Wonderwoud al geopend?

Hier passeerde de mens, wanneer we ons baseren op de voetsporen die hij achterlaat. Wie ligt hier nog wakker van de klimaatopwarming als je ziet dat het zelfs in de eigen bubbel niet lukt.

Wonderwoud, op de locatie 'Oud Vliegveld' en deels gelegen op grondgebied Lochristi, wordt één van de vier groenpolen rond Gent waar de natuur de kans zal krijgen zich spontaan te ontwikkelen. Vanaf 2023 moet dit oord met veel ruimte voor verwondering en beleving vorm krijgen, maar vandaag is dit zandontginningsterrein nog een werf.

De waterplas wordt voor een groot deel opgevuld. De borden en afsluitingen die ons zeggen dat dit terrein momenteel niet toegankelijk is negeren, kan amper, maar toch is er de menselijke drang om grenzen te overschrijden. Ook al is dit verbod enkel en alleen ingegeven uit veiligheidsoverweging, ik kan wel enig begrip opbrengen voor dit revolteren.

Zelf opgegroeid in een tijd dat het gedrag van De Witte uit Zichem nog de norm was, speelt hier zeker mee. Het ontbreken van open ruimten, plaatsen waar je eerst het huisreglement niet  dient te lezen vooraleer te betreden, is er mede verantwoordelijk voor dat mensen uithoeken opzoeken.

De hitte van de afgelopen dagen daar nog eens bovenop maakt dat een duik in de koele plas een gegeerd iets is, dat de focus op hoe verraderlijk deze diepte wel is afzwakt. Het blijft een werfplas. Wanneer sensibilisering niet helpt dient de mens beschermd te worden tegen zichzelf.

Of het nu over zwerfvuil of roekeloos gedrag gaat, het ligt allemaal dicht bij elkaar.

Scroll naar boven