedereen is van de wereld” (“Ik hef het glas op jouw gezondheid”). Dat noemen ze afsluiten in schoonheid.  

Een overzicht

- dinsdag 26 december: Walis
- woensdag 27 december: Shapeshifted
- donderdag 28 december: Triodelo
- vrijdag 29 december: Turtle Wex
- zaterdag 30 december: Semper Pie
- Zondag 31 januari en maandag 1 januari: geen optredens
- dinsdag 2 januari: avond voorbehouden voor de medewerkers
- woensdag 3 januari: Blues from the Attic
- donderdag 4 januari: Muziekschool Lochristi
- vrijdag 5 januari: Tante Carla
- zaterdag 6 januari: Elsy & The Servants
- zondag 7 januari: Pokerface

Praktisch

VROB zal van 26 december t/m, zondag 7 januari uitzenden op 97,2 MHz en is ook online te beluisteren (www.vrob.be). De optredens tijdens VROB Large kunnen gratis bijgewoond worden en beginnen omstreeks 20 uur. Deuren gaan een uurtje voordien open. Reserveren is niet noodzakelijk maar ondertussen wel aanbevolen. Wie zeker wil zijn van een plaatsje mag een mailtje sturen naar info@vrob.be. “Place to be” is het Speurdonkhof, Busstraat11 in Zaffelare. En een kleine troost voor wie niet aanwezig kan zijn: de optredens worden ook live uitgezonden.

(Foto's © Bennie Vanderpiete, Sofie De Coninck, Eva Deryckx)