Wereldlichtjesdag in Lochristi

Het is de eerste keer dat men ook hier kaarsjes heeft aangestoken om overleden kinderen te herdenken. Dit initiatief begon meer dan 40 jaar geleden en gaat elk jaar door op de tweede zondag van december. Het was sfeervol en ingetogen met mooie teksten van ouders en muziek van Turtle Wex.

Wereldlichtjesdag in Lochristi

Onder de luifel van Orphanimo kwam zo’n 60 mensen samen, om vriendschap, begrip en hoop te geven aan (groot)ouders, broers, zussen en vrienden. De kaarsjes zijn symbool van dit alles en gingen gisteren de wereld rond, overal op hetzelfde uur door alle tijdszones heen. Sophie en Jolien hadden de gemeente gevraagd om zo’n moment van reflectie en herdenking te houden.

Wereldlichtjesdag Lochristi Turtle Wex

Het was na de openingsspeech van schepen Stadeus aan Turtle Wex om met ‘Don’t Worry about me’ van Frances een stukje muziek te brengen.

Sophie en Kristof zijn de trotse sterrenouders van Féline die 2 jaar geleden na amper 1 week overleed op 5 november. Het was een prangende getuigenis door mama Sophie over dit afscheid van een ‘perfect volmaakt afgewerkte baby’. Want dat was ze, Féline was perfect.’

Ze besloot ‘Als sterrenouder kan jij alleen beslissen hoe je dit verdriet een plaats geeft. Dit kan niemand anders voor je doen.’

Met een gedicht van Floortje Agema namen alle ouders hun kaarsje mee. ‘

“Als je naam blijft klinken in donker en licht

Zal jij er zijn ook als je me niet omarmt.

Als je lichtje brandt en de liefde straalt

Is daar steeds een twinkeling die mijn hart zal verwarmen.”

Wereldlichtjesdag Lochristi Turtle Wex

Dan las de schepen de getuigenis voor van Jolien. Hun kindje Isali werd amper 16 maand. Ze schreef onder meer:

“Het verdriet, de pijn en het gemis zijn zwaar om dragen. Op moeilijke momenten helpt het om contact hebben met lotgenoten. Aangezien dit contact zo heilzaam is maar ook omdat onze overleden kindjes nog eens in de schijnwerpers mogen staan, vind ik een samenkomst als deze zo belangrijk.”

‘Everybody hurts’ (REM), een vlinderkusje en ‘Somewhere over the Rainbow’ sloot dit herdenkingsmoment sereen af.

Meer info? https://www.wereldlichtjesdag.nl/

Wereldlichtjesdag Lochristi

Scroll naar boven