WK Paracycling: Jonas Van de Steene ook negende in wegrit

Na de tijdrit donderdag, reden de handbikers MH4 vandaag ook hun wereldkampioenschap in de individuele wegrit. Jonas Van de Steene legde, op een erg zaar parcours, beslag op de negende plaats.

Op het WK Paracycling in het Canades Baie-Comeau streden de mannelijke handbikers in de categorie H4 voor de regenboogtrui in de wegrit. Dat deden ze op het parcours waarop donderdag ll. ook de tijdrit gereden werd. 7 rondjes van 8,8 km dienden er afgelegd met ook telkens een pittige helling van 800 m met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%.  Een helling die in volle zon (24°C) diende beklommen. Een heel zwaar parcours dat dus in de kaart speelde van de lichtere rijders.

Om 16.45 uur Belgische werd het startschot gegeven. Al in de eerste ronde moest Jonas lossen op de steile helling maar hij kwam terug en sloot terug aan bij de kopgroep. Die 11 rijders legden, onder leiding van Jetze Plat, de eerste ronde af in 15’32”. Dat was dus nauwelijks trager dan de gemiddelde rondetijd waarmee Jetze Plat donderdag de tijdrit won. En toen dienden er slechts 2 ronden afgelegd. Het ging dus hard! Na 2 ronden bestond de kopgroep nog uit 10 rijders en Jonas sloot het rijtje.

In de derde ronde moest Jonas definitief lossen. En hij niet alleen, ook de Oostenrijker Gritsch en de Zwitser Recher konden niet meer volgen. Jonas kwam na 3 ronden als tiende voorbij, op zowat 1 minuut van de koplopers. De Spanjaard Berches Manzioni hield het toen al voor bekeken en stapte uit de race. En er zouden er nog volgen.

Op de helling, in de vierde ronde, voerde Jetze Plat de forcing. De kopgroep spatte uiteen en enkel de Oostenrijker Thomas Fruehwirth kon enigszins in het spoor van de Nederlander blijven.
Jetze Plat reed met groot verzet. Thomas Fruehwirth draaide, op souplesse, een veel kleinere versnelling. Jonas reed, helemaal alleen, moedig op een negende plaats. De wedstrijd lag toen in een beslissende plooi.

In de voorlaatste ronde moest ook Thomas Fruehwirth de rol lossen en de Nederlander Jetze Plat verlengde zo zijn wereldtitel. Het zilver was voor de Oostenrijker Fruehwirth die erder deze week verjaarde. De Fransman Mathieu Bosredeon kwam, op ruime afstand, als derde over de streep. Jonas Van de Steene legde, net als in de tijdrit, beslag op de negende plaats. Slechts 12 rijders reden de wedstrijd op dit loodzware parcours uit. Groot respect! Op 21 augustus start Jonas in in Duitsalnd/Nettetal (net over de Nederlandse grens, naast Venlo), in september rijdt hij nog de marathon van Berlijn.