Wordt Lo-art cultuurlaureaat 2021?

Bennie
1 reactie(s)
Cultuurlaureaat2021-Kand - Lo-art - © Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

Ook dit jaar worden in Lochristi 3 cultuurprijzen uitgereikt: de eigenlijke cultuurlaureaat, de carrièreprijs en de publieksprijs. Voor die laatste prijs kan men binnenkort online stemmen. Vanavond werd bekendgemaakt dat Lo-art de laatste kandidaat is op de shortlist.

Het kunstenaarscollectief Lo-art ontstond in 1998, een jaar na de 3de uitgave van Serrekunst.

Wereldburger en beeldend kunstenaar Thierry Lauwers was de eerste voorzitter. In 2011 nam Roger Praet het voorzitterschap over van Daniël De Clercq. Het collectief verenigde van in het begin een aantal geëngageerde en gepassioneerde artiesten. Vandaag telt Lo-art 10 leden die woonachtig zijn in Lochristi. Allen hadden ze hun inbreng bij “Lo art op dreef”, de recente coronaveilige expositie in open lucht. U weet wel, de 40 kunstzinnige nestkastjes in de Rozelaredreef.

Cultuurlaureaat2021-Kand - Lo-art - © Bennie Vanderpiete

“We beschikken nochtans over een heel groot netwerk van kunstenaars waarop we beroep kunnen doen bij tentoonstellingen of projecten. Hier zitten ook jonge kunstenaars bij. Maar voor “Lo-art op dreef” wilden we minder organisator zijn, daarom hielden we het voor deze keer bij de kerngroep” aldus Roger Praet.
En die kerngroep, dat zijn Roger Praet (Evarist Ganzelever), Rita Bracke, Machteld Moijson, Hans Van Hilst en Trees De Brabander, Sofie Van Durme, Patrick Vanrijckeghem, Jenka Barakina, Kris Reynebeau en Claudine Denert. 

Cultuurlaureaat2021-Kand - Lo-art - © Bennie Vanderpiete

Roger, hoe zou jij Lo-art omschrijven als vereniging?

“We zijn een groep gelijkgestemde zielen met een groot hart voor kunst en creativiteit in al zijn facetten. Zo kunnen we de Lootse bevolking heel wat bieden op het vlak van kunst en cultuur.
Dat doen we door middel van tentoonstellingen, poëziewedstrijden, workshops, projecten enz., waarbij soms kunstenaars van buiten Lo-art worden uitgenodigd om mee te werken. De groep omvat kunstenaars uit verschillende disciplines zoals schilderen, tekenen, beeldhouwen, ceramiek, poëzie, schrijfkunst, fotografie, batik, enz. Met andere woorden, een gevarieerd pallet waarmee we tijdens groepstentoonstellingen naar buiten komen.”

Cultuurlaureaat2021-Kand - Lo-art - © Bennie Vanderpiete

Is die kunst jullie hoofdbezigheid?
 
“Bij enkele van onze leden is, of was, die hoofdbezigheid kunst gerelateerd. We tellen o.m. 2 beroepskunstenaars en 2 leerkrachten plastische opvoeding in onze rangen. Maar bij ieder lid is er een professionele betrokkenheid en passie aanwezig.”

Hoe beleven jullie zelf cultuur?

“Los van elkaar gaan we naar optredens, concerten, theatervoorstellingen, tentoonstellingen, wonen workshops bij, publiceren… En uiteraard elkaar artistiek ondersteunen, dat vinden we belangrijk.”

Cultuurlaureaat2021-Kand - Lo-art - © Bennie Vanderpiete

Waar kunnen de mensen jullie, los van Lo-art, nog van kennen?

“Enkele leden van onze vereniging zijn gekend door individuele tentoonstellingen. Sommigen geven als vrijwilliger creatieve workshops bij bejaarden. Anderen organiseren dan weer crea-ateliers voor kinderen. Er waren ook onze kunstige ateliers in het gewezen LCC in Zaffelare. Verder zijn er leden actief met workshops “modeltekenen” en “monoprint” voor kinderen. Zelf ben ik ook nog redacteur bij Lochristinaar.com (www.Lochristianar.com) . Ik ben ook elke maand te horen met mijn “Chroniqueur” op de lokale evenementenradio VROB.”

Cultuurlaureaat2021-Kand - Lo-art - © Bennie Vanderpiete

Jullie organiseren op regelmatige basis groepstentoonstellingen, zoals recent “Lo art op dreef”. Maar iedereen herinnert zich bv. ook nog “Vertel ons geen sprookjes” (2018, in Beervelde), “Speeltijd” (2017 in Zeveneken) of “Wrede/vrede kunst ’14- ‘18” (Lochristi, n.a.v. 100 jaar WO I). Op welk van al die tentoonstellingen zijn jullie het meest trots?

"We zijn trots op al onze projecten die we door de jaren heen gerealiseerd hebben. Het zijn er ondertussen al 11. Er één tentoonstelling uitpikken zou de andere oneer aandoen, het zijn allemaal onze artistieke kinderen! “Onderweg” (2010) in het provinciaal domein Puyenbroeck was van een heel groot kaliber. Met de deelname van buitenlandse kunstenaars toonden we dat we meer waren dan een lokaal verschijnsel!"

Cultuurlaureaat2021-Kand - Lo-art - © Bennie Vanderpiete

Mochten jullie schepen van cultuur zijn in Lochristi, waarmee zou je dan uitpakken?

"Lo-art is een feitelijke vereniging. We krijgen subsidies van de gemeente maar hebben geen eigen lokaal. Vergaderen doen we soms bij een lid in de tuin wanneer de weersomstandigheden het toelaten. Verder huren we een zaaltje in het Sierteeltmuseum of de oude bibliotheek van Zaffelare.
Maar moesten we schepen van cultuur zijn, dan zouden we zorgen dat het mooie gebouwtje van de dekenij, in zijn originele staat gerestaureerd, een mooie tentoonstellingsruimte kan worden voor beeldende kunst."

Stemmen voor Lo-art – of voor een andere kandidaat - kan vanaf vrijdag 2 juli (om 19 uur) tot en met zondag 5 september (middernacht) via de hiervoor voorziene pagina op de website van de gemeente (https://www.lochristi.be/product/698/cultuurlaureaat ).

Cultuurlaureaat2021-Kand - Lo-art - © Bennie Vanderpiete

Cultuurlaureaat2021-Kand - Lo-art - © Bennie Vanderpiete
Cultuurlaureaat2021-Kand - Lo-art - © Bennie Vanderpiete