Wordt Lies Lambrecht cultuurlaureaat 2023?

Bennie
0 reactie(s)
Cultuurlaureaat 2023 Lies Lambrecht © Bennie Vanderpiete

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

Op 16 september worden de cultuurlaureaten bekendgemaakt. U kan sinds midden augustus stemmen voor de publieksprijs. We stellen alle 11 genomineerden voor en vandaag is het de beurt aan hedendaagse danseres Lies Lambrecht.

Verkiezing cultuurlaureaat

Midden september, bij de start van het nieuwe culturele seizoen, worden de nieuwe cultuurlaureaten bekendgemaakt. Dit jaar worden er 4 prijzen uitgereikt: de carrièreprijs, de juryprijs, de publieksprijs en – voor het eerst – de jong talentprijs. Die nieuwe talentprijs verklaart ook de erg jonge, ietwat eigenzinnige selectie van genomineerden. De gemiddelde leeftijd van de 11 kandidaten is… net 30 jaar! 

De carrièreprijs, jong talentprijs en de juryprijs worden gekozen door de werkgroep en het dagelijks bestuur van de cultuurraad, aangevuld met een jurylid. De publieksprijs wordt – uiteraard gekozen door het publiek. Stemmen kan sinds midden augustus (hier klikken) en we stellen u de genomineerden allemaal voor. De negende kandidaat, de 23-jarige Lies Lambrecht, is een professionele hedendaagse danseres, die ondertussen al internationale adelbrieven kan voorleggen.

Cultuurlaureaat 2023 Lies Lambrecht © Bennie Vanderpiete

Lies Lambrecht

Lies Lambrecht (23) uit de Dekenijstraat is de jongste telg uit een nieuw samengesteld gezin met broer Maarten en stiefzussen Cateau en Melanie. Ze is de dochter van Els Eggermont, die nu leerkracht is bij Edugo Lochristi en voordien bloemenzaak Amaryllis uitbaatte. Haar papa, Patrick, groeide op in Lochristi maar woont nu in Lokeren. 

Na de lagere school in GBS Lochristi, ging Lies naar het MUDA in Evergem waar ze - tot 2017 de richting “hedendaagse dans” volgde. Dat is een voorbereidende opleiding om later professioneel danser te kunnen worden. Nadien - Lies was 17 jaar oud – trok ze naar het SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance) waar ze zich bekwaamde tot professionele hedendaagse danseres.

NEGABSENCE

T.g.v. de coronacrisis moest Lies in 2020 (tijdelijk) terugkeren naar België. Maar, in het kader van haar opleiding moest ze samen met Arianna Berton, een Italiaanse medestudente, een project voor het vak “compositie” uitwerken.

“Normaal gezien is dit een proces van 5 weken met een dagelijkse opvolging door onze leerkracht. We hebben ons project noodgedwongen moeten aanpassen tot een “video-dansproject”. We lieten ons inspireren door de situatie waarbij we een duet moeten dansen en toch fysiek niet samen kunnen zijn. Ik danste in Lochristi en Arianna 1.000 km verderop, in Salzburg. We filmden elk afzonderlijk onze dans en ik monteerde alles tot één geheel” vertelde Lies toen aan Lochristinaar (hier klikken). In NEGABSENCE  zoeken onze lichamen naar elkaar. Maar er is uiteraard de fysieke afwezigheid (“ABSENCE”). Zonder knuffel kunnen onze lege en negatieve ruimtes (negative spaces of “NEG”) niet worden ingevuld. Het verschil in locatie vertelt hoe we elk letterlijk vastzitten in onze eigen ruimte. Met de klassieke “Pas de Deux” als uitgangspunt en de quarantainesituatie als inspiratie overleefde ons duet.”

Cultuurlaureaat 2023 Lies Lambrecht © Bennie Vanderpiete

Professionele carrière

Lies studeerde in 2021 af en begon haar professionele carrière in Bern bij de Marcel Leemann Physical Dance Theatre Company. Daar maakte ze deel uit van de productie ‘HYPNOS’. In 2022 vervolgde ze haar dansstudies bij Art Factory International, gevolgd door een samenwerking met Vignale in Danza (Italië) voor de uitvoering van “Memoria Ecoica”.

Sinds 2022 is Lies actief in Broei te Gent. Ze maakte er - in samenwerking met Astrid Delombaerde - haar eigen multidisciplinaire productie ‘Tijdelijk Teder’ die opgevoerd werd in het BROEI. Sinds kort werkt ze samen met het gezelschap NEON aps in Reggio Emilia (Italië). Deze organisatie brengt dans en circus samen in ‘side specific performances’ (voorstellingen die niet in klassieke theaters spelen).

NEGABSENCE in Uyttenhove

NEGABSENCE is ook Lies' actuele productie die ze samen met Arianna Berton en – deze keer ook - Giulia Di Stefano maakt. Samen vormen ze Midline- collective. Dit nieuwe trio staat reeds geprogrammeerd op festivals zoals Patchwork dansfestival (BE) en Cortoindanza in Sardinië (IT), maar de voorstelling zal ook opgevoerd worden in Broei en op 20 januari 2024 in zaal Uyttenhove te Lochristi (kaarten bestellen kan door hier te klikken). Wie graag de voorstelling van Lies in  Broei wil bijwonen, of een andere voorstelling, klikt best even hier

Het gaat hard

‘Bella!’ is dan weer Lies' nieuwste solo die ze choreografeerde en in première bracht in maart 2023 op het Patchwork Dansfestival te Gent (BE) en waarmee ze op 19 augustus optrad tijdens ‘Dansen in ’t Park’ in Gent. Lies geeft ook les, zowel in het kunst secundair onderwijs MUDA als in Broei waar ze sinds 2022 actief is. Ze organiseert workshops “beweging en dans”, organiseert yoga evenementen en geeft yogalessen. Danspunt vroeg haar als danscoach om dansers bij staan en te steunen bij het maken van hun dansproject. En – last but not least – is Lies aangenomen als danser voor een productie van de Opera van Wenen (september t/m november 2023).

Stemmen voor Lies?

Wilt u voor Lies stemmen? Elke inwoner, binnen én buiten Lochristi, kan zijn of haar stem maximaal één keer uitbrengen. Houd daarvoor je rijksregisternummer bij de hand en klik op volgende link om je stem uit te brengen (hier klikken).