VROB Large knalde ook na nieuwjaar

Bennie
0 reactie(s)
VROB Large

© Tekst & titelfoto Bennie Vanderpiete

Ook na nieuwjaar had evenementenradio VROB nog 4 optredens in petto voor zijn luisteraars en de fans. Lochristinaar ging 3 avonden luisteren en mocht meegenieten. Een terugblik.

Het doek is gevallen, 2 weken VROB Large zijn gepasseerd. Maar liefst 13 optredens hadden de radiomakers geprogrammeerd. Lochristinaar.com bracht op oudejaar al een overzicht van een aantal concerten. Maar ook bij het begin van het nieuwe jaar viel er nog heel wat te beleven en te ontdekken.

Les Poulains Flandriens

Les Poulains Flandriens waren de eersten die - na de jaarwissel - mochten aantreden in het Speurdonkhof. Deze twee vrienden uit de buurt van Ninove delen hun passie voor snaarinstrumenten, Belgische bieren en de voorjaarsklassiekers. Bij optredens bespelen ze – afhankelijk van het nummer - hun akoestische gitaren, de basgitaar, de 12-string of ook al eens de ukelele.

Jonathan en Kim kozen om uitsluitend nummers te coveren uit de rijke en diverse Belpop geschiedenis. Vaak met een twist of in een eigen versie, maar steeds zeer herkenbaar. Die muzikale wandeling leidde hen nog langs heel wat muziekstijlen. Openen deden ze donderdag ll. met “Louise” van Clouseau. Maar ook nummers van Deus, Willy Somers en Wigbert stonden op hun playlist. Het publiek kon het wel smaken.

Coup de Frein

Geert Poelman, Carolien Blancquaert en Jozef “Chief” De Wever vormen al een 13-tal jaren de ruggengraat van wat ze zelf als een “gelegenheidsgroepje met wisselende bezetting” beschouwen. Nochtans zorgden zij in 2018 voor één van de mooiste optredens bij VROB Large. Ook hun passage bij “Wintervonken” kon toen op heel wat lof rekenen.
Geert speelt al muziek van zijn prille jeugd en ontmoette Caroline op de muziekschool. Het klikte, niet enkel op muzikaal vlak. Voor het optreden zaterdag ll. hadden ze, samen met “Chief” ook toetsenman Peter met zijn piano meegebracht. Het viertal bracht “easy listening” muziek: een beetje jazzy, een beetje blues. Er was ook plaats voor eigen werk met “Hialeah”, een song geschreven door Geert Poelman. “Het nummer is eigenlijk een roadtrip door Amerika, alhoewel ik nog nooit in de VS geweest ben” aldus Geert, “maar het internet is een oneindige inspiratiebron”.

Kippenvel was er tijdens “Redemption song”. We schreven bij een vorige editie al eens “Misschien wel de mooiste versie die we ooit hoorden van dit nummer van Regge-grootheid Bob Marley”. We kunnen dit nu enkel herhalen. Drie steengoede muzikanten en een schitterende zangeres met een stemgeluid dat ons bij momenten aan Dani Klein doet denken. Het wordt tijd dat de Coup de Frein uit de schaduw treedt.

Na de radio-uitzending was er uiteraard terug ruimte voor een hele resem bisnummers en… een weddenschap die moest ingelost worden. Eén jaar geleden zei Bob dat hij zou leren klarinet spelen en één nummer zou meespelen. Zaterdag was het zover. Helemaal loepzuiver was het niet, integendeel. Maar Bob deed het en speelde het refrein van “Red Army Blues” van The Waterboys mee. Een volgende afspraak binnen 12 maanden.  
Onderaan het artikel het filmpje van met Caroline en Geert en hun versie van “Redemption song”.

Old ‘SCool

Zondagavond viel dan het doek over 2 weken VROB Large. En dat mocht gepaard gaan met een feestje. Dat was een kolfje naar de hand van Old ‘SCool. De band uit Wachtebeke bestaat ondertussen een 8-tal jaren en brengt vooral covers van steengoede rock- en popnummers uit de jaren ’60 en ’70. Maar ook nieuwer werk komt aan bod, zoals de bisnummers “Ik hou van U” en “Let Me Entertain You”.

De bandleden - allen 50-plussers - zijn veelal autodidact-muzikanten en leerden mekaar kennen via feestjes en vrienden. Hun naam “Old ‘SCool” is eigenlijk de samentrekking van “Old Is Cool”. Ze repeteren 2 maal per maand en treden een 12-tal keren per jaar op. Meestal op feestjes waar ze voor de nodige ambiance zorgen. En dat was zondag dus terug het geval.

Sinds kort heeft de groep ook nog een 2de zangers die zondag weliswaar verstek moest geven. Maar de energie van “power woman” en leadzangeres Sandra volstond om het publiek – een 45-tal fans kwamen opdagen - uit volle borst te laten meezingen. Bij de beide laatste nummers, “Sweet Caroline” en “Proud Mary”, werden de eerste danspassen gezet. Het was het begin van wat een leuke afterparty zou worden. Onderaan het artikel ook het filmpje van “Proud Mary”.

2 weken VROB Large met 13 optredens vlogen voorbij. We onthouden vooral een aantal sterke performances van lokale bands. Maar ook lof voor de diversiteit in de programmatie De verhuis naar Speurdonkhof bleek een voltreffer. Een beetje afgelegen? Snel even binnenspringen tussen 2 inkopen of een aperitiefje gaan drinken was inderdaad niet evident. Maar dat werd ruimschoots gecompenseerd doordat er ’s avonds meer plaats was voor de fans en door het aangename kader. Tot volgend jaar?
(Foto’s © Bennie Vanderpiete – Bjorn leus)

In onderstaande fotoreeks vindt u de beelden die we namen tijdens de optredens van Coup de Frein en Old ‘SCool (klikken op de foto om de fotoreeks te openen)

 

 

Video: Coup de Frein met "Redemption Song"

 

 

Video: Old 'SCool met "Proud Mary"