VROB Large sluit af in stijl

Bennie
0 reactie(s)
VROB Large sluit af in stijl

© BennieVanderpiete

Het is terug stil op 97,2 MHz. Na de “Living Room Concerts” eerder deze week, had de evenementenradio VROB nog een weekend vol “praatprogramma’s” met interessante gasten.
Maar gisteren om 20 uur weerklonk de eindtune. VROB neemt nu 2 maanden rust. Na hun winterslaap, is de evenementenradio begin maart terug.

De Praatbarak

Geen “carré confituurkes” maar een heuse Driekoningentaart voor de gasten van Peter Vervaets “De Praatbarak” op zaterdag. Bert Vervaet kwam vertellen over het 54ste jaarboek van de Heemkundige Kring Oost-Oudburg. Het eerste boek woog destijds 56 g, het Jaarboek 2017 weegt nu meer dan 1 kg.
Daarin een bijdrage van Bert over de evolutie van rouwrituelen. Een evolutie waarbij de rol van de kerk gestaag afneemt, ook al omdat er steeds meer gecremeerd wordt. Tegenwoordig geen klokkengelui meer om de dood aan te kondigen. Anderzijds is er de steeds toenemende individualisering. Was het doodsprentje vroeger een bidprentje, dan is de vormgeving nu veel persoonlijker. En ook de erediensten evolueerden mee. Bij een uitvaart werd destijds niet gepreekt, nu vormt de homilie het zwaartepunt.

“Vluchtelingen een stem geven” was de voorbije twee weken de rode draad in “De Praatbarak”. Zaterdag kwam Kathleen De Baets van het OCMW Lochristi de asielwerking in onze gemeente toelichten. Het OCMW vangt sinds 2001 asielzoekers op in een Lokaal Opvang Initiatief (LOI) in Dorp-Oost. Momenteel verblijven er 12 alleenstaande mannen. Drie ervan zitten in een lopende procedure. De 9 anderen zijn erkend en werden doorgestuurd vanuit de grotere centra waar de problematiek nijpender is. Verder beschikt het OCMW in Zaffelare nog over 1 woning en 2 appartementen voor het opvangen van vluchtelingen. Een totaal van 24 plaatsen, waarvan er momenteel 22 bezet zijn.

Nathalie De Mol kwam vertellen over het succes van ’t Fazantenhof. Het dienstencentrum kan ondertussen rekenen op de steun van 83 vrijwilligers. Iedereen die er een cursus volgt of aan een activiteit deelneemt, wordt geregistreerd. Momenteel telt dit bestand - op nauwelijks drie maanden tijd - al 900 namen. Opvallend is dat 75% daarvan vrouwen zijn.

De muziekschool Lochristi zorgde terug voor de muzikale omkadering. Simon Neyt – aan de toetsen – had deze keer de 19-jarige Céline Raman meegebracht. Ondanks haar jeugdige leeftijd zingt ze vooral “jazzy” nummers. Een mooie stem en een erg goede zangeres.

“ Vorig jaar heb ik voor het eerst de zangaudities begeleid” aldus Simon. “Ik was echt aangenaam verrast en denk dat we nu zeker 10 tot 15 erg goede stemmen hebben in de muziekschool.” Duidelijk een goede kweekvijver!

Zondags aperitief

Ook “Zondags aperitief” mocht gewoontegetrouw terug rekenen op een aantal interessante gasten.Tineke D’Hondt kwam vertellen over de vzw “Boeren op een kruispunt”. Tineke was eind 2015 al eens te gast bij Thierry en Gilbert. Het kalfje dat de nacht voordien geboren werd - op hun toen recent opgerichte melkveebedrijf Den Hamer- gaven ze daarom de naam “Thierry”. Den Hamer was een heel erg modern melkveebedrijf en mocht eind 2015 ook het bezoek ontvangen van minister Joke Schauvliege.

Maar vorig jaar sloeg het noodlot toe en overleed Tinekes echtgenoot Peter plots.

“Het werk was die dag al gedaan” aldus Tineke “maar de volgende ochtend - na een nacht zonder slaap - moest ik om 5 uur al terug aan de bak. Toen besefte ik dat ik er alleen voor stond, met onze 3 kinderen. Ik kreeg veel hulp van vrienden en familie en was zinnens het bedrijf alleen te runnen. Tijd om te rouwen had ik niet. Vzw Boeren op een Kruispunt heeft me doen inzien dat dit ten koste van mijn gezin zou gaan.”
Tineke besloot het bedrijf te verkopen. Ook beroepshalve gaat ze weer aan de slag en solliciteert momenteel.

”Maar niet in de landbouwsector, al ga ik graag nog eens helpen bij collega’s” besloot ze.
Samen met AGRA Reinaert (een regionale afdeling van de vereniging van land- en tuinbouwer vrouwen) maakte Tineke nog een “Sensuele zoete boerinnenkalender” waarvan de opbrengst naar de vzw “Boeren op een kruispunt” ging. Een actie die ze ook gingen toelichten “bij Music for Life”.

Comédienne Carine Stevens was de volgende gaste die plaats mocht nemen achter de micro. 2017 was voor haar een succesvol jaar, dat echter in mineur eindigde. In oktober overleed haar vader Julien, die samen zijn echtgenote Manuela, 32 jaar lang de Begonia uitgebaat had.

“ Acteren, dat leer je achter de toog” aldus Carine. “Je mag je ziek voelen of droevig zijn, de klant mag het niet merken”.
Maar Carine kwam vooral vertellen over “Romain Toecoer”, de nieuwe variété rond Romain Deconinck.
Daarvan zijn 4 voorstellingen gepland in theater scala, eind januari en begin februari.

De derde en laatste praatgast was Danny Van Assche, zaakvoerder van de AD Delhaize in Lochristi. In 1997 startte hij de huidige AD, zonder goed te weten waaraan hij begon. Maar hij maakte er - samen met zijn echtgenote Nancy - een moderne en succesvolle zaak van.

“Van de 630 aangesloten zelfstandigen bij AD Delhaize staan we met Lochristi toch op een 14de of 15de plaats” aldus Danny.

“Het is met onze versafdelingen - groenten en fruit, de beenhouwerij en de bakkerij - dat we proberen het verschil te maken. Ten slotte, een pot choco is in elke winkel hetzelfde.”
En die lijn wordt doorgetrokken in de nieuwe AD Delhaize die er dit jaar komt, vlak naast het huidige gebouw. “Die nieuwe winkel zal zo’n 2.500m² netto-oppervlakte hebben, dus dubbel zo groot als onze huidige zaak. Die extra ruimte zullen we dan vooral gebruiken om onze versafdelingen nog uit te breiden en bredere gangen te hebben tussen de rekken. Het is niet mijn bedoeling om de grootste, maar om de mooiste en gezelligste Delhaize van België te bouwen.”
Volgende week wordt de bouwaanvraag ingediend en zal er (hopelijk) kunnen gestart worden met de realisatie. Het is de bedoeling dat de nieuwe winkel opent in september of oktober.

Dirk Blanchart bij Rockline

Met Dirk Blanchart had Wim Coppens een icoon uit de Belgische pop- en rockgeschiedenis te gast.
Dirk mocht niet alleen de platen kiezen voor deze “Rockline”. Hij is ondertussen al 40 jaar professioneel bezig met muziek en had dus wel een en ander te vertellen.
Zijn carrière begon toen hij zich in 1980 bij de groep Once More voegde, die in 1978 de allereerste Humo's Rock Rally won. Eind 1980 werd deze groep omgevormd tot Luna Twist, een groep die enkele Belgische hits scoorden, o.m. “African Time”.
“Het was de periode waarin de Belpop opkwam” vertelde Dirk. “De ene dag speelden we in Vorst het voorprogramma van Roxy Music, de volgende dag traden we op in een tent op een podium op lege bierbakken”.

Naast enkele nummers van Luna Twist, koos Dirk ook voor werk van Deep Purple en Neil Young.

“Ik ben een geweldige fan van de eerste platen van Neil Young. Die kleurden mijn jeugd en dat neem je dan je hele leven mee. Maar ook zijn laatste plaat is erg goed. Misschien het beste rockalbum van de voorbije jaren.”
Recent bracht Dirk “Ik zou wel eens willen weten” - een cover van Jules de Corte – uit.

“Momenteel werk ik aan mijn 11de Engelstalige soloalbum. En plots kwam het in me op om tussendoor een Nederlandstalig nummer te brengen. Ik denk daar dan ook niet te lang over na.”

Dankwoord voorzitter Dirk Vanluchene

En zo eindigden twee weken VROB large. Een emotioneel einde. Want twee weken evenementenradio dat brengt mensen samen. Ook voorzitter Dirk Vanluchene blikte in zijn dankwoordje even terug.
“VROB bestaat nu 2 ½ jaar. Stilaan worden we terug bekend en herkend. Het opzet was 4 evenementen per jaar. Het werden er 9 in 2017. Daarin mochten we 70 praatgasten ontvangen, traden 20 muziekgroepen op en kwam één dansgroep een demonstratie geven.
VROB kan ondertussen rekenen op 40 vrijwilligers om radio te maken.

” Maar ook de middenstanders die VROB steunen, de muzikanten die optraden in de “Living Room Concerten”, Ann Cardinael voor de muurschildering en de lokale pers werden bedankt. En... “last but not least” Raf en Maggie die eens te meer de mooie locatie ter beschikking stelden.

VROB de komende maanden

Nu volgt er een winterslaap van een 2-tal maanden. Maar ook 2018 wordt terug een druk jaar voor de evenementenradio. Van 9 tot 11 maart zenden ze van op de opendeurdagen bij Horta De Meyer. Een volgende keer gaan ze op antenne van op de Chirofeesten in Beervelde (6 t/m 8 april).
VROB zal ook aanwezig zijn tijdens de tiende editie van “Kunst omdat het moet” (27 april t/m 6 mei) en tijdens de Ecobeurs (8 t/m 10 juni).

De fotoreeks bij dit artikel vindt u zoals steeds op de facebook-pagina van Lochristinaar.com. Veel kijkplezier.