Wordt vzw Reinaert cultuurlaureaat 2021?

Wie wordt cultuurlaureaat 2021? Ook dit jaar kan u stemmen voor de publieksprijs. We stellen u de komende weken en maanden alle genomineerden voor. Vzw Reinaert is de tweede kandidaat die we in de spotlights plaatsen.

Verkiezing van cultuurlaureaten

In 2020 werd de verkiezing van de cultuurlaureaat in een nieuw jasje gestoken. Alle voorgedragen kandidaten komen op een longlist. Op basis van die lijst stelt een werkgroep (bestaande uit leden van de cultuurdienst en cultuurraad) een shortlist samen. De genomineerden op die shortlist worden vanaf maart tot eind juni bij mondjesmaat bekendgemaakt. De publieksprijs wordt dan gekozen door het publiek dat daarvoor geen inwoner van Lochristi hoeft te zijn. De carrièreprijs en de juryprijs worden gekozen door de leden van de werkgroep. Bij het begin van het nieuwe culturele jaar in september worden de laureaten bekendgemaakt. Lochristinaar.com zal ook dit jaar terug alle genomineerden voorstellen, één kandidaat per artikel.

Cultuurlaureaat2021-Kand2-Reinaert- © Reinaert
Oprichting Vzw Reinaert

Een volgende – nieuwe – naam op die shortlist is de vzw Reinaert. Toen in 2016 – tijdens Titailrock van Chiro Beervelde – een glas bier op een mengpaneel terechtkwam, kon een kortsluiting nipt voorkomen worden. De organisatoren besloten om toch even juridisch advies te vragen aan Rogier De Corte m.b.t. hun verantwoordelijkheid. Boven op dat juridisch advies kregen de vertegenwoordigers van Chiro Beervelde van Rogier ook nog de vraag of ze niet bereid waren de vzw Dekenale Werken van het Dekenaat Lochristi (ook gekend als vzw St-Daniël) over te nemen. Die werd in 1975 opgericht als uitloper van het toenmalige oudercomité Chiro Beervelde.
Op 6 maart 2017 werd de nieuwe vzw Reinaert officieel opgericht en in 2018 volgde de voorstelling. Dirk Verschueren, Erwin Van Damme, Björn De Clercq, Rob Naudts, en Peter Vervaet vormen sindsdien de kern van de raad van bestuur, aangevuld door E.H. Simoens en nog een aantal vrijwilligers. De overgang betekende een enorme verjonging van het bestuur.

Cultuurlaureaat2021-Kand2-Reinaert- © Bennie Vanderpiete

Uitgebreid patrimonium

De nieuwe vzw SC Reinaert zag zich meteen eigenaar worden van een heus patrimonium aan gebouwen. Denk aan de kleuter- en basisschool De Sprankel in Beervelde waar de vzw ook nog de zaal Sfeervelde (de vroegere bibliotheek), café De Bonte Koe en de Chiroterreinen en gebouwen in eigendom heeft. In Lochristi gaat het over de vroegere parochiale Kring in de Dekenijstraat, de Boskapel in Lobos en het vroegere “patronaatsgebouw” in de Bosdreef (Chiro).Feestzaal Hermeline en de kleuterschool De Sprankel – met de gebouwen waar de Chirojongens gehuisvest zijn – behoren tot het patrimonium in Hyfte. In Zaffelare gaat het over café en feestzaal Sint-Hubertus.

Cultuurlaureaat2021-Kand2-Reinaert- © Bennie Vanderpiete

“Mensen samenbrengen”

Vzw Reinaert heeft tot doel het sociaal en cultureel draagvlak in Lochristi te ondersteunen en socio-culturele projecten te organiseren. Er was dus niet alleen de naamswijziging, maar ook een inhoudelijke verruiming. “We willen de werking en ons patrimonium openzetten voor de hele bevolking. Mensen samenbrengen is niet voor niets de baseline van onze vzw” klinkt het bij het bestuur.
Dat samenbrengen gebeurt op heel wat manieren. Op 20 mei 2018 werd de vernieuwde zaal “Sfeervelde” ingehuldigd. Een polyvalente zaal ten dienste van de gemeenschap die – net als zaal Hermeline in Hyfte en zaal Hubertus in Zaffelare – ook voor privé-evenementen kan gehuurd worden aan zeer democratische prijzen.
“Wintervonken” was een eerste project van de nieuwe vzw. Gedurende de winter ‘18- ‘19 werden 4 concerten georganiseerd. De artiesten traden op voor een vaste en beperkte vergoeding en de opbrengst van deze avonden werd aan een goed doel geschonken.

Cultuurlaureaat2021-Kand2-Reinaert- © Bennie Vanderpiete

Op 20 oktober 2018 beet Erline Van Hijfte de spits af en gaf een fel gesmaakt optreden in de nieuwe zaal. In november volgde dan een muzikale avond met “Coup de Frein”. Begin 2019 kon de vzw Reinaert een cheque van 2.000€ overhandigen aan MOK. De Muziekschool Lochristi mocht met Céline Raman, Laura de Pillecyn, Evy Erauw en Simon Neyt het succesvolle eerste seizoen afsluiten. Een vervolg kon dus niet uitblijven en ook de winter nadien werden 4 optredens georganiseerd. OOOC Luien mocht zich nadien verheugen over een cheque van 1.000€. Dubbel geslaagd dus, want behalve “mensen samenbrengen” groeide hier ook een solidariteit.
Cultuurlaureaat2021-Kand2-Reinaert- © Bennie Vanderpiete

100 jaar Beervelde en 3de editie Wintervonken

Naast de organisatie van Wintervonken, bood vzw Reinaert ook steun bij tal van andere activiteiten: Festivélo, de “pastoortuin evenementen” in Beervelde tijdens de kermis, de tentoonstelling “Vertel ons geen sprookjes” van Lo-Art in Beervelde en verschillende acties van Broederlijk Delen. De vzw zal ook meewerken aan de festiviteiten rond “100 jaar Beervelde” en – als corona het toelaat – mag u zich nu al verheugen op een derde editie van Wintervonken.

Kandidaat voordragen?

Een kandidaat voordragen kan nog tot eind mei door een mailtje met de nodige motivering te sturen naar de cultuurdienst (cultuurlaureaat@lochristi.be ).Stemmen voor “vzw Reinaert” kan binnenkort op de website van de gemeente (https://www.lochristi.be/product/698/cultuurlaureaat ). Als het zover is, leest u het uiteraard op Lochristinaar.com, uw lokale nieuwsblog.

(Afbeeldingen © Bennie Vanderpiete – logo vzw Reinaert)
 

Scroll naar boven