Wie wordt de sierlijkste klas 2019?

Bennie
0 reactie(s)
LoS for Kids 2019

© Tekst & Foto's Bennie Vanderpiete - Titelbeeld Michael Vincent

LoS for Kids is aan zijn 6de editie toe. De projectweek loopt nog tot vrijdag 24 mei. Op zaterdag 25 en zondag 26 mei is er het slotweekend in het sierteeltmuseum en kan u uw stem uitbrengen.

LoS for Kids

Sinds de opening op 12 augustus 2011 kreeg het sierteeltmuseum Lochristi (LoS) zo’n 18.000 bezoekers over de vloer. Veelal zijn het volwassenen die afzakken naar de site van de 13de-eeuwse gerestaureerde pastorie van Zaffelare. Daarom startte men in 2014 met “LoS for Kids”: een programma op maat van de leerlingen van het 5de leerjaar. Lochristi wil elk kind graag eens ontvangen in het sierteeltmuseum tijdens zijn of haar schoolcarrière. Dit jaar is er dus de 6de editie.
Niet enkel de Lootse scholen nemen deel. De voorbije week brachten ook de tuinbouwscholen van Melle en Sint-Niklaas, en het Scheppersinstituut uit Wetteren, een bezoekje aan het LoS.

Educatief en speels

Met een aangepast lessenpakket worden de vijfdejaars voorbereid op een bezoek aan het sierteeltmuseum. Samen met de dienst Cultuur en Toerisme, vzw Vrienden van Willy en enkele vrijwilligers nemen de kinderen de sierteelt grondig onder de loep.
Bij aanvang van hun bezoek aan het LoS krijgen ze dan een filmpje te zien met daarin alle facetten van de tuinbouw. Onder meer de bloementeelt, de tuinaanleg, de bloemsierkunst en retail komen aan bod.

Tijdens een rondgang keert men dan terug in de geschiedenis en wordt - aan de hand van een aantal markante figuren zoals Charles Vuylsteke - de geschiedenis van de sierteelt in de streek verteld. Hoe kwam de sierteelt op? Wat was de impact op sociaaleconomisch vlak? Elke klas gaat ook aan de slag om tijdens deze projectweek (13-24 mei) klassikaal een kunstwerk te maken met de verworven kennis.

“Stem er op LoS” en kies de sierlijkste klas

Ben jij benieuwd naar het resultaat? Ga dan op zaterdag 25 of zondag 26 mei, langs op de site van de pastorie van Zaffelare en bewonder de werken die de verschillende klassen maakten.
Nadien kan je in het stemhokje duiken en daar je favoriet een duwtje in de rug geven. Zo bepaal jij mee wie de “Sierlijkste Klas van Lochristi” wordt!

Bezoekers kunnen bovendien bij een drankje genieten van de  sfeer en de gezelligheid op het zonnige terras of zelf deelnemen aan een gratis rondleiding met gids in het museum. Voor de kinderen is er een springkasteel en grime. Op zondag speelt Taxi Lane om 11u een akoestisch concert.

Waar? LoS: Lochristi Sierteeltmuseum (Zaffelare-Dorp 83)
Wanneer? Zaterdag 25 mei: 13u-17u en zondag 26 mei: 10u-17u
Toegang is gratis