VROB Large: van harp tot hardrock, van Chris Corn tot GOSER.

Bennie
0 reactie(s)

© Tekst & Foto's Bennie Vanderpiete

VROB Large programmeerde maar liefst 13 optredens tijdens deze eindejaarsperiode. 9 zijn er ondertussen afgewerkt. Lochristinaar.com ging luisteren naar het lokaal muzikaal talent.

VROB Large moest dit jaar noodgedwongen verhuizen. De woning in Dorp-Oost, waar ze 4 “eindejaren” op rij hun studio mochten installeren, wordt momenteel omgebouwd tot een eethuisje. Gelukkig kon Arnold Van Imschoot van Sleeplife een mooi alternatief aanbieden aan onze lokale radio. Zo komt het dat de optredens VROB Large nu in het Speurdonkhof in de Busstraat in Zaffelare plaatsvinden.

En dit jaar zorgden de lokale radiomakers voor een erg brede programmatie. Fel gesmaakt werd The Miss Elise Swinging Jazz Band die het openingsweekend afsloot. Jazz zit duidelijk in de lift. NLX bleek dan weer veel ruiger – en luider – dan verwacht en bracht stevige Nederlandstalige rock. Turtle Wex hadden we graag meegepikt, maar we moesten die avond noodgedwongen forfait geven.

Kersthappening Mozaïek

De benefietavond ten voordele van de vzw Mozaïek vindt al sinds 2017 plaats in het Speurdonkhof. En ook dit jaar was dit “the place tot be” op 26 december. Enkele honderden sympathisanten daagden op voor de 5de Kersthappening met een erg mooie programmatie. De muziekschool mocht de avond openen met het kinderkoor TUMULT, gevolgd door het jongerenkoor SCABAM.

Daarna was het de beurt aan het "Jazzkwartet”. Al was dit kwartet uitgebreid tot een kwintet. Wout (keyboards), Monne (trompet), Nero (Sax), Rune (drums) en Wiebe (Bas) lopen allen school op het MUDA in Evergem (kunstsecundair onderwijs in muziek en dans). Iets meer dan een jaar geleden besloten de jongelui een jazzband op te richten.

Waarom jazz? “Omdat dit het muziekgenre is dat instrumentaal het meeste expressie toelaat”, aldus Wout, neef van “De Feestarchitect” Christ Schepens.

75 minuten lang wisten de jongelui hun enthousiaste publiek te boeien.  En er zouden ongetwijfeld nóg bisnummers gevolgd zijn hadden ze geen plaats moeten ruimen voor Bluesy Muloosy.

Door omstandigheden moest de band van de muziekschool aantreden zonder frontvrouw Aline. Die had die avond nog een optreden met een zangkoor. Wienke Van Bouchaute – de vrouwelijke helft van Semper Pie – nam voor de gelegenheid plaats naast Simon Dedeken en bleek een uitstekende stand-in.

Dat Bluesy Muloosy - met hun “bigband sound” en steengoede covers - het publiek terug van bij de eerste noten inpakte, is nauwelijks nog nieuws. Door de hoge opkomst was het drummen om een plaatsje te hebben en was er geen ruimte om te dansen. Dat zal ongetwijfeld anders zijn als de 12 muzikanten van Bluesy Muloosy op 11 januari 2020 van jetje geven in de sportzaal van Edugo (“Lobos feest – wintereditie” vanaf 20 uur).

Muziekschool: ontroerend mooi

Zaterdagavond stond de muziekschool van Lochristi op het VROB Large-programma. Simon Neyt moest deze keer verstek geven. Maar Lidewei Philips en Laura De Pillecyn ontpopten zich tot 2 kleppers. Jammer dat er niet meer publiek kwam opdagen voor wat een erg sfeervol optreden werd.

Lidewei (26), van Lokeren afkomstig, volgde destijds de opleidingen “harp” en “piano” aan het Lemmensinstituut in Leuven. Ondertussen is ze is professioneel muzikante en zelf lesgeefster aan de muziekschool. Ze had voor de gelegenheid haar harp meegebracht en speelde 2 maal 3 nummers. Vooral Keltische muziek maar ook een paar stukken die ze zelf gecomponeerd had. Openen deed ze met “Morning Has Broken”, een nummer dat vooral gekend is in de versie van Cat Stevens maar een Keltische oorsprong heeft.

In het tweede deel ook een erg mooie versie van “She Moved Through The Fair”. “Belfast Child” van de Simple Minds is geschoeid op de melodie van dit Iers volkslied. Onderaan het artikel vindt u het filmpje van Lidewei en ““She Moved Through The Fair”.

De 16-jarige Laura woont in Lochristi en leerde in de muziekschool piano spelen. Voordien volgde ze er “notenleer” en “samenspel”. Zij zong 5 nummers, waarvoor Simon de begeleiding op cd opgenomen had. “Where’s my love” van SYML werd gevolgd door “Dancing On My Own” van Calumn Scott. Maar Laura waagde zich ook aan ouder werk met een ingetogen versie van Metallica’s monsterhit “Nothing Else Matter”. Laura besloot onlangs om zich volledig te concentreren op haar studies. Maar zaterdag schitterde ze nog eens achter de micro.

Chris Corn en Bart Mareen

Chris Corn is ondertussen al een “oudgediende” bij VROB Large. Hij was er elk jaar al bij, maar dan solo. Deze keer vormde hij een duo met Bart Mareen. “Bartje Bas” is afkomstig van Wachtebeke, gekend als bassist bij de party-band “Partie Party” en begeleidde Christophe de voorbije jaren al enkele malen tijdens de Gentse Feesten bij een aantal nummers.
Bart maakt ook deel uit van de band “WALIS”, het nieuwe project van Chris Corn. Maar daarover binnenkort meer op Lochristinaar.com.

De zaal in Speurdonkhof barstte uit haar voegen want er daagden een 100-tal fans op die kwamen luisteren voor wat een avondje Crowded House zou worden. Letterlijk en figuurlijk dus. Christophe en Bart hadden een 12-tal covers voorbereid van de Australische band rond Neil Finn. De ene keer een onbekend pareltje, een andere keer een grote hit die dan ook meegezongen werd door de aanwezigen. Tussen de songs door wat amusante plaagstootjes en leuke anekdotes. De sfeer zat er goed in, de zaal genoot.

Eindigen deed het duo met “Better Be Home” uit 1988. Maar niemand die na het radioprogramma naar huis ging, want “blonde God” Bart en Christophe speelden – zoals beloofd – aansluitend nog een half uurtje nummers die ze ook met WALIS zullen brengen.

Semper Pie en GOSER

Zo’n 60 toeschouwers hadden gisteren de weg gevonden naar het Speurdonkhof voor het laatste optreden van 2019 bij VROB. En die eer was weggelegd voor Semper Pie. 3 jaar geleden begon Jurgen van Bouchaute dit muzikaal project met zijn beide dochters. De oudste dochter haakte vrij snel af en Semper Pie ging - met Ju¨rgen en Wienke - als duo verder. Hun repertoire bestaat uit akoestische versies van bekende pop- en rocknummers.

Openen deden ze gisteren met “Sweet Child of Mine” van Guns ’n Roses. Jurgen op de gitaar en de 17-jarige Wienke op de ukelele en aan de micro. Muzikaal hoogstaand maar vooral de krachtige stem van Wienke - die een zeer breed spectrum aankan – maakte indruk. Het muzikaal talent heeft ze niet van vreemden. Als 10-jarige drumde ze in 2012 al eens mee bij een reünieconcert van The Garnets in het Feestpaleis. Sindsdien leerde ze ook nog de ukelele en de piano bespelen. Maar die voorliefde voor het drumstel is duidelijk gebleven en lag misschien wel mee aan de basis van de nieuwe band GOSER?
Charlotte Van Heuverswyn – die ook elektrische gitaar speelt - zong eerder al eens mee met Semper Pie tijdens de Gentse Feesten. En in september voegde Laura Burgelman – piano en gitaar – zich bij dit drietal. GOSER – met Wienke achter het drumstel - was geboren.

Tijdens de radio-uitzending gisteren mochten ze 3 nummers spelen.  En ze knalden onmiddellijk met “You” van Scooter, maar ook moderner werk passeerde de revue. En toen, na het nieuws van 22 uur, er kon “gefreewheeld” worden pakten ze het publiek helemaal in. Voor het eerst werd er gedanst. 3 schoolvriendinnen die (samen met Jurgen) rocken: verfrissend, verrassend, steengoed! GOSER, onthouden die naam. Een nieuwe ster aan de Lootse muziekhemel.

In onze laatse bijdrage van 2019 verwennen we onze lezers met 2 filmpjes een een fotoreeks. Veel kijkplezier en prettig eindejaar. Tot in 2020!

Filmpje Semper PIe 

Filmpje Lidewei Philips

Fotoreeks optredens VROB Large (Klikken op onderstaande foto)