Wordt 2021 het jaar van….Evarist Ganzelever?

(Woord-)kunstenaar Evarist Ganzelever kan je niet enkel lezen op deze blog. Geregeld is hij te horen op evenementenradio VROB met zijn “Spuksels” die we ook delen. Hij bracht al 8 dichtbundels uit en haalde in Lochristi poëzie uit zijn keurslijf. Artistiek is hij actief bij Lo-art. 

Corona had het voorbije jaar een enorme impact op de samenleving. Heel wat artiesten, sportmensen, organisatoren, ondernemers en zovelen anderen zagen hun plannen gedwarsboomd. Hoe beleefden zij het voorbije jaar en kunnen ze hun dromen misschien toch waarmaken? Lochristinaar.com nam contact op met een aantal bekende inwoners van onze gemeente.

Na het overlijden van zijn echtgenote Chris De Vuyst, bracht Roger Praet  (aka Evarist Ganzelever) “Long May You Run” uit. Het was zijn getuigenis over de laatste levensmomenten van Chris. Het boekje vormde ook de aanzet tot de gelijknamige actie op 22 december 2019 waarmee geld ingezameld werd voor het goede doel. Roger zou terug mee aan het roer staan voor een tweede editie in 2020.
Met Lo-art – het kunstenaarscollectief waarvan hij voorzitter is – zou hij in mei 2020 een bijzondere openluchttentoonstelling organiseren. Corona besliste er anders over.
Vandaag een tweede bijdrage in onze reeks “Wordt 2021 het jaar van..”, deze keer met epicurist Evarist Ganzelever.

Evarist, hoe heb jij 2020 beleefd?

“In tegenstelling tot wat je zou verwachten in zo'n stilstaand jaar had ik een enorme schrijfdrive. En dan heb ik het niet over het aantal bladzijden, maar over het inhoudelijke, de invalshoeken. Beperkingen kunnen ook een opportuniteit zijn om, in mijn geval, artistieke compensatie te zoeken.
Op familiaal vlak bleef het voor mij nog zoeken naar (innerlijke) rust, sinds het wegvallen van mijn vrouw. Ook op organisatorisch vlak was het een aftasten naar evenwicht. Hulp allerlei kreeg ik ruimschoots aangeboden, maar hoe goed en warm de bedoelingen ook waren en zijn, het helpt me niet altijd vooruit om mijn eigen plaats te vinden.”

Wat heb je het voorbije jaar het hardst gemist?

“Als woordmens niet op een omgekeerde bierbak de natie kunnen toespreken was er eentje. Uiteraard het gemis aan fysiek contact. Zoals m'n moeder die in een WZC verblijft en die ik sinds begin maart vorig jaar niet meer heb aangeraakt, laat staan een face to face gesprek zonder afluisteraars in de buurt. Of tot een stuk in de nacht filosoferen met vrienden, de wereld verbeteren met een karton Duvel als lijm, zit eveneens in mijn top 3 van het gemis.”

Heeft deze coronacrisis ook een positief kantje?

“Zeker. De pijnpunten binnen onze samenleving kwamen bloot te liggen, en dingen benoemen is een eerste stap naar anders of beter. Ik heb het afgelopen jaar wat meer boeken gelezen dan tijdens andere jaren, wat misschien ook een vorm van escapisme is. Het besef dat eigenlijk alleen het heden er toe doet, het nu, kreeg een prominentere plaats in mijn bestaan.”

Heb je al concrete plannen voor 2021 en hoe zien die er uit?

“Met het kunstenaarscollectief Lo-art willen we onze uitgestelde openluchttentoonstelling 'Lo-art op dreef' zeker laten doorgaan in de meimaand. Een project waarbij iedere deelnemende kunstenaar enkele nestkastjes artistiek onder handen nam en waarmee we de Rozelaredreef in Lochristi mee willen afzomen. Kunstige nestkastje die, als alles 'normaal' verloopt, deze zomer ook zouden te zien zijn in Gent bij HAM (Honest Arts Movement). Voor evenementenradio VROB een nieuwe format bedenken en concretiseren ter vervanging van mijn stilaan gedateerde 'Spukselscorner' is zeker een trigger. Verder zijn er de lopende zaken, zoals vlijmscherpe artikels schrijven, wat telkens een uitdaging op zich is. En zoals telkenjare tuimelen er nog wel andere artistieke of literaire uitdagingen mijn leven binnen.”

Welk doel heb je voor 2021 en wat wil je de komende jaren bereiken?

“Graag het boek afwerken en publiceren waarin ik al 27 bladzijden ver zit. Het is de wortel die ik mezelf wil voorhouden om tussen twee bedrijven door literair verder te gaan… Verder zal ik heel blij zijn wanneer mijn creatieve drive op huidige bedrijfstemperatuur kan blijven!”

Heb je – tot slot –  een nieuwjaarswens voor de inwoners van Lochristi?

“Neem het allemaal niet te ernstig!“

(Foto's © Bennie Vanderpiete – Evarist Ganzelever)

Scroll naar boven