Waarom niet eens naar het witte dorp?

Lissewege is niet veraf, er is een prachtige te bewandelen Beeldenroute met internationale allure en wanneer je doorsteekt naar de historische site Ter Doest kan je bovendien kunst combineren met een hap of tap.

Het is intussen voor de 28ste keer dat, verspreid over het dorp, kunstenaars de Beeldenroute vormgeven. Zo’n kleine 100 kunstenaars stellen er samen een 120-tal beelden en creaties tentoon. Met een bezoekersaantal dat volgens de verwachtingen kan oplopen tot 36.000, is dit gratis zomerevenement zeker een referentie. Ga je op een weekdag, wanneer de sidekicks zoals een paar galerijtjes en binnen- en beeldentuin gesloten blijven, dan nog is een bezoek meer dan de moeite waard.

Lissewege Beeldenroute © Evarist Ganzelever

Gelegen net buiten de tentakels van de Zeebrugse haven, is de dorpskom van Lissewege beslist een van de mooiste van Vlaanderen. Denk het doorgaande verkeer even weg en de eeuwenoude huizen met hun witte gevels slingeren je terug in de tijd.

En voor wie hierboven wil uitstijgen kan dit via de 264 treden van de 13de- eeuwsekerk. Wanneer je het havengebied dan letterlijk de rug toekeert, wordt een uniek polderpanorama je deel. Maar vooraleer je zover bent passeer je eerst de door buurtbewoners aangeklede bomen  in de buurt van het stationnetje. Met haakwerkjes en gerecupereerd materiaal vormen ze als het ware een ontvangstcomité, het voorspel van de Beeldenroute.

Lissewege Beeldenroute © Evarist Ganzelever

Vervolgens slenter je langs het Vaartje, een oud kanaal doorheen het dorpscentrum. Hier is het zo authentiek – de kleine huisjes, bloemen overal –  dat de opgestelde kunstwerken amper aandacht trekken. De monumentale driebeukige Onze-Lieve-Bezoekingkerk doet deze zomer dienst als reuzegrote galerij en toont de bezoeker diverse kunstvormen, waaronder een aantal die beslist hun kop boven het artistieke maaiveld uitsteken. En, zoals in ieder Vlaams dorp, bevindt er zich in de schaduw van de kerktoren een pastorie. In Lissewege is deze meteen een bezoekerscentrum met een gigantische tuin die alle kunstregisters opentrekt. Een boomgaard waar de curator naar mijn bescheiden mening wat aan overkill heeft gedaan. Je verwacht rust op zo'n plek.

Lissewege Beeldenroute © Evarist Ganzelever

En dan afzakken naar de voormalige cisterciënzerabdij Ter Doest met haar monumentale eeuwenoude tiendenschuur. Ook hier is het aantal beelden met gulle hand uitgestrooid, waardoor het grasveld artistiek geplaveid lijkt. Zeker het hoofd eens binnen steken in de schuur, waar het zien van het houten gebinte ons alleen maar nederig maakt. En na dit alles is het stilaan tijd voor een frisse Brugse Zot!

Scroll naar boven