Wordt 2021 het jaar van…Jonas Van de Steene?

Bennie
0 reactie(s)
Jonas Van de Steene - © Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

Handbiker en paralympiër Jonas Van de Steene was in volle voorbereiding op een nieuw schitterend seizoen met als hoogtepunt de Olympische Spelen. En toen strooide corona roet in het eten. Wordt 2021 het jaar van Jonas?

Corona had het voorbije jaar een enorme impact op de samenleving. Heel wat artiesten, sportmensen, organisatoren, ondernemers en zovelen anderen zagen hun plannen gedwarsboomd. Hoe beleefden zij het voorbije jaar en kunnen ze hun dromen misschien toch waarmaken? Lochristinaar.com nam contact op met 5 bekende inwoners van onze gemeente.
Vandaag de eerste bijdrage in deze kleine reeks met handbiker en paralympiër Jonas Van de Steene. 

Jonas Van de Steene - © Bennie Vanderpiete

Dag Jonas, hoe heb jij 2020 beleefd?

“Een jaar geleden verbleef ik – net als de voorgaande jaren - in Lanzarote om het nieuwe seizoen voor te bereiden. En toen sloeg corona toe. Op 15 maart ging het eiland (net als Spanje en vrijwel heel Europa) in lockdown. Ik mocht het huis enkel verlaten om mijn hond Oscar, in de onmiddellijke omgeving, uit te laten of me naar de dichtstbijzijnde winkel te begeven. De opgelegde maatregelen waren heel drastisch en iedereen moest hier alles van thuis uit doen. Trainen deed ik op rollen terwijl mijn handbikevrienden in België buiten konden rijden.
Toen zelfs de olympische spelen uitgesteld werden, was het duidelijk dat er ook geen wedstrijden meer zouden plaatsvinden. In mijn hoofd heb ik toen vrij snel de klik gemaakt, de focus verlegd naar 2021 en mijn trainingen aangepast. Door de coronamaatregelen ben ik – enerzijds uit nood en anderzijds uit veiligheidsoverwegingen – in Lanzarote gebleven.
Het contact met mijn familie en vrienden, trainers enz. verliep enkel via whatsapp. De voorbije kerstperiode ben ik dan toch even terug naar België gekomen om na lange tijd mijn ouders en mijn zus nog eens te zien. Iedereen had er nood aan. Een heel tof, maar ook zeer emotioneel weerzien. En ondertussen train ik al terug in Lanzarote.”

Jonas Van de Steene - © Bennie Vanderpiete

Wat heb je het hardst gemist in 2020?

“Ongetwijfeld mijn familie en vrienden, maar daarnaast ook het gewone dagelijkse gebeuren zoals we het voor corona kenden. Men beseft altijd maar wat men had, als het ontnomen wordt. Hopelijk kunnen we in 2021 vlug terugkeren naar een min of meer normaal leven.”

Heeft deze coronacrisis ook een positief kantje?

“Als deze hele crisis al een positief kantje heeft, dan is het misschien het groeiend besef dat niet alles vanzelfsprekend is. Zodra alles terug zal mogen in “het nieuwe normaal” zullen de mensen hopelijk hun familiale banden en vriendschappen beter onderhouden. Misschien sneller eens op bezoek gaan bij dierbaren i.p.v. een vlug telefoontje. “

Jonas Van de Steene - © Bennie Vanderpiete

Heb je al concrete plannen voor 2021 en hoe zien die eruit?

“In 2021 heb ik – als alles gunstig blijft evolueren - een heel drukke wedstrijdagenda. Ik beperk me hier dus tot mijn belangrijkste wedstrijden.  Op vrijdag 30 april start ik in eigen land. Dan is er de “Ronde in Flanders Classics”. Een “Ronde van Vlaanderen” voor paracycling atleten met start in Brugge en aankomst in Oudenaarde. Een week later – traditioneel het eerste weekend van mei - is er de WB-manche in Oostende. Op 13 mei rijd ik dan de WB-wedstrijd in Marostica (Italië). Vanaf dan begin ik met de opbouw naar de wereldkampioenschappen die van 9 t/m 13 juni in Cascais (Portugal) doorgaan. Onze nationale feestdag vier ik dit jaar in Canada tijdens de WB-wedstrijd in Baie-Comeau (20 t/m 22 juli). En van 24 augustus t/m 5 september zijn er dan de Paralympics in Tokyo.
Als de marathonwedstrijden dit voorjaar en deze zomer kunnen doorgaan, zal ik er vermoedelijk ook nog enkele toevoegen aan mijn agenda. Het is nog niet bekend waar, en wanneer, het Belgisch kampioenschap verreden wordt. Dat wil ik uiteraard ook betwisten. Maar de hele kalender is nog erg voorlopig en afhankelijk van de situatie op het vlak van corona en eventuele quarantainemaatregelen. ”

Jonas Van de Steene - © Jonas Van de Steene

Je rijdt ondertussen in een oranje trui?

“In september 2019 kreeg ik de kans om ook aan te sluiten bij het Duitse Sunrise team. Het gaf me de mogelijkheid om Benelux-ambassadeur te worden voor Quickie, een merk van rolstoelen en hulpmiddelen zoals E-mobiliteit. Maar ik bedong dat ik ook lid mocht blijven van het Belgische Feniks-team en dat Feniks ook op mijn nieuwe trui kwam te staan. Feniks draag ik voor altijd in het hart. De steun die ik er van Daniel Dierckx en de andere teamleden kreeg, vergeet ik nooit.”

Jonas Van de Steene - © Bennie Vanderpiete

Wat is je grootste doel voor 2021?

“Eerst en vooral wil ik terug goed presteren in Oostende, vormbehoud tonen en zo mijn selectie voor de Spelen verzekeren. En dan is uiteraard het WK in Portugal een hoofddoel met nadien hopelijk een mooi resultaat in Tokio. “

Wat wil je de komende 5 jaar nog bereiken en/of welke wensen heb je?

“Voor mezelf heb ik al uitgemaakt dat ik op sportief vlak zeker nog doorga tot de spelen in Parijs in 2024. Dan zie ik wel hoe het zit “in het hoofd” en “met het lichaam” en ook op familiaal vlak. Eventueel ga ik dan nog door tot 2028 als de olympische vlam in Los Angeles zal branden.”

Jonas Van de Steene - © Bennie Vanderpiete

Heb je een wens/boodschap voor de inwoners van Lochristi voor 2021?

“Ik wens dat iedereen goed beseft wat we de voorbije maanden moesten ontberen en welke kansen men vroeger soms liet liggen. Hopelijk keert iedereen binnenkort niet gewoon terug naar het oude leven, maar is er meer bewustwording is en grijpt men de kansen die zich aanbieden.”

Jonas, we kijken alvast uit naar je prestatie in 2021 met hopelijk een nieuwe Olympische medaille.  Zaffelare zal klaar zijn voor een nieuwe warme ontvangst!

(Foto's © Bennie Vanderpiete & Jonas Van de Steene)