Wonderwoud even toegankelijk

Jean Marie
0 reactie(s)
Wonderwoud Gent Lochristi

Tekst JMDB - Foto Annick Gentier

Het moet naast het Parkbos, de Vinderhoutse bossen en de Gentbrugse Meersen de vierde groenpool rond Gent worden. Het werd zondag een avontuurlijk terreinbezoek, al moeten we nog 4 jaar wachten op de realisatie van een eerste stuk.

Op het Oud Vliegveld in Lochristi wordt hopelijk vanaf 2021het Wonderwoud gerealiseerd. In het plan voor de groenpool wordt van de opgehoogde landingsbanen van het ‘Oud Vliegveld’ een dichtbegroeid ‘Wonderwoud’ met waterrijke natuur en speelse routes gemaakt dat vanaf 2023 toegankelijk zou moeten zijn.

Wonderwoud Gent Lochristi

Daarbuiten wordt open ruimte voorzien waarin plaats is voor landbouw, begroeide grachten en kleine bosjes.

Wonderwoud Gent Lochristi

Het contrast tussen de open ruimte buiten en het dichte bos binnenin, maakt van het Wonderwoud een plek van bijzondere natuurbeleving. In afwachting van publieke toegankelijkheid, werd een website gebouwd waarop je het laatste nieuws over de ontwikkeling van de groenpool kan volgen. Het is dus nog even wachten tot je het bos in kan, maar binnenkort vlieg je al over het gebied, want dan laten we op www.wonderwoud.gent  unieke luchtbeelden op je los.” aldus ANB – Agentschap Natuur en Bos.

Al een paar decennia wachten velen op dit stukje natuur. Lochristi is bosarm en bezit een piepklein struweeltje in de Smalhaveldstraat. Wie bos wil proeven, moet naar Puyenbroeck waarvan een klein deel op het grondgebied van Zaffelare ligt. In het verleden werden meerdere voorstellen gedaan om een stuk grond aan te kopen en er een (speel)bos in te richten maar die werden telkenmale van tafel geveegd.

Wonderwoud Gent Lochristi zandwinning

Nu komt fase 1 van het Wonderwoud er stilletjes aan. Daarna komt er een uitbreiding met 70 ha en nog later zal het geheel uiteindelijk 200 ha omvatten.

De vergunning voor de zandwinning is eind 2018 vervallen. De vergunning voor de opvulling loopt nog tot eind 2020. Hier is de Vlaamse Waterweg https://www.vlaamsewaterweg.be verantwoordelijk. Dit voorjaar werd door DC Industrial nv (Groep De Cloedt) een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor de opslag van tijdelijke zandstocks. De vermarkting van die vele tienduizenden kubieke meter uitgegraven zand is blijkbaar niet evident. In juni 2019 weigerde de deputatie de vergunning en hiertegen is het bedrijf in beroep gegaan bij de minister. In principe volgt de beslissing binnen de 4 maand. Het betreft weliswaar een ander stuk van deze toekomstige groenpool en staat de eerste fase niet in de weg.

Het was zondag weer eens even proeven en nog lang wachten.

Wonderwoud Gent Lochristi

Fotografe Annick Gentier maakte onderstaande mooie fotoreeks tijdens de bezoekdag. Veel kijkplezier.