Zaffelaarse Belevenissen Deel 2 – Paul Michiels, Stix & Stuff en special guests

Bennie
0 reactie(s)
Zaffelaarse belevenissen 2018

© Bennie Vanderpiete

Gisteren gingen de Zaffelaarse belevenissen ten einde met een absolute topdag. Corry Konings luisterde de seniorennamiddag op. ’s Avonds rockten Stix&Stuff op “de wei van Zaffelare” en verrasten met hun “special guests”. En daarna veroverde rasartiest Paul Michiels de Zaffelaarse harten.

Veel volk voor seniorennamiddag met Corry Konings

De tent was bijna te klein voor de seniorennamiddag met optredens van Conny Brooks en Corry Konings. En wie dacht dat je met dergelijke affiche enkel de derde leeftijd nog kon bekoren, had het duidelijk mis. In het publiek heel wat vijftigers en zestigers die Corry Konings – haar optredens zijn zeldzaam – nog eens aan het werk wilden zien.

Stix & Stuff met verrassende “special guests”

De Zaffelaarse Belevenissen sluiten traditioneel af met een knaller. Het was dit jaar niet anders.
Om 19 uur was er eerst het optreden van Stix & Stuff, de groep rond zanger-gitarist Steve Maas die niet alleen met de “the 6 string”, maar vooral met zijn stem verantwoordelijk is voor het doorleefde karakter van band. Naast hem virtuoos Arne Demets. Een beetje timide, maar met een karakteristiek en beklijvend gitaarspel. Drummer Bernd Coene, bassist Jo Eeckhout en toetsenman Gunter Callewaert – allen uitstekende muzikanten - zijn de andere bandleden.

Jammer genoeg was de publieke belangstelling eerst vrij mager: slechts enkele tientallen toeschouwers bij aanvang van het optreden. “Typisch Zaffelare” fluisterde ons iemand toe. “Ze komen maar als het al begonnen is”.

Stix&Stuff brachten - net als tijdens de Gentse Feesten - een erg meeslepende set van heel wat bluesnummers van grootheden als Albert King, Bill Withers en Eric Clapton en “rockversies” van hits van o.m. John Mayer, The Fab 4, Joe Cocker en Stevie Wonder.

Verrassen deden Stix&Stuff met enkele “special guests”. Eerst mocht Toon Vlerick – de Gentse leadgitarist van Absynthe Minded – mee op het podium. Hij speelde “slechts” twee nummers mee maar bewees zijn talent tijdens een uitgesponnen gitaarsolo. Adembenemend en het publiek keek bewonderend toe.

Daarna was het de beurt aan Jamal Thomas. Deze 64-jarige Amerikaan is een echt multitalent: drummer, producer, schrijver, zanger en bandleader. Hij was lid van de beroemde SOS-band, verzamelde een aantal gouden platen en toerde wereldwijd met heel wat grootheden uit de muziekwereld zoals Prince en James Brown. Ervaring zat en wat een présence op het podium. Zijn energie werkte aanstekelijk en de fans genoten.

Toen Toon Vlerick ook nog eens terugkwam voor het slotnummer “Sweet home Alabama”, ging het dak er helemaal af. Een “gaaf” optreden en niets dan positieve reacties vanwege het publiek. “Die moeten volgend jaar terugkomen” en “spijtig dat ik niet vroeger gekomen ben” waren de meest gehoorde reacties. De afwezigen hadden ongelijk.

Paul Michiels

Niet enkel de weide, maar ook de viptent geraakte goed gevuld voor het optreden van Paul Michiels. Geen Delphine Boël dit jaar, maar onder de bekende gasten ontdekten we stellingbouwer en “The Sky is the Limit”-ster Michel Van den Brande, “Carmen van de Kampioenen” Loes Van den Heuvel en zangeres Belle Perez. Ook zij konden genieten van een demonstatie van de vendelzwaaiers van de KLJ die zo de pauze tussen de twee optredens overbrugden.

Paul Michiels – met een paar opvallende rode lakschoenen aan de voeten – had in zijn rug een hele resem uitstekende muzikanten. Samen brachten ze een mix van Soulsister-hits, eigen nummers en een reeks covers van bekende hits.
Deze zomer mocht Paul Michiels 70 kaarsjes uitblazen maar nog steeds beschikt hij over dat bijzondere stemgeluid dat hem zo uniek maakt in de Belgische muziekwereld.

Het was oorspronkelijk voorzien dat Belle Perez hem, op het eind van het optreden, bloemen zou overhandigen. Maar toen Paul Michiels “Fragile” inzette – een hit van Sting met wie hij in 1993 nog toerde – klom ze mee op het podium voor een erg mooi duet.

Het was het begin van een zinderend slot met eerst “Lets’s Dance” (“Put on Your Red Shoes and Dance The Blues”) van David Bowie en dan het lang verwachte “The Way to your Heart” als orgelpunt.

De naar schatting 400 fans lieten Paul Michiels uiteraard niet gaan zonder bisnummers. En na het rustigere “Forever Young” en “Ageless” werden nog een keer alle registers opengetrokken met “GLORIA “. Veel lof en bewondering voor dit optreden.  

Muzikaal erg hoogstaand

Zo eindigden 4 dagen feest in Zaffelare. We onthouden van deze editie vooral de kwaliteit van de optredens. Ook de bands en artiesten waarvoor de publieke belangstelling minder groot was, speelden op een erg hoog niveau.

Thierry Van Hecke

Ook organisator Thierry Van Hecke was uitermate tevreden.
“Het was terug een heel erg mooie editie van de Zaffelaarse Belevenissen. Het publiek was tevreden en ook de artiesten waren opgetogen over de organisatie en de ontvangst.
De steun en medewerking van alle vrijwilligers stemt me erg gelukkig. Er waren mensen die eens kwamen kijken of ze een handje konden helpen. Ze zijn 4 dagen gebleven en iemand vierde hier zelfs zijn verjaardag. Hartverwarmend. Binnenkort hebben we al een eerste vergadering over de editie 2019. Grote namen moet je vroeg boeken!”

Foto’s van de optredens van Paul Michiels en Stix & Stuff vindt u in onderstaande fotoreeks. Veel kijkplezier.