Wielerhoogdag in Lochristi – Boonen wint etappe

Bennie
0 reactie(s)
start rit 2 Baloise Tour Lochristi 2015

© Bennie Vanderpiete

Het was stipt 11u26 toen burgemeester Yves Deswaene de 2de etappe van de Baloise Belgium Tour op gang schoot. Bijna 4,5 uren later zou Tom Boonen, na een rit van 178,5 km, als eerste over de streep rijden in Knokke. Hij volgt daarmee zichzelf op als winnaar, want ook verleden jaar won hij de rit Lochristi-Knokke.

Maar de Lootse wielerhoogdag begon al heel wat vroeger. Gisterenvond reeds kwamen de eerste wielerfans toe met hun camper om vandaag hun idolen aan te moedigen. Hierover kon u lezen in een eerder artikel.

Deze morgen, in alle vroegte, werden de voorbereidingen door de verschillende diensten dan verder gezet: het inrichten van de startzone met podium, nadarhekkens en startboog, het dekken van de tafels voor de 700 mensen die kwamen ontbijten, het inrichten van de fietsenstalling, verkeersvrij houden van de N70, inrichten van een Rode Kruis post en nog zoveel meer.

Het startpodium en de kleurwedstrijd

De aangekondigde buitjes bleven -op enkele luttele druppels na - uit. Heel even kwam de zon eens piepen. Toch leek het ons dat de algemene belangstelling en de publieke opkomst deze keer net iets minder waren. Er werd gewag gemaakt van een 600-tal toeschouwers rond het startpodium.
Zij zagen hoe Michel Wuyts vanaf 10.30 uur de renners liet aftekenen op het startblad, meteen ook de gelegenheid voor een schalks interview en het uitreiken van de prijzen van de tekenwedstrijd, georganiseerd door de jeugddienst.

Bij de 3-5 jarigen waren Lotte De Mol, Eline Bracke en Bram Nauwelaerts de gelukkigen. Op de vraag van Michel Wuyts of ze een kus of een handdruk wou, antwoordde Lotte heel gevat “een handtekening”. Die kreeg ze dan ook nadat Michel Wuyts vlug een balpen aangereikt werd. In de categorie 6-9 jaar wonnen Wodan Renoir, Chloë Coevreur en Emelyorie Van Keer. Het was veldrijder Wout Van Aert, ook luid aangemoedigd, die hen de prijs overhandigde.

Bij de ‘oudsten’, de categorie van 10 tot 12 jaar, waren de primussen Ewout Van Acker, Seppe De Witte en Noortje Vermeren. Die laatste zit in het 3de leerjaar van de GBS Beervelde bij Juf Leen die met de hele klas naar de start was gekomen.

GBS Beervelde Baloise Tour 2015 Lochristi

De applausmeter ging een eerste maal in het rood toen Gijs Van Hoecke het startpodium beklom. Na een interview en de nodige handtekeningen, ging Gijs zoals beloofd nog heel even gedag zeggen aan Ben en Dorien en de vele fans in Café Picasso. Net als oud-wielrenner Ludo Dierckxsens, destijds nog de coach van Forza Picasso in het Tv-programma De Pedaalridders.

Veel applaus ook voor Greg Van Avermaet, favoriet voor de eindzege van deze Ronde. En dan was het tijd voor de man in de rode leiderstrui, Martin Brändle, Belgisch kampioen Jens Debusschere en de absolute publiekslieveling Tom Boonen. Na de obligate podiumpassage ging hij spontaan nog handtekeningen uitdelen aan de schoolkinderen die zijn naam scandeerden.

start 2de rit Belgium Baloise Tour 2015 Lochristi

De etappe

En dan was het dus tijd voor de start. In het zog van het peloton reden ook twee gemeentelijke hybridewagens mee. De zes passagiersplaatsen werden verloot. Onder de gelukkigen ook Kathleen De Mey voor wie het dubbel feest was, want ook nog jarig. Geert Allary, Marc De Buysscher, Clara Van den Bossche, Alfons Vervaet en Franky De Smet vergezelden haar.

Na een plaatselijke ronde moest er ter hoogte van het postgebouw in de Koning Albertlaan een eerste maal gespurt worden voor het puntenklassement. Het peloton had gekozen voor een trage start. Zes renners maakten daarvan handig gebruik om vroeg te ontsnappen en een grote voorsprong bijeen te fietsen. Van die zes bleek Ludwig De Winter (WallonieBruxelles) over de snelste sprintersbenen te beschikken, voor Benjamin Verraes (Cibel) en Dries De Bondt van Willems Verandas. Het zestal had op dat moment al een voorsprong van 5 minuten. Ze zouden 170 km voorop blijven en pas in de slotkilometers ingehaald worden. En toen won Tom Boonen voor Arnaud Demaré en Jens Debusschere. Het was zijn eerste zege in 2015.

Tom Boonen Michel Wuyts Lochristi 2015

Tot in 2017 en nadien misschien met proloog?

Volgend jaar geen Baloise Tour in Lochristi. Onze gemeente neemt dan deel aan de Gentse Floraliën.
Lochristi - met de middenberm op de Antwerpsesteenweg - is niet echt geschikt is als aankomstplaats. Daarom nemen ze in 2017 de draad terug op met de ploegvoorstelling en de start van de eerste rit. In de wandelgangen hoorden we hoe de ambitie leeft om vanaf 2018 misschien nog een stapje verder te gaan en naast de ploegvoorstelling ook voor de proloog in te staan. Maar dit is nog maar een idee dat verder onderzoek vergt.

En diegenen die onze wielerhoogdag nog eens uitgebreid willen bekijken, kunnen we enkel onderstaande fotoreeks aanbevelen. Veel plezier.

Bij het artikel over de tweede rit deze fotoreeks van Bennie Vanderpiete

Posted by Lochristinaar.com on donderdag 28 mei 2015