VROB@(Vrij)Ambrosiana

Zaterdag ging het bloemenfestival Ambrosiana van start met een schitterende avondouverture en het kunstenparcours van Vrij Ambrosiana. Evenementenradio VROB begon er al een dagje vroeger aan. Zij zenden gedurende het hele festival uit. Hun mobiele studio is voor de gelegenheid geïnstalleerd in de Sleeplife-container. Die kreeg een prominente plaats op de parking voor Edugo.

Naast de studio een klein podium waar, als de weersomstandigheden het toelaten, de muzikale gasten van VROB kunnen optreden.

“De praatbarak” met Semper Pie

En die eerste podiumgasten waren: “Semper Pie”, het groepje van Jurgen Van Bouchaute en zijn beide muzikale dochters. Zij mochten de muzikale omkadering verzorgen van “De Praatbarak”. Peter Vervaet verliet de studio om een aantal kunstwerken te bezoeken en live verslag uit te brengen. Ondertussen had Iris Herrebaut in de studio Bert Vervaet als gast. Hij vertelde honderduit over de geschiedenis van de begoniafestivals. Een geschiedenis die begon in 1951. Twee jaar later richtte men een eigen comité op en begon men te werken rond een centraal thema. Een belangrijke rol in die geschiedenis was weggelegd voor Leon Matthijs en Firmin De Vos. In de tentoonstelling in de kerk trouwens nog een aantal originele ontwerpen van de hand van Leon Matthijs. Bert Vervaet benadrukte ook de invloed van de begoniafestivals op de samenhorigheid en op het zelfbeeld van Lochristi. Het was een gebeuren dat het hele jaar door leefde. Tijdens het jaar waren er gemeenschappelijke maaltijden en ging men zelfs samen op reis. Ooit eens met 23 bussen tegelijkertijd.

Tussendoor mocht Semper Pie een zestal nummer live brengen. In hun playlist onder Meer “This is the life” (Amy Mc Donald), “Stay with me” (Sam Smith) en “Hold back the river” (James Bay).

Jurgen en zijn dochters spelen nog maar een goed jaar samen, maar klinken veelbelovend. Niet verwonderlijk want muziek zit hen in het bloed. Jurgen is de zoon van Willy Van Bouchaute van The Garnets. Volgende zaterdag kan u hen ook bewonderen op Bellerock in Schellebelle. “Semper Pie, het ging binnen als zoete koek” besloot Iris en beloonde de muzikanten met een “carré confituurke”.

Zondagsaperitief

Traditioneel was er zondag tussen 11 en 13 uur het “Zondagsaperitief” met heel wat praatgasten. Gilbert Switzynck moest het deze keer alleen doen want Thierry Van Hecke had de handen vol met zijn Zaffelaarse Belevenissen. In het eerste uur ontving Gilbert Koen Van Damme, conservator van het kunstenparcours van “Vrij Ambrosiana” en schepen Hervé Stevens. Na de middag namen Luc Van Autreve, Luc Segers en Tineke Boel langs.

Het leverde weer twee uren boeiende radio op waarin we heel wat leerden over het ontstaan van (Vrij) Ambrosiana. Begin 2013 was Luc Segers net met pensioen maar wou toch actief blijven.
Zo groeide bij hem het idee om het begoniafestival te laten herleven. Een idee dat hij aan de burgemeester uit de doeken deed tijdens een nieuwjaarsreceptie. Luc wou echter ook een artistieke invalshoek. Daarvoor contacteerde hij dan Luc Van Autreve (“Berucht in Zaffelare en bekend in Lochristi”) die een aantal kunstenaars verzamelde.

Een aantal vergaderingen later bleek er nood aan een externe figuur om de zaken te stroomlijnen, te coördineren en de contacten met de gemeente te verzekeren. Hiervoor trok men in maart 2015 Koen van Damme aan. Koen – zelf zoon van een bloemist uit Lochristi maar uitgeweken naar Gent – is kunsthistoricus van opleiding en docent aan de Hogeschool Gent. Sinds een tweetal jaren heeft hij zijn eigen tekstbureau “De Vrije Pen”. Voor de opening dacht Luc aan een spektakel met licht, operette en dans. Dat werd uitgewerkt met Tineke Boel van “Dans en Ballet Arabesk”. Het leverde de schitterende avondouverture op.
Tijdens het programma ook lof voor de banners – met afbeeldingen van vroegere begoniafestivals – die het straatbeeld sinds kort sieren.

“ Donderdag komen er nog een vijftal bij met afbeeldingen van vroegere bloemisterijen in de dorpskern” aldus Hervé Stevens. “En de mensen zullen verrast zijn”.

”Johan ontvangt”… Cardoen en Ellen Bisschop

Zondagnamiddag breide Johan Dhondt een vervolg aan zijn uitzending over transgenders. Trouwe luisteraars en lezers herinneren zich ongetwijfeld dat Johan tijdens Lo Plage transgender Celine ontving. Deze keer diepte hij het thema verder uit met psychologe Ellen Bisschop. Zij ontvangt in haar praktijk in Laarne regelmatig transgenders of mensen die de transitie overwegen. Meestal volwassenen, maar ook geregeld pubers.

Muzikale gast was de West-Vlaming Cardoen. Hij begon gitaar te spelen uit verveling toen het gezin van Ieper naar De Panne verhuisde en hij zijn vriendenkring verloor.
Zijn eerste nummer “Kom ut joen bedde” ontstond in de Provence. Zijn vriendin lag ’s morgens nog rustig lag te slapen terwijl hij al musiceerde.

Volgend weekend

Ook volgend weekend terug heel wat gasten en ook optredens bij radio VROB.
Lochristinaar.com mag alvast een tipje van de sluier lichten. Zondag is Nathalie Boccasile te gast in “Johan ontvangt” (17-19). Deze bevallige 27-jarige Knokse woonde in haar jeugd gedurende drie jaren in Lochristi. Op 10 december dingt ze mee naar het kroontje van Miss De Luxe. Muzikale gast is dan John Ghost; de band rond Jo De Geest, een Gentenaar met Zaffelaarse roots. Zeker eens een kijkje komen is de boodschap! www.vrob.be  

(Foto’s © Bennie Vanderpiete, John Ghost en Nathalie Boccasile)

In onderstaande fotoreeks ontdekt u Cardoen de praatgasten van VROB.

 

Scroll naar boven