Week van de Korte Keten

Het is de eerste maal dat in gans Vlaanderen deze week doorgaat. Het startschot werd in Oostakker bij de Gentse Zuivelhoeve gegeven door Minister Schauvliege. Ook in Lochristi zijn er activiteiten dit weekend.

Men wil een rechtstreekse band scheppen tussen producent en verkoper. De producent krijgt een betere prijs omdat er geen tussenschakels zin ende consument verse producten recht ban bij de boer.

Hoevewinkels, boerenmarkten, zelfpluktuinen, automaten, afhaalpunten voor groente abonnementen, depots van voedselteams, oogstaandelen zoals bij CSA-boerderijen, buurderijen, coöperaties en webwinkels zijn voorbeelden van hoe kwekers dit momenteel allemaal organiseren. Zie www.rechtvanbijdeboer.be waar je ook alle activiteiten vindt deze week en tijdens het weekend.

Kopers steunen op die manier de lokale economie en verkleinen de ecologische voetafdruk. De Week van de Korte Keten is een initiatief van alle Vlaamse provincies in samenwerking met de Vlaamse overheid, VLAM, steunpunt hoeveproducten, de VVP en de Verenigingen van Steden en Gemeenten (VVSG).

Week korte keten 2018

Maandag werd de aftrap van de Week van de Korte Keten gegeven in Oostakker. De Gentse Zuivelhoeve opende pas vorig weekend. De familie baat het bedrijf in de Drieselstraat al uit sinds 1966 en verzorgen er hun 120 melkkoeien. Het bedrijf (52ha) teelt vooral maïs, gras en voederbieten. Het is ook een zorgboerderij waar mensen met een beperking van de Mozaïek in Oostakker aan de slag kunnen en zijn ze aangesloten bij Melk4Kides.

Week korte keten 2018 Gentse zuivelhoeve

Met hun melk, boter, yoghurt … komen op ze op zondag 3 juni 2018 van 11 tot 17 uur naar de zelfpluktuin Rawijs (Koning Albertlaan) – zie www.rawijs.be – waar ook nog andere standhouders zullen aanwezig zijn met een biertje, taarten en microgroenten van Pachagreens.

In Lochristi kennen we de Buurderij –  https://boerenenburen.be/nl-BE die ondersteund wordt door de gemeente. Wie op 31 mei zijn bestelde producten afhaalt in het wijklokaal van Lobos, krijgt een verrassing.

Week korte keten 2018 start Oostakker

In Oostakker werden genodigden en pers ook getrakteerd op een heerlijk vers lekker lokaal ontbijt met aardbeiend van Rawijs terwijl de koeien de weide werden ingestuurd..

Meer informatie? www.steunpuntkorteketen.behttp://www.tanteclarisse.comhttp://www.pachagreens.comhttps://balts.behttps://www.facebook.com/DeGentsezuivelhoeve

Scroll naar boven