Zaffelaarse Belevenissen “Light” met straf programma!

Bennie
0 reactie(s)
Zaffelaarse Belevenissen Light Lochristinaar Aankondiging

© Bennie Vanderpiete

Door de versoepelingen van de maatregelen i.v.m. corona, mogen er nu toch kleinschalige evenementen plaatsvinden. En omdat een zomer zonder Zaffelaarse Belevenissen geen echte zomer is, komt er nu op 15, 16 en 17 augustus nog een “lightversie”. Al is het programma allesbehalve “light”.

Zaffelaarse Belevenissen Light

Lange tijd was het onduidelijk wanneer, en onder welke voorwaarden, er terug evenementen zouden kunnen georganiseerd worden. En omdat er geen vooruitzichten waren, besloot men de Zaffelaarse Belevenissen 2020 te annuleren. Met spijt in het hart, want in februari had het team rond Thierry Van Hecke de programmatie al zo goed als rond. En er stonden heel wat ronkende namen op de affiche. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zodra bekend raakte dat kleinschalige festivals mochten georganiseerd worden, schoot het bestuur van de Zaffelaarse Belevenissen in actie. Artiesten en managers werden gecontacteerd en op enkele dagen tijd boksten ze een schitterend programma in mekaar. Op de affiche ook lokaal talent. Op zaterdag 15 en maandag 17 augustus zijn er telkens 3 optredens, op zondag 16 augustus mag u zich verheugen op 4 groepen. Sponsors zoeken was niet meer mogelijk en daarom wordt er 10 euro ingang per persoon/festivaldag gevraagd. Zaffelaarse Belevenissen light met een schitterende affiche. En….volledig coronaproof! 

Corona-maatregelen

De Zaffelaarse Belevenissen zullen, net als vorig jaar, terug plaatsvinden achter de kerk. Deze keer weliswaar in open lucht met - rond het middenplein - voldoende tenten voor het geval dat het regent. Evenementen in open lucht mogen tot 800 bezoekers ontvangen, maar in Zaffelare zal men dit vrijwillig beperken tot 400 personen. Tickets kunnen daarom enkel besteld worden via de website van de Zaffelaarse Belevenissen, waar u een registratieformulier moet invullen. Maximaal 4 tickets per bestelling. Wie geen mogelijkheid heeft om online te bestellen, kan terecht in dagbladhandel Skoebidoe. Hier alvast de rechtstreekse link om tickets te bestellen: https://www.zaffelaarsebelevenissen.be/tickets-zaffelaarse-belevenissen-2020/?fbclid=IwAR3CIHjQgnmCRG6Ko2UBEpZNBFG-BKjRMF5macmbryIwJkwNdxvQRh_Lr9E

Op het terrein zullen er tafeltjes van max. 4 en max. 8 personen staan. Op iedere tafel een drankkaart en bestellingen kunnen dan elektronisch doorgegeven worden (per app of per sms). De bediening en betaling gebeurt aan tafel. De organisatie voorziet ook mondmaskertjes en handgels voor de bezoekers en een “ontsmettingsteam”. Na de optredens zullen de artiesten géén handtekeningen geven en niet beschikbaar zijn voor “selfie-fotosessies”. Na de optredens kan nog een half uurtje nagekaart worden, maar dan gaan de deuren toe.

Zaterdag: Semper Pie, Mama’s Jasje en Edje Ska & de Pilchards

De eer om de Zaffelaarse belevenissen te openen is deze keer weggelegd voor Semper Pie, een lokale band. Zij openen om 16.30 uur.  3,5 jaar geleden begon Jurgen van Bouchaute dit muzikaal project met zijn beide dochters Wienke en Ibe. Die laatste haakte na een tijdje af, waardoor Semper Pie als duo verder ging. Hun repertoire bestaat uit akoestische versies van bekende pop- en rocknummers. Eind december gaven ze nog een erg sterk optreden tijdens VROB Large in het Speurdonkhof.

Na Jurgen en Wienke is het om 19 uur aan Mama’s jasje. Deze Vlaamse groep met een Nederlandstalig repertoire werd in 1989 opgericht rond Peter Vanlaet. Ze hadden vrijwel onmiddellijk succes met “Zo ver weg”. Een hele resem hits volgden (“o.m. “Doe het licht maar uit”, “teken van leven”, “Zonder verhaal”, “Als de dag van toen”, “Eén nacht allen”, “Terug naar de kust”) en qua populariteit was de band in de jaren ’90 zowat de evenknie van Clouseau. Een paar jaar werd het wat stiller rond Mama’s Jasje. De bezetting wijzigde een paar maal en er was ook een conflict met de platenfirma. Tegenwoordig staat Peter Van Laet alleen op het podium, maar op 15 augustus weet hij zich gesteund door een band. Sinds “Liefde voor muziek” is er een echte “Mama’s jasje” revival.

Edje Skja en de Pilchards maakte de voorbije 12 jaar als coverband heel wat naam en faam in het live-circuit. Ze waren ook dé revelatie van de Zaffelaarse Belevenissen 2019. Iedereen herinnert zich nog hun wervelende show met een mix van Vlaamse schlagers, funk, New wave en rock. En de energieke frontman Edje Ska die het podium verliet om, vanop een VIP-tafel, het publiek nog wat op te zwepen. Een show vol populaire hits, overgoten met een stevig rock-sausje, die om 21 uur begint.  

Zondag: Blues, Rock, Pop en Disco

Maar liefst 4 optredens op zondag 16 augustus. Een echte topdag. Steve Maes en Arne Demets zijn al lang vaste waarden en wereldberoemd in het Gentse Blueswereldje. Het duo vormde ook de ruggengraat van Stix & Stuff, de band die in 2018 een erg hoogstaand optreden gaf op de Zaffelaarse Belevenissen. Zanger-gitarist Steve Maas - die niet alleen met de “the 6 string” maar ook met zijn stem de songs een doorleefd karakter geeft - en gitaarvirtuoos Arne Demets - een beetje timide maar met een karakteristiek en beklijvend gitaarspel - treden sindsdien als duo op. Een optreden dat blues- en rockliefhebbers best met stip aanduiden en dat om 16 uur aanvangt.

Bluesy Muloosy voorstellen hoeft eigenlijk niet meer. De band van de muziekschool maakt al jarenlang de podia in onze streek onveilig en waar zij optreden is een feestje gegarandeerd.
De band zal voor het eerst op het podium staan met 2 zangeressen: frontvrouw Aline Van Wassenhove ziet zich in toekomst niet enkel geflankeerd door Simon Dedeken, maar ook door haar zus Lena. Op de playlist van Bluesy Muloosy ook een heleboel nieuwe nummers: onder meer “Midnight Hour” van de Commitments, een disco-moment met Le Chic, “Fuck You” van Ceelo Green, “Human” van Rag ‘n Bones. En tussendoor nog een bom van een nummer. Maar laat dat nog even een verrassing blijven. Zij treden op om 17.30 uur.

“Biezebaaze” - de band met frontman Kurt Burgelman, bassist Bart Mareen en verder Hans Ijzerman, Guy De Mulder en Steve Vergauwen - brengt vanaf 19 uur dan Gentse Strop Rock van de bovenste plank! Ze zijn uiteraard vooral gekend van "Loetsebollekezoetse", maar zeker ook voor hun ijzersterke liveoptredens! Op 5 juni kwam hun nieuwe single uit ‘k oa ’t nuunt nie meuge vroage”. Normaal gezien wordt in 2020 een CD opgenomen met nieuw werk. Dé Gentse band bij uitstek en nu dus ook te horen op de Zaffelaarse Belevenissen.

Een vuurwerk aan hits, dat is wat u vanaf 21 uur mag verwachten van afsluiter Mother Mercury. Deze 5 professionele muzikanten brengen een eerbetoon aan de grootste band uit de rockgeschiedenis: Queen! In april 2019 gaven ze hun eerste optreden. Diezelfde zomer veroverden ze tijdens de Gentse Feesten al moeiteloos de Korenmarkt (zie ook filmpje onderaan het artikel). Mother Mercury komt met een overweldigende show met de bekende “Queen thunder and sound”! Tijdens hun performance zullen hits als “Don’t stop me now”, “Radio Ga Ga”, “Somebody to love” en “Bohemian Rhapsody” de revue passeren.

Een “Vlaamse” maandag

Een dag met enkel Nederlandstalige artiesten, dat is ondertussen traditie in Zaffelare. Conny Brooks trekt maandag 17 augustus om 15 uur het feestje op gang en geeft daarna de fakkel door aan Steve Tielens.  En ongetwijfeld gaat dan om 18.30 uur het dak eraf met levende legende Willy Somers. De man die in 1971 Vlaanderen veroverde met “Zeven anjers, zeven rozen” en - na talloze hits - op 66-jarige leeftijd mocht optreden op de wei van Pukkelpop. De zanger wiens hit “Als een leeuw in een kooi” geremixt werd door Dorothee Vegas & Like Maarten en opnieuw in de hitparades stond.  De eeuwig jonge presentator van “Tien om te zien”.

MOTHER MERCURY @ Gentse Feesten 2019

(Afbeeldingen © Bennie Vanderpiete, Philippe Draps via Zaffelaarse Belevenissen, Dirk Anemans via Wikipedia, Biezebaaze)