Wordt Maarten Moerkerke cultuurlaureaat 2021?

Bennie
0 reactie(s)
Cultuurlaureaat2021-Kand - Maarten Moerkerke- © Bennie Vanderpiete

Tekst & Titelfoto © Bennie Vanderpiete

Ook dit jaar worden in Lochristi 3 cultuurprijzen uitgereikt: de eigenlijke cultuurlaureaat, de carrièreprijs en de publieksprijs. Voor die laatste prijs kan men binnenkort online stemmen.

Televisieregisseur Maarten Moerkerke is de 7de kandidaat op de shortlist voor cultuurlaureaat 2021 die we u voorstellen. Iemand die lokaal misschien minder bekend is in het vrijetijds- en verenigingsleven, maar met een indrukwekkend palmares.

Cultuurlaureaat2021-Kand - Maarten Moerkerke- © Sofie Silberman

West-Vlaamse roots

Maarten (51) is afkomstig van Wevelgem, waar hij tot zijn 20ste levensjaar bleef wonen. Hij studeerde 2 jaar aan de filmschool in Brussel, maar voltooide die opleiding niet omdat hij vrij snel aan de slag kon als “stagiair decor”. Langzaam maar zeker, met veel inzet en ijver, werkte hij zich op. ”Het waren toen nog andere tijden, de tv- en filmwereld is nu veel meer geprofessionaliseerd. Ik heb de kansen die ik onderweg gekregen heb altijd met twee handen aangenomen” zegt Maarten daarover. Eerst bleef hij in Brussel wonen (daar was toen het meeste werk op film- en televisiesets) om zich dan in het Gentse te vestigen. In 2006 verhuisde hij van Sint-Amandsberg naar Lochristi, waar hij nog steeds woont met zijn echtgenote en hun 3 zonen.

Regisseur en productiehuis

Het lijstje met televisiereeksen die Marten regisseerde is rechtuit indrukwekkend. 94 afleveringen van “Wittekerke” (1995-1999), 8 afleveringen van “Zone stad” (2010-2012), de reeksen “Deadline 14/10” (2012) en “Deadline 25/05” (2014), 8 afleveringen van “Coppers” (2015), de reeksen “De luizenmoeder” (2018-2019) en “Lockdown” 2020. Het is slechts een kleine greep uit het palmares van Maarten. En eind 2020 kon u kijken naar “De bende van Jan De Lichte”, het paradepaardje van Streamz (het streamingplatform van VTM en Telenet). Die verfilming van de legendarische roman van Louis Paul Boon straalde écht internationaal niveau uit en is ook te zien op Netflix (“Thieves of the Wood”).
Samen met Patrick De Witte (auteur) en Geert Peeters (producer) richtte Maarten in 2001 ook zijn eigen productiehuis 3Keys op.  Dat leverde o.m. 7 seizoenen “Comedy Casino” op, het eerste stand-up comedy programma in Vlaanderen.

Cultuurlaureaat2021-Kand - Maarten Moerkerke- © Sofie Silberman

Maarten, hoe zou je jezelf omschrijven als mens?

“No nonsens en heel down to earth.  Ik beantwoord wellicht aan het West-Vlaamse cliché: hard werken, de zaken aanpakken zonder veel woorden. Maar ik ben ook een echtgenoot en vader van 3 zonen die ik aan een ongelooflijke snelheid zie opgroeien.  Mijn gezin heeft mij beter gemaakt, als mens én als maker.”

Je regisseert fictiereeksen voor tv.  Waar kunnen de mensen jou nog van kennen?

“Van niet echt veel, denk ik, ik leef nogal teruggetrokken. Ik woon nu al sinds 2006 in Lochristi en kom er wel heel vaak. Maar mijn werk is niet echt 9 tot 5 en heel onregelmatig. Daardoor heb ik weinig tijd heb om mij te engageren in het vrijetijdsleven. Ook in mijn werk ben ik geen tafelspringer, ik werk achter de schermen en vind dat prima.”

Hoe beleef jij cultuur?

“Ik verslind vooral “verhalen”, in alle vormen en genres: boeken, theater, opera, documentaires, films, tv-reeksen, musea…  De nuance en het verhaal achter elke mens fascineert mij telkens opnieuw, nu nog meer in deze complexe en vaak gepolariseerde tijden. Diezelfde fascinatie voor “verhalen” heeft mij er wellicht toe aangezet om er zelf ook te willen vertellen. 

Was je al van jong af gefascineerd door verhalen en film?

“Verhalen hebben mij altijd al gefascineerd. Film- en tv-fictie is daar voor mij een ultieme vorm van. Ik kan mij ongelofelijk laten meeslepen door een goede reeks of film.  Dat ik af en toe diezelfde reacties krijg van mensen die graag naar mijn werk gekeken hebben geeft mij altijd een heel goed gevoel.  Er kruipt immers altijd heel veel tijd en werk in vooraleer het helemaal af is en op de kijker losgelaten wordt. En dat is altijd een heel spannend moment.”

Cultuurlaureaat2021-Kand - Maarten Moerkerke- © Sofie Silberman

De fictiereeksen die je maakte gaan van comedy tot vrij “donkere” verhalen. Wat regisseer je het liefst?

“Voor mij primeert het verhaal boven het genre.  Het klopt dat ik al heel uiteenlopende genres geregisseerd heb. Maar als het verhaal goed is en de omstandigheden zitten mee (denk maar aan acteurs, scenario…) dan ga ik ervoor.  De twee reeksen waar ik het meest intens aan gewerkt heb zijn “13 Geboden” en “De Bende van Jan De Lichte”, dat waren wel heel bijzondere ervaringen die heel dicht bij mezelf lagen.  Maar ook “De Luizenmoeder” (nvdr. met Tom Audenaert, die ook in Lochristi woont) was heel fijn om te maken en ik heb er heel veel respons op gekregen.  Het is ook belangrijk om plezier te beleven aan het maken zelf en dat was bij “De Luizenmoeder” heel zeker het geval.”

Hoe kijk jij naar “Cultuur in Lochristi”?

“Het viel mij als buitenstaander onmiddellijk op hoe sterk de inwoners van Lochristi aanéénhangen. Het is een trotse gemeenschap die zich cultureel niet laat intimideren door het “grote Gent” vlakbij. Ik vind dat ontroerend eigenzinnig en dat moet gekoesterd worden.”

Vrijdag wordt de laatste kandidaat van de shortlist bekend gemaakt. Stemmen voor maarten Moerkerke kan binnenkort op de website van de gemeente (https://www.lochristi.be/product/698/cultuurlaureaat ). Als het zover is, leest u het uiteraard op Lochristinaar.com, uw lokale nieuwsblog.

(Foto's © Sofie Silbermann - Bennie Vanderpiete)

Cultuurlaureaat2021-Kand - Maarten Moerkerke- © Bennie Vanderpiete