Zeveneken krijgt een stukje oude trots terug

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Zeveneken Kunstproject - © Annick Gentier

Tekst Evarist Ganzelever © Foto's Annick Gentier

Het veroorzaakte heel wat commotie toen twee jaar geleden het rooien van de Zeveneekse oudjes een feit werd. Eiken dienden staande te sterven, vonden de dorpers. De ziel wordt uit het dorp weggerukt, klonk het!

Zeveneken Kunstproject - © Annick Gentier

Op paasmaandag beet boomkunstenaar Robin Uzeel (https://robinuzeel.com) zich vast in een van deze gerooide eiken, een 90 jaar oude kolos die 2 ton weegt en zes meter lang is. Burgemeester Yves Deswaene (Open-VLD) heette die dag de aanwezigen welkom, waarna hij het woord gaf aan aan Hilde Baele (Open-VLD), voorzitster van de gemeenteraad, die begin 2023 Marie-Claire Van Nieuwenhuyse (Open-VLD) zal  opvolgen als schepen van cultuur. Zij wist te vertellen dat de kunstenaar gekozen was na een wedstrijd met als jury de mensen van de dienst cultuur, de schepen van cultuur, cultuurlaureaat 2020 Anne-Marie Van Pachterbeke en leden van de verschillende lokale politieke fracties.

Zeveneken Kunstproject - © Annick Gentier

De gemeentelijke Technisch Uitvoerende Dienst had voordien een metalen houder op een betonplaat geplaatst, als lanceerbasis voor het kunstwerk. Het kunstwerk zelf kreeg ter plaatse vorm. Of zoals kunstenaar Robin Uzeel het verwoordde: 'ik weet nog niet hoe het kunstwerk er op het einde zal uitzien. Er zitten bepaalde vormen in de boom waarbij ik een aantal van die lijnen zal gebruiken en versterken tijdens het creëren. Maar ook de input van voorbijgangers kan mijn inspiratie sturen.'

Waarmee hij iedereen uitnodigde de metamorfose van stam tot kunstwerk gedurende die week dagdagelijks mee te maken vanaf de eerste rij.

Zeveneken Kunstproject - © Annick Gentier

Hij benadrukte dat de eerste grote schijf die hij zou afzagen zal bewerkt en beschilderd worden door collega-kunstenares Ruth Verhelst. Intussen weten we dat meerdere stukken boom worden bewerkt door deze kunstenares en te koop zullen worden aangeboden. De opbrengst zou naar een goed doel gaan, hoorden we.

Op onze vraag of zijn aanwezigheid dialoog met voorbijgangers opleverde, weet Robin ons te vertellen dat er verrassende verhalen en anekdotes opdoken. Ook de zowat collectieve verontwaardiging rond het kappen van de oude eiken passeerde de revue. Of de lokale belangstelling en media-aandacht dan geen grote verwachtingen opleveren? Daarop zegt Robin dat het proces vooral een communiceren tussen de kunstenaar en zijn materie is. Een spirituele ervaring waarbij boom en mens als het ware zielsverwanten worden.

Zeveneken Kunstproject - © Annick Gentier

Intussen vervelde de oude eik tot 'een kunstwerk dat nog wacht op een naam' en domineert hij net zoals in zijn vorig leven de dorpskom van Zeveneken. De zeven lijnen die vertrekken aan de voet van de stam en zich kronkelend een weg naar boven zoeken missen hun symboolkracht niet. Het uitgeholde rot in de top van de stam laat dan weer de contouren van een schietspoel achter in het werk, een verwijzing naar het industriële textielverleden van Zeveneken. Naast deze kunstige baken is er nog werk van Robin en Ruth te bewonderen in de pop-upexpo in de foyer van het complex Uyttenhove.

Zeveneken Kunstproject - © Annick Gentier

Het kunstwerk is ondertussen voltooid en de feestelijke inhuldiging zal er komen samen met de officiële opening van de vernieuwde dorpskern.

Fotoreeks

Fotografe Annick Gentier ging een paar keer langs tijdens de werkzaamheden en bezocht ook het foyer in Uyttenhove. Veel kijkplezier met haar fotoreeks.
(Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen)