Wordt 2021 het jaar van …800 jaar Zaffelare?

Bennie
1 reactie(s)
800 jaar Zaffelare © Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

Corona had het voorbije jaar een enorme impact op de samenleving. Heel wat artiesten, sportmensen, organisatoren, ondernemers en zovelen anderen zagen hun plannen gedwarsboomd. Konden of kunnen ze hun dromen toch nog realiseren? Vandaag geen gesprek maar een vooruitblik op (hopelijk) een feestelijk jaar.
800 jaar Zaffelare © Bennie Vanderpiete
In 2021 bestaat Zaffelare 800 jaar en dat mag groots gevierd worden. Om alles in goede banen te leiden, werden 2 werkgroepen opgericht. Luc Van Autreve is de drijvende kracht achter “De Nieuwe Ontginning”, Luc Vincent leidt op zijn beurt de “Parochiale Werkgroep Zaffelare 1221-2021”. De beide werkgroepen die nauw samenwerken, zijn ondertussen al sinds 2018 bezig met de voorbereidingen van wat een heus feestjaar met tal van activiteiten moet worden. Al zorgt corona nog steeds voor heel wat onzekerheid.
800 jaar Zaffelare © Luc VincentEXPO 1221

De officiële openingsceremonie van het feestjaar, voorzien op 16 januari, diende uitgesteld. Net als het concert van Ralph Rousseau - met in het voorprogramma Lidewei Philips – dat op 13 februari zou doorgaan.
Daardoor zal, indien corona het toelaat, de EXPO 1221 het eerste event van het feestelijk jaar worden. Aan de hand van dagelijkse voorwerpen, affiches, prenten en foto’s zal de geschiedenis van Zaffelare gevisualiseerd worden. Op deze expo zal ook het nieuwe reuzenpaar MANTEN en KALLE getoond worden.

800 jaar Zaffelare © Luc Vincent

Op initiatief van de werkgroep Zaffelare 1221-2021 werden deze reuzen terug “in het leven geroepen” en werd een nieuw reuzenpaar gebouwd. De oorspronkelijke reuzen waren 3,5 m hoog en wogen ongeveer 25 kg. Ze werden ingehuldigd op 2 augustus 1931 in het kader van de Vlaamse Kermis in de hovingen van kasteel Mullié in de Nerenhoek. Zij waren aanwezig op alle feestelijkheden van de Gezinsbond, maar gingen ooit verloren.
Expo 1221 is van 6 tot 30 mei te bezoeken in de serres van de familie Boone (Molenstraat 14, Zaffelare).  
De Zaffelaarse Nachten

Vanaf de maand mei zal door “De Nieuwe Ontginning” elke derde donderdag van de maand een historische avond georganiseerd worden. Tijdens deze “Zaffelaarse Nachten” komt er telkens een gastspreker die een historisch onderwerp zal toelichten: het ontstaan van de parochies, de plaatsnamen, het ontstaan van het Provinciaal Domein Puyenbroeck, de geschiedenis van de boeren en de bloemisten, enz.
Die avonden worden er ook telkens ex-leden van de lokale jeugd-, cultuur- en beroepsverenigingen uitgenodigd die komen getuigen over het verenigingsleven 50 jaar geleden. Verder een streepje muziek gebracht door plaatselijke muzikanten en projecties van oud foto- en filmmateriaal. Momenteel zijn er 9 “Zaffelaarse Nachten” voorzien in de periode 20 mei 2021 – 17 maart 2022.

Historische fietszoektocht

“De Nieuwe Ontginning” zorgt ook voor een historische fietszoektocht. Geïnteresseerden kunnen vanaf 5 juni met hun tweewieler een rondrit doen die hen langs de vele plekjes met historisch belang in Zaffelare zal voeren. Deze uitgestippelde tocht kan doorlopend en op eigen initiatief gefietst worden, tot en met 19 september.
800 jaar Zaffelare © Luc VincentHistoria Mundi 2021

Het provinciaal domein Puyenbroeck vormt op 26 en 27 juni het kader voor een 2-daags historisch kampement. Op 5 ha kan je met het hele gezin, of in je eigen bubbel, een wandeling doorheen de geschiedenis maken. Een duizendtal re-enactors, geschiedenisliefhebbers en “geschiedenisuitbeelders” laten je de préhistorie, de oudheid, het tijdperk van Romeinen, Kelten en Spartanen en de middeleeuwen herbeleven. Maar ook de “pruikentijd” en de beide wereldoorlogen komen aan bod. Veldslagen worden nagespeeld en kinderen kunnen deelnemen aan het eindgevecht met de re-enactors. De toegangsprijs zal 10 euro bedragen voor de volwassenen. Kinderen van 6 t/m 14 jaar betalen 5 euro en er is gratis toegang voor de kleuters.

800 jaar Zaffelare © Bennie Vanderpiete

Vintage modeshow

Op zaterdag 11 en zondag 12 september 2021 plant men – in de cultuurzaal van het nieuwe complex Uyttenhove – een bijzonder spektakel: “150 jaar mode, Vintage Modeshow”.
Het wordt een wervelend gebeuren met 40 mannequins. Een totaalspektakel met licht, aangepaste muziek en met de medewerking van het Retrospecive Vintage Modemuseum uit Gavere. Héél uitzonderlijk – omdat de opbrengst van dit initiatief naar het Kinderkankerfonds Koester en OIGO gaat - laten zij originele kledingstukken uit hun collectie uit de periode tussen 1875 en 1975, terug tot leven komen! Op zaterdag 11 september zijn twee shows voorzien: één ’s namiddags en één ’s avonds. Op zondag is dat enkel in de namiddag. Elke show duurt 2 x45 minuten met een half uurtje pauze.

800 jaar Zaffelare © Luc Vincent

Forza Musica

Eind december 2021 slaan De Landelijke Gilde van Zaffelare, Cultuur Zaffelare (CuZa) en de Parochiale Werkgroep Zaffelare 1221-2021 de handen in elkaar voor een vroeg nieuwjaarsconcert. Hiervoor wordt het symfonisch orkest “Forza Musica” uitgenodigd in de kerk van Zaffelare. Hun eerste opvoering daar, op 12 januari 2019, was een groot succes. Ze zullen die avond nog eens overdoen met een aangepast repertoire. De juiste datum wordt later nog bepaald.

De openingsceremonie? Corona? 2022?

Dergelijk feestelijk jaar kan natuurlijk niet zonder officiële opening. Maar waar en wanneer die kan plaatsvinden is nu nog onduidelijk. Er liggen een 3-tal opties op tafel. De voorkeur gaat uit naar een plechtige openingsceremonie op 8 mei in het LoS (sierteeltmuseum). Indien dat niet mogelijk blijkt, zou de opening kunnen gekoppeld worden aan een andere activiteit bv. op 6 mei bij de start van Expo1221 of bij de aftrap het evenement Historia Mundi.
De coronacrisis en bijhorende maatregelen zullen hiervoor uiteraard bepalend zijn. In het slechtste geval dient de viering van “800 jaar Zaffelare” een jaartje uitgesteld.
In elk geval werd nu al beslist om het feestjaar met enkele maanden te verlengen. De afgelaste evenementen krijgen dan in 2022 een nieuwe kans. Dat zal bv. het geval zijn voor het klassiek concert van de viola da gamba virtuoos Ralph Rousseau - met in het voorprogramma Lidewei Philips op de harp – in de Maalderij te Zaffelare.

Alle info is terug te vinden op de website van de organisatie HOME | 800 jaar Zaffelare (zaffelare2021.info)  

Laat ons hopen dat 2021 het jaar wordt van ...800 jaar Zaffelare

(Afbeeldingen © Bennie Vanderpiete – 800 jaar Zaffelare/Luc Vincent)