Week van Fair Trade 6 tot 16 oktober 2021

Claudine
0 reactie(s)
Oxfam Lochristi Dorp West

Tekst Claudine - Foto JMDB ©

Het is een klassieker geworden: de Fair Trade week van Oxfam.  Was die actie ooit een curiosum en amper bij een kleine groep consumenten gekend, dan zien we nu dat duurzaamheid, ethiek en eerlijke handel in diverse bedrijfstakken aan belang wint.

Ethiek in de beleggerswereld

Het aanbod aan duurzame beleggingsproducten groeit. Forum Ethibel onderzocht in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij en de Universiteit Antwerpen de evolutie van het duurzaam sparen en beleggen van 1992 tot midden 2020 in België. Sinds de start van het onderzoek was er in 2019 de grootste jaarlijkse groei in duurzame beleggingen: een ongeziene groei van het belegde volume (tot 48,6 miljard euro) met 74 % tegenover 2018. De verhouding van Belgische volumes in duurzame beleggingsproducten steeg in totaal naar 22,14%, ten opzichte van de totale omvang van beleggingsfondsen.  Investeren waarbij de gevolgen voor mens en milieu bewaakt worden zit in de lift.

Faire Fashion: zuivere kleren

De kledingindustrie, een biljoenensector, is één van de vijf meest vervuilende industrieën. Voor de productie van één denimbroek bijvoorbeeld wordt er tussen zevenduizend en tienduizend liter water verspild. Een bedrijf krijgt een label van WTFO (World Fair Trade Organization) als het bewijs levert dat het hun tien Fair Trade principes juist toepast zoals transparantie, eerlijke handel, eerlijke lonen, genderrechtvaardigheid, geen kinderarbeid, … Maar ook het werken met deadstock-textiel, overschotten en duurzame textielsoorten breidt uit.

Fair Trade oktober 2021 Lochristi

Voeding: lokaal en in ’t seizoen

Kwalitatieve kraakverse voeding produceren op het ritme van de natuur vraagt extra inspanning; een faire prijs voor een fair product mag daar tegenover staan. Korte keten, zelfpluktuinen, hoevewinkels, … er zijn er honderden in Vlaanderen. Bij Boeren & Buren zouden de producten gemiddeld slechts 28 km afleggen van Boer tot Buurderij.

Tuinbouw en sierteelt: tegen dumpingprijzen

In de filosofie van lokaal, duurzaam en transparant verenigen zich hier bij ons kwekers, veredelaars en toeleveranciers in een coöperatief netwerk als bijvoorbeeld ‘The Green Community’. De coöperatie ondersteunt lokale kwekers, die telen volgens een duurbaar procedé in een milieuvriendelijke verpakking en distributie. Bloemen en planten aan hun waarde en niet aan dumpingprijzen verkopen is de filosofie.

Oxfam wereldwinkels: eerlijk duurt het langst

De organisatie viert de 50ste verjaardag van de eerste wereldwinkel in ons land en wil als voortrekker van fair trade het onrecht en het machtsmisbruik in het wereldeconomische bestel blijven bestrijden. Ze blijft daarom in debat gaan met overheden en handelsorganisaties. 
Sinds november 2017 is ook Lochristi een FairTradeGemeente. Deze week zijn meerdere producten in de wereldwinkel in promotie. Zaterdagvoormiddag 16 oktober, van 9 tot 12 zullen de bezoekers in de hoofdbibliotheek van Lochristi volop kunnen proeven van Oxfam producten en in de winkel Dorp West wordt dan aan de klanten een ‘eerlijke’ kop koffie aangeboden.
Steeds meer mensen spannen zich in voor een betere samenleving en er zijn vele manieren om daartoe bij te dragen.

Eerlijk zou moeten de regel en niet de uitzondering zijn.